În timp ce, în Ceair, şoriciul a ajuns şi 100 lei/kg, în buricul târgului, acelaşi sortiment s-a vândut cu 40-50 lei/kg. Cei care au ţinut măcar la acest capitol cu buzunarul cumpărătorului de rând au fost micii producători care populează căsuţele din faţa primăriei. Aici, tarabele sunt pline de cârnaţi, şuncă, tobă, caltaboş şi te miri ce alte mâncăruri (mai ales) din porc, tipice sărbătorilor de iarnă.
Unul dintre producători, nea Ion, a spus cu mândrie că locuieşte în Siliştea Gumeşti, satul natal al lui Marin Preda. Până mai ieri, negustorul a sacrificat trei porci pentru a-i aduce la Piteşti, nu întregi, ci transformaţi în tobă, caltaboşi, şunci, cârnaţi etc. Şoriciul l-a avut la vânzare cu 50 lei/kg; şi mai ieftin l-au dat vecinii de prăvălie, cu 40 lei/kg.
Până acum, nea Ion nu s-a declarat mulţumit de ritmul vânzărilor; dar cum târgul din centrul Piteştiului este deschis până la Sfântul Ion, comerciantul mai are speranţe că-şi va scoate pârleala.
Micii producători cu care am stat de vorbă s-au jurat că produsele „de casă”, expuse spre vânzare, au fost preparate după reţete tradiţionale. Este adevărat că ţăranii au lăsat-o… moale cu şoriciul, însă au cam piperat preţurile celorlalte produse. Târgul din centru a fost… împănat cu tobă (30 lei/kg), caltaboş (30 lei/kg), cârnaţi din carne de porc (cei proaspeţi, 25 lei/kg, cei afumaţi, 30 lei/kg, cei cu oaie, 35 lei/kg), şuncă (cea fiartă în zeamă de varză cu usturoi şi boia, 30 lei/kg, cea cu usturoi, 28 lei/kg), carne la garniţă (40 lei/kg) etc.
Mirela NEAGOE