În piețele Piteștiului, roadele toamnei sunt revărsate într-un mozaic de arome și culori. Gospodinele care pregătesc bulion, varză pentru sarmale, murături și te miri ce alte conserve pentru iarna ce va să vină sunt în căutare de chilipiruri. Ce prețuri afișează comercianții de la en-gross, comparativ cu precupeții din cartierul Găvana, citiți în ceea ce urmează.
Kilul de varză, convenabil la en-gross
Dezordonată în prezentare, piața en-gross de pe strada Depozitelor este măturată de acel du-te vino al hamalilor, care trag de cărucioare, făcând slalom printre clienții veniți în valuri-valuri. În general, produsele se vând la sac sau la bax. Ici-colo se face şi comerţ cu amănuntul.
La o intrare, varza albă se vinde direct din camion. Căpățânile înfoiate abia aşteaptă să fie azvârlite în putinile pântecoase. Prazul se sprijină de cazematele construite din saci de cartofi. Morcovii pudrați cu pământ își aranjează pe furiș mustățile, curtându-le pe țelinele colțuroase. Au înnebunit albinele roind peste strugurii de vin! În căutarea prețurilor convenabile, oamenii iau platoul la pas, se învârt în jurul boxelor, întreabă „Cât e kilul?”. Vânzătorii sunt scumpi la vorbă. Mulți vând la bax.
La en-gross, varză albă se vinde cu 0,60-0,80 bani/kilogram, dar și cu un leu kilul; ceapa, cu 2 lei/kg; vânăta, cu 2,50-4 lei/kg; morcovul, cu 2,50-3 lei/kg; ardeiul gras, cu 2,50-3,50 lei/kg; varza roșie 3 lei/kg; gogonelele, cu 3 lei/kg; castraveții, cu 3,50-4 lei/kg; fasolea teci, cu 3,50-4 lei/kg; ardeiul capia, cu 3,50 lei-4/kg; roșiile, cu 3,50-5 lei/kg; conopida, cu 4 lei-5/kg; gogoșarul, cu 4-5,50 lei/kg ș.a.
În așteptare…
Piața en-gross de pe strada Depozitelor, unde comerțul se desfășoară în condiții igienice discutabile, este o afacere privată. Între bazinul de înot și parcul Ștrand, municipalitatea a pus la dispoziția producătorilor agricoli un spațiu adecvat, utilat cu toate cele de trebuință desfacerii fructelor și legumelor în condiții civilizate. Cu toate acestea, târgul se lasă așteptat în fiecare sezon. Nu înțelegem de ce nu există interes pentru deschiderea en-gross-ului din strada Costache Negri?
Gogoșarii, mai ieftini în cartier
În Piața Găvana, intermediarii vând cot la cot cu adevăraţii producători. Roșiile-s prezentate a fi de grădină, ardeii-s galbeni sau iuți de necaz pe vecinii lor gogoşarii, vinetele-s numai bune să fie coapte pe grătar. Clientela care nu mai este lăsată să pipăie marfa cu mâna cercetează fructele și legumele cu privirea. Prin faţa tarabelor aprovizionate fără zgârcenie, gospodinele se perindă cu sacoșele, în căutarea celui mai mic preț. Însă precupeții nu prea lasă loc de târguială.
În piața din cartier, varza albă și cartofii costă 2,50 lei/kg; vinetele, 2,50-3 lei/kg; gogoșarii, 3 lei/kg; ardeii capia, 2,50-3,50 lei/kg; varza roșie, 3,50 lei/kg; ceapa albă, 3-3,50 lei/kg; merele, 3-3,50 lei/kg; morcovii și castraveții, 4 lei/kg; roșiile, 4-5 lei/kg; conopida, 4-4,50 lei/kg; perele, 4,50 lei/kg; ardeii grași, 5 lei/kg; ceapa roșie, 6 lei/kg ș.a.
Micropiața părăsită
În micropiața Ceair suflă vântul a pustiu. Puținii precupeți care-și vindeau până la declanșarea pandemiei bruma de produse agroalimentare au dat bir cu fugiții. În colbul timpului au rămas urmele trecerii umane. Pe o masă cu blat din ciment zac câteva farfurii adânci, pentru ciorbă, o cană colorată din porțelan, un borcan cu sare, un bol albastru din plastic, un bidon cu o licoare ruginie… O saltea învărgată stă într-o rână sprijinită de o tarabă ruginită și deșălată, în burta căreia sunt îndesate niscaiva așternuturi obosite. Într-un colț a sărit, cândva, un capac de cratiță. Roșu. Doi papuci roz și rupți la vârf își așteaptă și acum stăpâna. Chiuveta de ciment este tapetată cu niște ambalaje de carton. O mătură cu coadă și două coșuri cu gunoi completează decorul cenușiu al micropieței îngropate în uitare.