Cu părul cuprins de neastâmpăr în briza răcoroasă ce sufla dinspre munţi, colega mea m-a petrecut tăcută până la o intersecţie de străzi principale. Acolo, la ceas tihnit de înserare primăvăratică, ne-am despărţit. Dar când am mai întors odată capul, ea se pierduse în mulţimea revoltată a străzii. Am mers mai departe, fără să fiu atras de protestele oamenilor, abătându-mă pe o stradă tăcută, cu caldarâm de cărămizi măcinate şi cu vile interbelice. Se lăsa înserarea şi strada era cuprinsă uşor de un joc de umbre şi lumini. Strigătele protestatarilor se auzea până la mine. Vocile feminine se făceau mai bine auzite decât cele ale bărbaţilor. Mă gândesc că, într-o ţară ca a noastră, cu o cultură feminină, apariţia Dianei Şoşoacă în fruntea oamenilor revoltaţi împotriva măsurilor de protecţie sanitară nu este întâmplătoare. Protestele acestea sunt un mesaj al tinerilor, dar un mesaj cu un aer vetust, cu o notă banal romantică, pentru că, în opinia mea, măsurile de protecţie împotriva răspândirii Covid-19 sunt binevenite, chiar dacă ele afectează economic pe toată lumea.
Ideile care au cucerit acum sufletul manifestaţilor sunt, de fapt, reluate, nu inventate de ei. Respectivele idei au inspirat de multe ori politica străzii, dar prin intermediul logicii colective nu se poate realiza raţional nimic în felul acesta. Cauza se explică prin faptul că protestatarii cer anumite lucruri atunci când se află în colectiv, dar contrare opiniilor fiecăruia dintre ei, luaţi separat. A fost creată astfel o realitate având la bază o utopie, în care am fost cuprinşi cu toţii; un univers sincretic de cuvinte repetate până la saturaţie, ritualuri ce ţin de psihologia maselor, cântece protestatare, mulţimi în care individul dispare, nu mai este el însuşi, ci un simplu element al întregului.
Pe de altă parte, mesajele scrise pe parcartele manifestanţilor nu au o altă menire decât aceea de a scoate la lumină, ca pe o probă morală, că guvernanţii sunt depăşiţi de situaţia creată de pandemie. Mesajele tinerilor ieşiţi în stradă arată în mod clar linia sigură şi dreaptă pe care ar trebui s-o urmeze un politician, pentru că altfel sunt puse în pericol chiar valorile democraţiei. Totodată, ritmul şi succesiunea informaţiilor referitoare la coronavirus reprezintă noile realităţi ale vieţii de zi cu zi. Dar vorbim despre realităţi fără dimensiuni şi fără profunzime, deci fără să le cunoaştem cu adevărat. Trăim cu ele numai la nivel de informaţie de presă, cheltuindu-le în imagini dintre cele mai aiuritoare la unii dintre noi. Mass-media, în mare parte, reflectă frământările din marile oraşe ale ţării, iar autorităţile de transmit că sunt stăpâne pe situaţie. PSD cere alegeri anticipate sau să vină cu guvernul său. Dar nu e vorba acum despre soarta guvernului liberal. Opoziţia vremurilor de azi este, pentru orice guvern, mai amarnică şi mai necruţătoare decât opoziţia partidelor politice. Văzând cum îşi urmează cursul pandemia de coronavirus, cu atâtea informaţii de la faţa locului, deci de la ţările al căror sistem de alertă este accentuat, cu atâtea lovituri tragice petrecute în Europa, am putea sta liniştiţi în băncile noastre, cu braţele încrucişate şi ca simpli spectatori dacă avem în vedere situaţia din România. Dar nu se impune o asemenea atitudine! Iar autorităţile ştiu acest lucru.
Prin urmare, dacă nu ar fi în joc grija faţă de viaţa semenilor noştri, grija de ţară, care, în vârtejul frământărilor, ne leagă pe toţi laolaltă, oricât am dori să ne războim între noi, poate că ne-am lua dreptul de a continua dezordinea dâmboviţeană. Însă efectul coronavirusului nu ne mai permite prea mult răgaz, cauzele fiindu-i încă necunoscute. Singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm ce ne cer specialiştii şi, bineînţeles, să ne vaccinăm. Deci, cauzele acestui virus nu pot fi căutate cu jandarmeria, fiindcă aceasta – care se luptă corp la corp cu protestatarii – nu are nici căderea, nici această putinţă. Vorbim de o situaţie socială care a scăpat şi continuă să scape de sub puterea guvernanţilor. Situaţia actuală este şi o provocare pentru umanitatea din noi. Ştiu că este greu să fii responsabil social când rămâi fără locul de muncă. Dar de ce nu ne-am folosi de această situaţie să dovedim că suntem cu adevărat realişti? Mai ales că emoţiile negative sunt acele emoţii care ne rănesc şi pe noi, şi pe ceilalţi. Iar după exemplul pe care noi îl dăm generaţiilor mai tinere, după felul cum îşi vor statornici echilibrul lor sufletesc, după felul cum tinerii îşi vor întări voinţa şi îşi vor stăpâni patimile, se pregăteşte viitorul nostru, al tuturor. Intervenţiile brutale, nesocotite din partea autorităţilor, sunt câteodată mai păgubitoare decât atitudinea de îndrumare şi de aşteptare. Îmi dau seama că în situaţia de felul celei cu care ne confruntăm astăzi, inedită şi atât de delicată, dar şi primejdioasă, nu putem stabili norme de comportament de o valoare absolută, în numele cărora să ne judecăm şi să ne condamnăm unii pe alţii.
