De acum, și în Găvana! McDonalds potolește foamea piteșteanului grăbit.
O felie de carne de vită tocată, preparată pe grătar, asezonată cu sare și piper, stropită cu muștar și ketchup, acoperită cu ceapă și castravete murat, învelită într-o chiflă. Un astfel de hamburger poate fi cumpărat, din această toamnă, și din Găvana – Pitești, unde s-a deschis un nou „McDonalds”. Amplasat în vecinătatea magazinelor „Dedeman” și „Penny”, noul restaurant fast-food a devenit rapid cunoscut în tot municipiul, fiind intens popularizat pe rețelele sociale de clienții fideli, dar și de persoanele care nu sunt neapărat adepte ale alimentelor preparate „pe repede înainte”.
„Noul Mec din oraș”
Ca de obicei, când vine vorba de fast-food și mai cu seamă de „Mec”, circulă în spațiul public diverse păreri pro și contra. Cred că nu are rost să emitem judecăți de valoare, dacă e bine sau rău. Până la urmă, oricum s-ar pune problema, publicitatea e tot publicitate. Iar în lipsa unei fabrici sau a vreunei unități de producție în adevăratul sens al cuvântului (pe care să o lăudăm), ne bucurăm de ce avem și spunem „e mai bine decât nimic”. Zilele trecute, m-am urcat în mașină și am dat o fugă până la „noul Mec din oraș” (sloganul le aparține).
În primul rând, am rămas surprins de faptul că poziția restaurantului nu afectează traficul rutier, așa cum se întâmplă în cazul „Mec-ului” de la gară. Explicația e simplă: având suficient teren la dispoziție, proiectanții au putut trasa un cerc uriaș în jurul unității, care a fost ulterior materializat într-un drum de acces din bulevard, cu posibilități de acces în restaurant, parcare, direct la McDrive și apoi, evident, cu o bretea spre ieșire. Fiind vorba de o circumferință generoasă, evident că încap mult mai multe mașini, care apoi se pot dispersa cu ușurință și nu stau în coloană.
Parcarea este și ea una primitoare, având inclusiv o stație pentru vehicule electrice, iar în cazul unei presupuse aglomerări, terenul (încă) viran, din imediata apropiere, permite șoferilor să iasă de pe carosabil și să evite formarea unei coloane interminabile de vehicule, pe prima bandă a bulevardului Nicolae Bălcescu. Au fost câteva situații surprinse în trafic cu aglomerații, cred însă că pe fondul faptelor petrecute „la cald” – abia ce se inaugurase noul „Mec”.
Restaurantul interior are și el o serie de atuuri. Toată lumea se bucură de mai mult spațiu și vă mărturisesc că, în acest caz, nu îmi pot imagina bulucul care se crea, deseori, la „Mec-ul” de la gară. Terasa ar fi singura care nu excelează la capitolul dimensiuni, dar și aici simt nevoia să precizez că totul a fost gândit cu cap. Nu cred că s-a alocat spațiu inutil, fiindcă tendințele sunt, acum, de a comanda din mers. Numeroase persoane preferă rapiditatea Mc Drive-ului: dau comanda, apoi așteaptă câteva minute până saltă meniul în mașină și pleacă, înfulecând burgerii, pe drum.
Da, aici e o „problemă”. Până și fast food-ul se chinuie să țină pasul cu lumea actuală, atât de grăbită și mereu în criză de timp. Atunci, nu e de mirare că un restaurant „A la carte” pare un proiect sortit eșecului (cel puțin la Pitești), în vreme ce fast food-urile atrag mii de clienți zilnic. E vorba de cerere, asta apropo de antreprenorii care se plâng că nu le mai merg afacerile ca altădată. Păi, nu v-ați dat seama că lumea s-a schimbat? Dacă în bine sau nu, asta e o altă… mâncare de pește.