
Mihail Ungurenuș, fermier și antreprenor din Argeș, se confruntă cu pierderi uriașe în livadă, din cauza înghețului târziu, care a compromis 100% mărul verde și a afectat grav alte specii.
Impactul înghețului târziu asupra livezilor, în 2025
Antreprenorul argeșean este născut la Corbi, într-o zonă colinară, în care mărul, părul și prunul sunt la ei acasă. Din păcate, anul acesta se arată a fi păgubos la aceste specii.
Înghețul târziu din primăvara anului 2025 a avut un efect devastator asupra culturilor de meri, cireși, vișini, pruni, piersici și caiși.
Recent, Mihail Ungurenuș a declarat pentru AGRO TV că mărul verde a fost compromis 100%, iar producția din 2025 se limitează doar la două soiuri de măr roșu.
Pierderi uriașe în livada – etalon a județului Argeș
Mihail Ungurenuș, antreprenor din Argeș, este proprietarul fermei Livada Bunicului din comuna Corbi, înființată încă din 2011 cu fonduri europene.
Cu o livadă superintensivă certificată GLOBAL GAP, Mihail Ungurenuș înregistrează, în 2025, pierderi uriașe în comparație cu investițiile și așteptările sale.
Global GAP este o organizație privată globală care promovează o agricultură sigură și durabilă, stabilind standarde pentru certificarea produselor agricole la nivel mondial.
Scopul său este de a reduce impactul asupra mediului și asupra oamenilor prin diminuarea utilizării produselor chimice.
Livada Bunicului din comuna Corbi – fermă etalon în județul Argeș – este grav afectată de vremea extremă din această primăvară.
„În urma înghețului târziu, în toată zona, partea de sâmburoase este compromisă, adică tot ce înseamnă cireș, vișin, prun, cais, piersic. Iar la partea de semințoase, la noi în fermă, mărul verde este compromis 100%; avem ceva producție doar pe 2 soiuri de măr roșu”, a declarat Mihail Ungurenuș.
Provocări și speranțe pentru fermierul de la Corbi
În același timp, fermierul argeșean subliniază importanța gestionării corecte a ramurilor de rod.
„E o provocare anul 2025. În momentul în care nu avem producție anul acesta, ramurile de rod or să crească. O să avem supraproducție la anul. De aceea trebuie să fim foarte atenți în partea de tăiere și de rărire ca să putem să obținem calibrul care trebuie la măr și să nu mai intrăm în partea de alternanță”, a explicat Mihail Ungurenuș.
Există și o parte plină a paharului. În Livada Bunicului, arbuștii fructiferi, cum ar fi zmeura, afinul, murul și coacăzul, se prezintă bine până în acest moment, oferind o rază de speranță în fața dificultăților întâmpinate.
În vârstă de 50 de ani, Mihail Ungurenuș a studiat Contabilitate la Academia de Studii Economice din București.
În 1998, a intrat în antreprenoriat, în industria alimentară. Pasiunea pentru pomicultură s-a transformat într-un business, începând cu anul 2010.
În acest an dificil pentru agricultură, Mihail Ungurenuș caută soluții pentru a asigura viitorul afacerii. Adaptarea și inovația sunt cheia pentru a depăși obstacolele vremii potrivnice și a menține tradiția pomiculturii în zonă.




































