Nu e nimic nou sub soare: ţara este din nou divizată. De data aceasta, apare un nou element – strada. Motivul? Proiectele privind graţierea, amnistia şi modificarea Codurilor Penale. Guvernul se află sub presiune. Klaus Iohannis şi-a declarat intenţia de a organiza un referendum pe tema proiectelor Guvernului, dar Cuiul lui Pepelea a devenit întrebarea. Se pare că vor lipsi cele două cuvinte – amnistia şi graţierea – şi va apărea ceva în legătură cu „lupta împotriva corupţiei”. Alt punct de foc al discuţiilor… Spaţiul public este aglomerat. Nimeni nu ascultă pe nimeni. Ambele tabere – căci este un război politic în toată regula – nu trec dincolo de polemică şi de ameninţări, pentru a-şi acomoda punctele de vedere.
Ne-am gândit că, în loc de opiniile noastre, mai bine, pentru dumneavoastră, ar fi să cunoaşteţi ce gândesc actanţii despre acest nou nod gordian ce va fi tăiat, totuşi, până la urmă.
- A. Constituţia, la art. 74(2) prevede: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”.
- B. Se bucură de mare atenţie intervenţia lui Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale (într-un interviu la „Timp Online”):
* „În democraţie nu există alt criteriu decât majoritatea decide. Dacă majoritatea are încredere în această putere, trebuie să avem încredere în ea. Legile nu sunt făcute pe vecie. Ele se schimbă. Şi acesta poate fi un argument pentru amnistie şi graţiere. Azi, o faptă este considerată infracţiune, mâine nu mai este, mai ales în domeniul economic. De aceea e bine să facă din când în când câte o lege de graţiere şi amnistie. După 15 ani nu e prea repede.”
* „Nicăieri nu scrie că nu poţi face referendum pe tema aceasta (n.n . – a amnistiei şi a graţierii), dar câtă vreme poporul nu poate adopta legi pe tema aceasta, mă gândesc că nu poate fi nici consultat cu privire la problema aceasta prin referendum.”
* „Codurile penale au fost adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvernul Boc, nu de alt guvern, cum ziceau unii pe la televizor.”
* „Nu demult, Guvernul Cioloş a adoptat şi el o OUG pentru punerea de acord a Codului de Procedură Civilă cu deciziile Curţii, fiindcă au fost foarte multe. S-a făcut o ordonanţă mare, mare. Lucrurile acestea trebuiau făcute, dar să faci referendum pentru modificarea Codului Penal când Curtea a spus deja că textele acelea sunt neconstituţionale? Ce referendum să faci, să spui că nu trebuie făcut?”
* „Articolul 90 din Constituţie spune că preşedintele României poate consulta poporul prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, dar nu scrie ce înseamnă probleme de interes naţional.”
* „Problema e că, la noi, referendumul este consultativ. Până la urmă, tot politicienii, Parlamentul decide.”
* „Graţierea este un act de clemenţă. În toate ţările se practică. Nu vreau să dau exemplul SUA care au graţiat 365 de oameni condamnaţi la închisoare pe viaţă. Nimeni nu a contestat.”
* „Parlamentul e cel care stabileşte politica penală a ţării sau Guvernul, în situaţia aceasta.”
* „Spania a avut mari probleme cu sistemul penitenciar şi au făcut şi ei graţieri multe şi tot nu au fost destule. Până la urmă, au fost sancţionaţi şi ei, şi ungurii, şi mai mulţi pentru condiţiile din închisori. Am văzut celula în care locuieşte tipul acela din Norvegia care a împuşcat 80 de oameni. Să mă iertaţi şi românii să mă ierte. Mulţi nu au acasă condiţiile pe care le au în penitenciare.”
- C. Klaus Iohannis: * „Avem nevoie de societăţi democratice solide în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime, numai pentru că sunt o majoritate…”
* K.I. în 2014, la emisiunea „După 20 de ani”: „Vreau să schimb felul în care se face politică în România. Vreau să fiu alt preşedinte. Preşedintele trebuie să fie un exemplu de comportament public. Pe de altă parte, vreau să fiu un preşedinte mediator şi integrator. Dincolo de aceste lucruri, evident că intervin aspectele clasice ale funcţiei de preşedinte. Vreau să fiu garantul unei justiţii independente şi al unui stat de drept.”
- D. Raluca Turcan, PNL: * „Decizia de emitere a unor ordonanţe ar avea multe consecinţe pentru cetăţenii români”…
* Guvernul „să nu guverneze pentru cei din PSD şi cei cu probleme penale, ci să guverneze cu prioritate pentru cei mulţi, pentru oamenii cinstiţi din această ţară”.
