Viața în Argeș a unui cuplu din Sri Lanka îndrăgostit de România.
România a devenit o țară atrăgătoare pentru cetățenii străini, atât pentru studenți, cât și pentru cei veniți să lucreze. Este și situația unui cuplu din Sri Lanka care s-a îndrăgostit de țara noastră.
Rajiv Emmanuel Devadowson (39 de ani) și Sandareka (Sandy) De Silva (35 de ani) au sosit în România, în urmă cu un an și jumătate, ca să studieze la Pitești. Cei doi au fost convinși să recurgă la această schimbare radicală de niște români care le vizitaseră țara. S-au împrietenit cu aceștia, iar în urma discuțiilor purtate au luat decizia de a veni să studieze în România.
Ei și-au lăsat jobul de asistent manager pentru o bancă și au decis să înceapă o nouă viață într-o nouă țară, departe de grijile și problemele din Sri Lanka. Criza economică și viața din ce în ce mai grea i-au împins să facă acest pas. Simțeau că nu pot să mai avanseze în carieră și au zis să încerce altceva.
„Am auzit de România prin intermediul prietenei mele, Ioana. Ne cunoaștem de aproape opt ani, după ce a vizitat de mai multe ori Sri Lanka. A văzut că viața devine un pic mai dificilă și ne-a îndrumat să venim în România pentru că viața este mai bună. A văzut cât de mult muncim și ne-a zis că putem duce o viață mai bună și câștiga mai mult în România”, spune Sandy.
Rajiv și Sandy sunt căsătoriți de aproape trei ani și amândoi lucrau în Sri Lanka în cadrul unei bănci. La recomandările prietenei lor românce, cuplul a ajuns la Pitești. Cei doi s-au înscris la Programul pregătitor de limbă română de la Centrul Universitar Pitești. După absolvirea lui, Rajiv a început să studieze Informatică, iar Sandy urmează Științele Educației.
„Ne-am asumat riscul. Nu am știut ce loc de muncă o să găsesc și în cât timp și mi-am luat chitara cu mine. Am zis că până găsesc un loc de muncă voi cânta la chitară pe stradă pentru a trăi”, spune Rajiv, care a cântat, în trecut, pentru o trupă rock.
Cei doi au primit spriinul prietenilor români și cu ajutorul lor au reușit să se acomodeze rapid. Pentru a învăța mai bine limba și a discuta zilnic în română au reușit să se angajeze și la o editură din județul Argeș. „Românii sunt foarte politicoși, te ajută foarte mult. Nu am avut probleme aici. Le mulțumim acestora pentru sprijinul și suportul necondiționat”, spun sri-lankezii.
Limba a fost principalul obstacol în calea adaptării. „Modul în care profesorii din anul pregătitor predau este foarte bun. Ne-a ajutat enorm. Limba română e destul de grea, dar am început să o înțelegem. Nu este deloc asemănătoare cu a noastră”, consideră cuplul.
Mai multe puteți citi AICI.