De i-au ţinut buzunarele, gurmanzii care au poftit la un Urechilă cu gust de… campion au avut ocazia să-şi satisfacă acest capriciu culinar, Casa Cărţii din Piteşti găzduind la final de săptămână, spre deliciul publicului vizitator, o expoziţie de păsări şi animale de rasă, garnisită şi cu un târg de iepuri.
Crescuţi în… puf, 90 de iepuri de rasă au stat departe de ceaune, fiind evaluaţi de Şandor Brugger, arbitru naţional. Campionii ediţiei au fost desemnaţi în funcţie de anumite caracteristici legate de blană, cap, urechi, greutate, tipul şi forma corpului, trăsăturile specifice rasei, sănătate şi îngrijire.
Lipindu-şi obrazul de cuşca unui Uriaş German de aproape 8,5 kg, un membru al asociaţiei judeţene a exemplificat de ce l-a botezat pe preferatul său cu blană gri „Pupăciosul”. „Fricosul” cu… stofă de campion şi-a învins teama… proverbială şi a atins cu botul umed obrazul „lui tati”. Stăpânul topit după iepurii de rasă locuieşte în Mioveni, fiind şofer de meserie.
De profesie cadru militar, Adrian Stanciu creşte iepuri din pasiune în gospodăria sa din Ştefăneşti. Îngrijeşte animalele mai mult după… ureche, inspirându-se din „Iepurele de casă” – o carte veche, cu scoarţele rupte de la atâta răsfoit. „În privinţa iepurilor, medicina veterinară este slab dezvoltată. Încercăm diferite tratamente, adaptate de la alte specii, fiindcă în mod expres pentru iepuri nu găsim medicamente în farmacii. Deşi carnea de iepure – inclusiv de la cel de rasă – este consumată de tot mai mulţi argeşeni, în judeţul nostru nu există nici măcar un abator de profil”, a spus crescătorul de iepuri.
În cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale de Rasă Argeş (organizatorul evenimentului), Adrian este preşedintele secţiei de iepuri. Bărbatul îmbină plăcutul cu utilul, având şi exemplare de rasă de vânzare.
Campion ori ba, „Urechilă” este preţuit şi pentru carnea gustoasă, preparată, bunăoară, la cuptor, cu vin, pe un pat de legume. Clienţii care, în weekend, şi-au cumpărat un iepure de rasă de la Casa Cărţii, nu pentru a le ţine companie, ci pentru a-l sacrifica, vor înnobila masa de Crăciun şi cu acest deliciu culinar.
Un pui de iepure costă 40 de lei, un adult se vinde cu 100 de lei, iar preţul unei femele gestante este de 130-150 lei.