16 Comentarii
Vasile
Protestatarii, în majoritate tineri, dar și vârstnici și copii exprimă nemulțumirea față de atâtea restricții și nicio îmbunătățire a vieții noastre. Am fost și eu în stradă! într-adevăr, individul nu mai există ca persoană în mulțime, ci este cuprins de mișcarea grupului! E riscant!
Anonim
Astia sunt tineri din strada, nu stiu ce inseamna pentru un batran boala asta.
Anonim
Cum adica cultura feminina?
Ionel
Ne vaccinăm și numărul cazurilor de Covid19 crește cu fiecare zi ce trece! Decedații sunt in saci … Masca pe figură, program pe baza declarației … Nu s-a schimbat nimic de un an încoace! Și nici nu se văd semne de mai bine!
IOANA
Asa zic si eu, guvernantii sunt depasiti de situatia acutuala!
marin
Asa ziceam si noi: vorbim despre realităţi fără dimensiuni şi fără profunzime, deci fără să le cunoaştem cu adevărat! Doar din mass-media, care promovează după interes!!
Cristian
Sunt vremuri grele, indiferent cine ar fi la guvernare! Restricțiile pentru prevenirea îmbolnăvirii sunt în multe țări din Europa! La fel și protestele, care au au precedat mișcările revoluționare de-a lungul istoriei!
Sorin
Chiar așa, nu înțeleg de ce se luptă protestatarii cu jandarmii! Păi sunt jandarmii vinovați pentru restricțiile impuse în situația asta pandemică?! Interesant că nu a ieșit niciun membru al guvernului în fața protestatarilor, niciun parlamentar… Mulțimea scandează, nimeni nu mai ascultă!
Dana
Guvernanții sunt depășiți de situația generată de virusul pandemic! Dar nu înțeleg, de ce trebuie să existe niște condiționări privind timpul: când mergem la magazin, la sala de sport, la bibliotecă…Trebuie să ne supunem, orice ar fi! Nu-i suficient că purtăm mască, trebuie să ne supunem în limitele impuse!!
Victor
Oamenii sunt disperați că nu au locuri de muncă, au credite la bănci …situația e disperată în plină pandemie! Cred că a scăpat de sub control, dar nu se vor reduce măsurile de prevenție! Așa e în toată lumea!!
Titi
Mesajul tinerilor din stradă, este de fapt mesajul tuturor oamenilor! Dar tinerii au curajul să iasă în stradă, așa cum s-a întâmplat în majoritatea evenimentelor istorice! Ceilalți doar așteaptă să se întâmple ceva!! Când o să iasă lumea în stradă … de parcă lumea din stradă e o entitate, nu suntem cu toții!!!
Costel
Uneori cred și eu că mesajul al tinerilor care protestează în stradă este un mesaj cu aer perimat, cu o notă banal romantică! Pandemia a cuprins toată lumea, că de aceea e situație pandemică, iar restricțiile sunt pentru toate țările! Nu se pot face concesii în România!
Marina
În vremuri de restriște românii sunt solidari! Au dovedit asta în istorie, dar din păcate lupta cu virusul nu poate fi câștigată de oameni!
Florina
Nimeni nu mai ascultă vocea străzii, dintre cei care au datoria morală să asculte! Ei zic, de acolo din palate: niște golani!
Vlaicu
Asa cum e neamul acesta acum: bolnav, plin de datorii, școli închise, fabrici închise …vocea străzii înseamnă prea puțin! Și apoi, toată lumea vorbește, nimeni nu mai ascultă!
Edi
Măsurile sanitare luate la nivel național și mondial afectează economic toate statele. E un restart care se dă acum economiei mondiale. ,,Scapă cine poate!” Vocea străzii nu mai contează! Nu doar în România, ci în orice țară!