# „Dacă venea elicopterul, tatălui meu îi salvau piciorul… trebuie să afle o ţară întreagă de ce nu a ajuns acolo elicopterul, de ce forţele de intervenţie nu au putut să dispună decât de un om acolo…”
Revenim la drama petrecută duminică seara, în pădurea de la „Dealul Pietrişului”, acolo unde un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost atacat de un urs. Din cauza rănilor suferite, omului i-a fost amputat un picior. Am reuşit să luăm legătura cu Emil Tuţă (Emi), fiul celui sfârtecat de urs în zona „Groape”. El îl însoţea pe tatăl său când fiara s-a năpustit asupra lor. Povestea lui Emi Tuţă este terifiantă. Năucitoare este, de asemenea, şi relatarea despre ceea ce s-a întâmplat după ce au cerut ajutorul autorităţilor, unele dintre ele dovedindu-se de-a dreptul neputicioase.
Atac brutal!
„Era o duminică obişnuită, petrecută în familie şi, după ora prânzului, am ieşit cu tata la plimbare, cum obişnuiam să facem în timpul liber. Iniţial, am vrut să o luăm cu noi şi pe soţia mea cu fetiţa, dar micuţa nu a vrut, iar ele au rămas acasă. Ajunşi la Dealul Pietrişului, la vreo 3-4 kilometri de sat, într-o vale, a apărut dintr-o dată o ursoaică cu un pui şi, până să ne dăm seama ce se întâmplă, fiara a atacat. S-a repezit direct la noi o namilă de vreo 200-250 kg. Tata era în faţă; pe el l-a luat de picior şi l-a târât la vale vreo 15-20 metri. Am sărit să apuc un lemn…ceva, să mă apăr. Am dat în animal cât am putut, ne-am apărat cu mâinile goale, neavând la noi nimic de apărare. Tata se apăra cu mâinile goale, eu am încercat să lovesc animalul la ochi. La un moment dat, atacul a încetat, ursoaica s-a îndepărtat şi imediat m-am dus la tatăl meu. Am scos tricoul de pe el, pentru că sărea sângele şi nu ştiam de unde. I-am acordat primul ajutor, pentru că mă pricep, l-am legat cu tricoul la picior, deasupra rănii, cât am putut de strâns. Ursoaica s-a întors, s-a repezit din nou la noi şi atunci am crezut că ne face praf. Am ţipat, am răcnit şi, la un moment dat, s-a oprit. Cred că a apărut puiul şi s-a calmat, apoi a plecat. Am mai mers ceva cu tata… Atât cât a mai putut. Apoi l-am întins pe iarbă. Şi speram să apară salvatorii”, ne povesteşte îngrozit Emi, fiul celui desfigurat de ursoaică.
Norocul nostru a fost că tata a fost conştient tot timpul şi am plecat din zona atacului cu el sprijinindu-se de mine sau cărat în spate. Am urcat cu el aşa cum am putut şi am reuşit să ajungem în vârful dealului, la un drum precum acelea forestiere. Acolo am prins semnal la telefon şi am sunat la 112, cerând ajutor, chiar elicopterul, ştiind că suntem departe de comunitate. Era în jurul orei 18″- ne-a relatat Emi Tuţă.
„După relatarea la 112 a incidentului, operatorul mi-a spus să închid telefonul, că va veni un elicopter după noi şi ne va contacta pilotul pentru a stabili locaţia. Am respectat toate instrucţiunile primite prin 112. După 10 minute m-au sunat «pompierii» şi m-am înţeles cu cel de la telefon să îi trimit locaţia noastră prin Whats App. Am făcut acest lucru, şi le-am explicat că în zonă există două locuri, două poieni mari, unde se poate ateriza: la Castan şi la Bălăşoiu.
Elicopterul nu a venit, nu s-a auzit nimic, am ţipat, ne-a auzit un cioban aflat în zonă, dar nu a venit nici măcar el să ne ajute.
Sătenii i-au salvat!
Locuitorii de pe strada Groape au văzut agitaţie, Poliţie, SMURD, Jandarmeria… şi au înţeles că s-a petrecut o nenorocire. S-au strâns câţiva oameni şi au plecat după echipele de intervenţie, găsind maşinile acestora blocate în noroaie, undeva în zona lacului Groape. Sătenii au luat o targă grea de la salvatori şi au plecat spre cei doi, un singur membru al forţelor de intervenţie reuşind să ajungă şi el la faţa locului. Au coborât cu rănitul pe targă până la salvare, toată acţiunea durând cam trei ore. Preocupaţi mai mult de hârtii decât de deplasarea rănitului, „salvatorii” au fost admonestaţi de oameni şi, într-un final, ambulanţa a pornit. La Spitalul Curtea de Argeş rănitul a fost preluat de un echipaj de la Piteşti şi adus la „Judeţean”. De aici totul a decurs cum trebuie, echipa de la Spitalul Judeţean fiind una de profesionişti.
Despre ceea ce s-a întâmplat după ce victima, Anton (Toni) Tuţă, a ajuns la spital a aflat o ţară întreagă. Omul a rămas nenorocit pe viaţă. Dar ceea ce trebuie, de asemenea, să afle o ţară întreagă este de ce nu a ajuns acolo elicopterul, de ce „forţele de intervenţie” nu au putut să „dispună” decât de un om acolo, de ce maşinile au rămas blocate pe traseu…
„Vreau să se facă lumină în acest caz!”
