
Piteștenii se bucură în aceste zile de atmosfera de sărbătoare din Piața Vasile Milea, unde are loc cea de-a XIX-a ediție a festivalului „Toamna piteșteană”. Târgul urban a început pe 25 septembrie și va anima centrul municipiului până pe 12 octombrie.
Legume de sezon și idei de gătit
Pe tarabele producătorilor locali, legumele românești își etalează culorile și aromele. Priveliștea e una de poveste: roșii prunișoare (6 lei/kg) perfecte pentru bulion sau sosuri pentru paste, gogonele (7 lei/kg) ideale pentru murături și varză albă la 5 lei/kg, numai bună de pus în butoi pentru sarmale. Varza roșie are același preț și este perfectă pentru o salată crocantă de toamnă.
Salata verde, la 4 lei bucata, e soluția ideală pentru o cină ușoară, în timp ce conopida (8 lei/kg) cere să fie rumenită la cuptor cu ouă și cașcaval. Castraveții (8 lei/kg) pot fi murați pentru iarnă, dar și feliați în salate răcoritoare.
Gogoșarii (8 lei/kg), dulci și cărnoși, ajung de obicei în oțet, devenind garnitura perfectă pentru fripturi.
La standurile pline cu vinete și ardeii kapia (8 lei/kg) se simte miros de zacuscă și de legume coapte, iar ardeii grași (10 lei/kg) sunt perfecți pentru un ghiveci aromat.
Usturoiul, cel mai „prețios” de pe tarabe, la 35 lei/kg, adaugă gust și intensitate oricărui preparat.
Pentru iubitorii de arome picante, ardeiul iute (10 lei/kg) sau cel bulgăresc (15 lei/kg) se potrivește de minune cu o ciorbă fierbinte.
Gospodinele pot cumpăra și teci românești (18 lei/kg) numai bune pentru proviziile de iarnă. Ceapa, care dă savoare oricărei tocănițe, nu lipsește de pe tarabe: cea galbenă costă 6 lei/kg, iar cea roșie 10 lei/kg.
„Am luat 5 kg de vinete pentru zacuscă și 3 kg de ardei kapia. Vom coace legumele pe grătar pentru un gust mai dulce. Așa facem în fiecare toamnă, e deja un ritual”, spune doamna Maria, venită special din cartierul Trivale pentru a face provizii.
Arome dulci și nostalgii din copilărie
Standurile cu fructe par a fi pictate în nuanțe de nectar. Merele (7–8 lei/kg) sunt căutate pentru plăcinte, iar perele (12 lei/kg) – pentru gemuri aromate. Gutuile (12 lei/kg) se transformă într-un desert delicios dacă sunt coapte cu miere și nuci.
„Am cumpărat câteva gutui. Am crescut la țară și nu pot uita cum mama le cocea pe sobă sau le așeza pe pervaz. Mirosul acela cald și dulce se răspândea în toată odaia. De fiecare dată când simt parfum de gutui, mă simt din nou copil”, povestește un client nostalgic.
Pentru cei care iubesc produsele artizanale, oferta cu aronia atrage atenția: suc natural (25 lei/litru), gem (20 lei/borcanul mic) sau compot (10 lei/borcan).
Cu nuanțe de chihlimbar și violet, strugurii (15 lei/kg) răsfață papilele gustative cu gustul clasic al toamnei, fie consumați proaspeți, fie transformați în must aromat.
Delicii tradiționale – gusturi care adună familia la masă
„Toamna piteșteană” nu înseamnă doar legume și fructe, ci și alte delicii pentru pofticioși.
Brânzeturile ocupă un loc de cinste: brânza de burduf (65 lei/kg) e perfectă în mămăligă fierbinte (bulz), cașul afumat (50 lei/kg) aduce gustul de munte pe platoul cu aperitive, iar telemeaua de vacă (30 lei/kg) completează orice salată sau plăcintă sărată.
De neratat sunt și preparatele din carne: pastrama de berbecuț (60 lei/kg) pentru un grătar, cârnații de porc (50 lei/kg) pentru mesele de duminică și șunca cu usturoi (50 lei/kg), care aduce gustul autentic al iernii ce va veni. Iar pentru un final dulce și parfumat, un pahar de must proaspăt (15 lei/litru) este alegerea ideală.
„Toamna piteșteană” continuă așadar până pe 12 octombrie. Chiar dacă unele prețuri sunt piperate, atmosfera caldă și produsele de sezon transformă târgul urban într-o celebrare a toamnei românești.




































