Prefectul Cristian Soare a anunţat ieri că verificările în şcoli şi la firme de catering care asigură hrana pentru elevii din judeţ au fost finalizate. În total au fost controlate 116 unităţi, dintre care 79 de învăţământ şi 30 de agenţi economici. Au fost aplicate 29 de amenzi însumând 116.400 lei şi 80 de avertismente scrise pentru diverse nereguli. În două cazuri a fost suspendată activitatea cantinelor (vezi Şcoala „I.L. Caragiale” din Piteşti unde zeci de copii au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare), iar în două cazuri au fost depistate alimente expirate. În cinci situaţii s-a constatat că personalul care servea la masă nu avea analizele coproparazitologice la zi, iar în nouă cazuri nu existau cursuri de pregătire privind igiena. În 13 unităţi nu se făcuse dezinfecţie şi deratizare. „Sunt deficienţe majore. Nici şcolile şi nici agenţii economici nu au fost pregătiţi pentru activităţi de tip alimentaţie pentru elevi. Vom face o comisie formată din specialişti de la DSVSA, DSP, IŞJ şi ITM pentru elaborarea unei metodologii de avizare a unor astfel de activităţi. Iarcontroalele vor fi reluate periodic”, a spus prefectul.
Claudiu DIŢA