Cu ani în urmă, un mare dermatolog francez, șef de școală în domeniu și profesor universitar într-o clinică pariziană, a declarat, la un congres european: „Stimați confrați! Personal, decât să-mi intre în cabinet un pacient cu o alergie cutanată, rebelă la orice i se prescrie, prefer să dea buzna peste mine un leopard!”
După câteva decenii de când practic această specialitate incredibil de complexă și de dificilă, în privința rezultatelor terapeutice obținute, pot să spun același lucru. Minus chestia cu leopardul. Parcă ar fi mai bine dacă ar veni ca pacientă, sau doar în vizită, Miss România.
Este foarte greu de a stabili cu certitudine care este factorul sau complexul de factori ce pot duce la urticarie cronică recidivantă. De obicei, un asemenea bolnav merge, de-a lungul anilor, la toți dermatologii din orașul său, iar tratamentele primite sunt ca frecția la piciorul de lemn.
Nici testele de alergologie nu te ajută foarte mult, pentru că în potențialul alergizant al unui aliment trebuie luate în seamă și unele substanțe folosite în tratarea anterioară a produselor alimentare (insecticide, conservante, coloranți, antimicrobiene).
Micozele unghiilor și cele cu localizare între degetele de la picioare – care afectează într-un mare procentaj populația atât din rural, cât și din urban – pot declanșa și întreține o alergie cutanată.
Infecțiile de focar (amigdalita, sinuzita) întrețin urticaria. La fel, cariile multiple și măselele rupte ale căror rădăcini neextrase rămân cu anii prin gură. Am avut un caz de urticarie ce dura de nouă ani și s-a vindecat după extracția unei măsele stricate.
Multe persoane fac alergii la fel și fel de medicamente înghițite aiurea, fără a fi recomandate de medici. Atenție îndeosebi la penicilină și aspirină! Între 7%-10% dintre bolnavii de lupus eritematos nediagnosticat cert fac erupții de tip urticarian.
Lumea crede că alergia de cauză alimentară se face îndeosebi la produse din carne și pește. Dar alte persoane pot fi alergice la ou, nuci, fasole sau lapte. În aceste cazuri, debutul reacției are loc la câteva minute, dar și peste câteva ore și zile de la consumul lor.
Și, nu în ultimul rând, o urticarie cronică poate fi redeșteptată după șocuri emoționale și înțepături de viespe și albină.