Acesta este strigătul de disperare al lui Emi Tuţă, fiul omului hăcuit de ursoaică. El nu înţelege de ce nu s-a intervenit mai repede. „Mi-au promis că trimit elicopterul, aveau posibilitatea să aterizeze, dar nu au venit. Apoi au trimis maşinile şi… au rămas blocaţi. Nici pe jos nu au fost în stare să ajungă. Păi, când trimit la intervenţie toţi burtoşii, la ce să te aştepţi?! Vreau să se facă lumină în acest caz. Dacă se proceda ca la carte, tata avea piciorul salvat! Să se verifice înregistrările apelului la 112, să afle toată lumea că ni s-a promis elicopterul. Şi să aflăm şi noi cine nu a dat aprobarea intervenţiei aparatului de zbor!”, ne-a spus revoltat Emi Tuţă, unul dintre cei doi oameni atacaţi de ursoaică.
În altă ordine de idei, Emi Tuţă trebuia să fie astăzi la muncă în Rusia, dar a amânat plecarea până când va şti că tatăl său va fi cât de cât în regulă. Cât mai poate fi în regulă un om mutilat pe viaţă de atacul unui urs, dar şi de lipsa de reacţie a echipelor de salvare! În fine, Emi le mulţumeşte pe această cale vecinilor săi din Groape, care au sărit să-i ajute tatăl.
10 Comentarii
nicolae
De necrezut asa ceva .
Statul face bani grei cu ursii pe care i-a inmultit peste orice limita .
Faptul ca ataca oamenii aici in zonele locuite nu are nici-o legatura cu defrișarea padurilor , este strict vorba de cresterea necontrolata a numarului lor . .
Statul ia bani grei pe acesti ursi hraniti cu starvuri de cai , resturi de salam , si carne , apoi abandonați . La fel si cu porcii mistreti . Au invadat gradinile oamenilor si ca si in anii trecuti vor distruge recoltele de porumb , cartofi etc . Ma intreb cum v-a fi recuperat acst om , cine ii va plati daunele la infirmitate capatate . Ce despagubiri i se vor aduce si de catre cine ?
Anonim
ONG-urile futu-i in gura ca din cauza lor s-a interzis vanatoarea la urs in Romania!
Cristea
Nicolae, poate ne luminezi și pe noi cum face statul bani de pe urma urșilor înmulțiți peste orice limită (sic!).
Articolul este unul dintr-o serie cu autori direct interesați de câștigurile materiale de pe urma reintroducerii vânătorii de trofee (!). În niciun caz banii vizați nu ajung la stat, ca să nu mai spunem că o soluție alternativă ar fi turismul prin amenajarea unor observatoare din care și ursul și animalul (ca să nu zic omul) ar fi câștigați.
Vlad
Articolul este pentru a arata încă o data lumii ca în România poți sa mori liniștit ca cei care sunt plătiți gros de stat își fac treaba după câteva ore bune în care îți pierzi orice speranța. Articolul vrea sa arate faptul ca nu s-a vrut sa se aducă ajutor, incompetenta prostie și nesimțire. Elicopterul smurd a putut fi pus în functiun pentru diareea unui deputat PSD, dar când cineva solicita pentru un caz major acest serviciu este ignorat în bătaie de joc….
Geo
Autoritatile sunt praf, asta stiam. Avem un stat obez care nu este in stare sa se miste pentru a-si ajuta cetatenii. In alta ordine de idei, ziaristul ar trebui sa se duca pe la scoala la ora de gramatica (…până când va ştii că tatăl său va fi cât de cât în regulă…)
George Olteanu
Mulţumim pentru comentariu, vă asigurăm că nu orele de gramatică sunt problema în cazul de faţă, a fost pur şi simplu o scăpare din… viteză.
Emil
Nu comentez faptul ca judetul Arges nu are un elicopter de un elicopter pentru interventii de urgenta. Municipiul Curtea de Arges se afla aproape de centul Romaniei, la egala distanta de multe baze SMURD. In cateva zeci de minute practic din oricare baza SMURD un elicopter ar fi putut ajunge in Curtea de Arges. Greu de crezut toate elicopterele SMURD au fost ocupate in acele momente. Trebuie initiata o ancheta si vazut cine a refuzat sa trimita acel elicopter.
Alex
Cu ocazia asta poate se aduce in discutie si faptul ca intreg judetul Arges nu dispune de un elicopter pentru interventii medicale. Ceea ce relateaza domnul din articol mi se pare complet plauzibil.
Remus
Cert este că numărul în creștere va duce la interacțiuni din ce in ce mai urâte și dese. În com. Arefu se întâmplă noapte de noapte din 2015 și nimeni nu face nimic. Nu prea mai exista animale domestice acolo, până și câinii au fost mâncați. Așa că lăsați turismul. Până la urmă oamenii vor găsi singuri soluția, autoritățile nu protejează cetățeanul ci fiara sălbatică.
Anonim
M-am saturat de macaneala ONGista despre salvarea ursilor. Dar pe om cine il salvează? De dat din gura e usor dar nu se inghesuie nici un iubitor de ursi la plantat zmeura si mure in salbaticie, departe de localități. In plus, ursul e un prădător. Intr-un areal fix, exista un număr maxim de exemplare permise. Sau dublat suprafețele împădurite si nu stim noi?