Zilele despre care urmează să scriu s-au întipărit puternic în memoria fiecăruia dintre noi. Imaginile televizate cu războiul din Ucraina ne-au umplut sufletul cu un strigăt înăbuşit. Ştiu că, în vreme de pace, fiecare îşi are drumul său în viaţă, bucuriile şi amărăciunile sale, pe când războiul ne cuprinde pe toţi ca şi cum am fi îmbrăcaţi în aceeaşi uniformă. În faţa lui totul trece în umbră, până şi pandemia de Covid-19. Războiul dezlănţuit de Putin nu seamănă cu cele cunoscute în istorie. Acest război este unul nefiresc, făcând să se descompună spiritual lumea slavilor din estul european. Putin a reuşit să le insufle soldaţilor ruşi dispreţ faţă de oamenii de acelaşi neam cu ei, să desfiinţeze frânele morale în sufletul lor. Emil Cioran era de părere că toţi oamenii din Europa de Est, oricare le-ar fi orientarea ideologică, au obligatoriu o prejudecată împotriva istoriei. De ce? Fiindcă i-au fost victime. Toate ţările astea „lipsite de destin” din estul Europei sunt ţări care au fost invadate şi subjugate; pentru ele istoria e în chip necesar demonică.
Pe de altă parte, istoria a demonstrat că naţiunile actuale – dintre care niciuna nu se poate mândri cu puritatea ei – s-au format fără intervenţia statului. A fost voinţa popoarelor să se constituie în naţiuni. De fapt, intervenţia zilnică a statului împiedică dezvoltarea naţiunii respective. Astfel de intervenţii reduc dezvoltărea conştiinţei de neam la elementele ei politice. Astăzi e rândul ucrainenilor să demonstreze că sunt o naţiune. Şi o demonstrează cu prisosinţă. Aceasta a fost capcana în care a căzut Putin, declanşând un război despre care credea că e un simplu marş până în capital Ucrainei. Însă evenimentele l-au contrazis pe autocratul de la Kremlin. Ucrainenii s-au apărat cu curaj, dar oamenii vulnerabili, femei, copii, bătrâni, au fost nevoiţi să-şi părăsească domiciliile şi să plece prin lume, unde văd cu ochii. Ei bănuiau pe bună dreptate că ofensiva rusească nu se va opri la porţile oraşelor, iar armata rusă va folosi artileria pentru a-şi bombarda ţintele. Lucru care încă se mai întâmplă. Şi tot mapamondul a fost oripilat. Căci există ceva în sufletul nostru care nu este individual, ci colectiv. Fiecare suntem o parte dintr-un unic şi mare suflet.
Ceea ce pare neverosimil însă este că, în timp ce lumea visa să pătrundă dincolo de stratosferă, ea trebuie să asiste la ororile din Ucraina. Din cauza lui Putin şi a celor de felul lui, trăim din nou în întuneric. Îl urâm pe Putin nu numai fiindcă e josnic şi îşi pune soldaţii să omoare copii, femei şi bătrâni, îl urâm pentru că ne-a alungat liniştea şi ne-a furat viaţa. Tinerii cu greu pot înţelege prin ce am trecut noi, cei mai în vârstă, la începutul vieţilor noastre, în anii aceia de ură, în care viaţa ne-a fost furată şi desfigurată tot de către ruşi. Barbaria provenită din ignoranţă poate are o explicare. Dar este greu s-o înţelegi când e vorba de oameni în toată firea, şefi de state, parlamentari sau comandanţi de armate. Căci toţi aceşti oameni au învăţat la şcoală despre ce este bine şi ce este rău sau şi-au însuşit cerinţa religioasă a iubirii aproapelui. Toate acestea nu i-au împiedicat însă pe ruşi să arunce cu ghiulele peste copiii şi vârstincii ucraineni. Mi se va replica: „Vrerea unui maniac!”. Incontestabil! Pe mine unul însă nu mă zgudie atitudinea lui Putin, ci ororile la care recurge armata rusă. Căci în războaiele actuale, purtate în localităţi, rolul principal îl deţine artileria. Având acest specific, artileria participă la toate fazele de luptă şi are cea mai mare forţă de distrugere, în afară, bineînţeles, de armele nucleare.
13 Comentarii
Lidia
Lumea a trecut de la o extremă la alta: criza Covid19 – războiul din Ucraina. Nu credeam că vom vedea așa ceva în realitate! Dar am trăit să o vedem și pe asta!!
marin
Eu nu cred că barbaria provenită din ignoranţă are o explicare! Nici nu văd un sfârșit prea curând al războiului din Ucraina. Rusia nu renunță, pentru că are interese prea mari, iar Ucraina nu capitulează pentru că își apără națiunea. Populația civilă suferă cel mai mult și în Rusia și în Ucraina.
KIA
Noi privim războiul la televizor și suntem uimiți, dar cum o fi pentru oamenii aceia care au plecat în lume cu o pungă în mână după o viață de trudă?! Și casele distruse și familiile destrămate… Câtă ignoranță la un conducător despotic!!
Vicki
Am satisfacția că istoria ne-a demonstrat prin fapte, că toți dictatorii au sfârșit tragic!
Anonim
Războiul acesta era previzibil încă de la destrămarea uniunii sovietice
Anonim
Și occidentalii au vina lor
anonim
Eu zic că e bun Putin aici, în Estul Europei, că ține spiritualitatea departe de lumea dezlănțuită!
Vasea
Războiul din Ucraina a anulat orice urmă de Covid19. După toate suferințele noastre timp de doi ani de pandemie, trăim drama colectivă a unui război de gherilă. Urmează foamete și secetă, că în rest le-am trăit pe toate!
Mia
Poate că are dreptate și Putin când zice că vrea să alunge drogații și șmecherii (!!) din Ucraina! Ar trebui să-i alunge pe toți din Europa! Dar au murit atâția oameni nevinovați… rușii au distrus orașe, infrastructură… iar șmecherii au fugit în Europa, la alți șmecheri, care susțin egalitatea de șanse…
Anonim
Traim vremurile ruletei rusesti
Maria
E ceva de poveste curajul de care au dat dovadă ucrainenii în fața rușilor care au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022! O să scrie istoria despre ei! Păcat că au trăit așa vremuri, ca să dea exemplu pentru cei care promovează egalitatea de șanse!
Sissy
Armata rusă recurge la asemenea orori pentru că soldații au depus jurământ, iar unii sunt mercenari plătiți pentru ,,operațiuni speciale”.
anonim
Eu cred că mesajul lui Putin e de luptă cu toată lumea, fiindcă nu vrea și în Rusia droguri, cipuri, globalizare, egalitatea de gen, băieți deștepți… Dar autoizolează țara, când e împotriva tuturor. Și nu poate să facă asta la nesfârșit. Vrea numai vodka, fiindcă e autohtonă.