- Nicuşor Dan, preşedinte USR: * Către alegătorii PSD şi ALDE: „Puneţi presiune pe politicienii pe care i-aţi votat să renunţe la amnistie şi graţiere.”
- F. Dănuţ Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român: * „Dumneavoastră sunteţi cel care duceţi (lupta împotriva corupţiei – n.n.) pentru că o transformaţi într-o armă politică. Dumneavoastră sunteţi cel care a tăcut mâlc atunci când Guvernul Cioloş a modificat 151 de articole din Codurile penale prin Ordonanţă de Urgenţă.”
- G. Despre democraţie: * W. Churchill: „Democraţia este un sistem politic prost, cel mai bun însă, dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum.”
* Alexis Tocqueville: „Democraţia este puterea poporului bine informat.”
* Oscar Wilde: „Democraţia nu este altceva decât demolarea poporului, prin popor, pentru popor.”
* Georges Clemenceau: „Democraţia este un leu devorat de păduchi.”
* Manfred Hausmann: „Democraţia înseamnă a respecta regulile de joc chiar şi atunci când nu este atent niciun arbitru.”
În dezbaterea zgomotoasă – adesea fără suficiente argumente, manipulând regulile democraţiei după culoarea şi interesul preopinenţilor apar cuvinte şi sintagme ca: luptă anticorupţie, raportul majoritate-minoritate, rolul Parlamentului, rolul preşedintelui ţării, rolul Guvernului, opinia publică, altfel de preşedinte, jucător, mediator, integrator şi altele.
Pentru că suntem de acord cu toţii – sper – că „democraţia este puterea poporului bine informat”, am ales astăzi să scriem un alt fel de editorial şi să vă oferim un minimum de informaţii pe temele care au inflamat scena politică a României, într-un moment în care ţara ar avea nevoie de o cu totul altă agendă politică. Din raţiuni de politică internă şi, mai ales, de politică externă.
Traian ULMEANU
4 Comentarii
Puiu
De documentat ne documentam,dar este foarte greu sa selectam.Asta din cauza faptului ca suntem usor de manipulat.Dar stiti cumva, ” cine a inceput”? De ce unii oameni nu inteleg ca pe lumea asta trebuie sa mai si pierzi?Nu au stiinta jocului,sau este vorba de rautate?Cui foloseste aceasta stare tensionata, fara precedent?De ce trebuie sa intarzii sau chiar sa incerci sa opresti unele initiative care mai revigoreaza putin poporul asta trist si rabdator?Am sperat , pe baza declaratiilor facute , la intelegere si armonie la nivel inalt.Si acum,cand cota pumnului in gura a crescut alarmant, traim cu teama ca ar putea sa dispara si frageda democratie!
Rotatia Cadrelor
Am in fata un numar de dinainte de 1989 al cotidianului local „Argesul”.
Tov. T.Ulmeanu publica la rubrica Sport si tov. M.Golescu la Social-Politic!
Azi cadrele au fost rotite si amestecate!!!
Ma rog,Sport nu prea mai exista prin Arges cum nu mai exista nici economie(exceptie Dacia).
In 1990 in Mersul Trenurilor existau si pe ruta Valcelele-Ramnicul Valcea trenuri.Jaful si coruptia in Arges acolo au demarat in 1990.Fiecare a furat ce a putut.Baietii Destepti „fiarele vechi” si amarastenii treversele si piatra.Nu au putut fi furate tunelele si viaductele!
Coruptia din Arges e la loc de frunte azi in tara!!!Ne mandrim cu ai nostrii corupti!
Cadrele Partidului sunt la Mititica sau in drum spre ea.
Alte cadre lupta pentru liberarea lor!!!
Ce buni sunt coruptii nostrii!!!
pitestean
De acord cu d-l Puiu. Vreau doar sa adaug ca ne lipsesc barbatii de stat.Cel din fruntea statului a intrat deja in campanie electorala ,simte ca a pierdut masiv teren si baga batul prin gard doar ,doar mai recupereaza terenul,nu-l intereseaza problemele reale ale romanilor. Pe timpul vechiului guvern era inexistent ,acum nu-si indeplineste ,nici macar formal functia de mediator.Liderii opozitiei sunt rupti total de realitate ,nu inteleg ce si de ce li s-a intamplat iar guvernantii dau dovada de o inexplicabila slabiciune.Poporul s-a exprimat ,gata hai la treaba !
Cetatean
Amnistia e perdeaua de fum dupa care se piteste un tun de multe miliarde de euro. Tun care o sa bubuie direct in buzunarele cetatenilor. Vedeti mai jos un articol documentat. Din pacate, ziarul e tot secera si ciocanul si judetul e tot rosu, la 28 de ani dupa revolutie….