De la tribuna Parlamentului, după Constituţia din 1923, Ionel Brătianu spunea: „Ne temem de adversari? Atunci trebuie să facem mai întâi ordine la noi în casă!” Aşa s-a născut programul „Prin noi înşine”. Or, cum înţeleg actualii liberali să facă ordine în casa liberală? Priviţi la Ludovic Orban, la Cristian Buşoi şi la ceilalţi lideri liberali şi veţi vedea că trăiesc pe seama intereselor personale, pline de beatitudine şi de opulenţe, fără să se ridice la înălţimea vremurilor actuale. Dacă alte partide sau grupări politice se complac în echivoc atunci când este vorba despre PSD şi nu au curajul sau nu pot să atace problema deschis, PNL are datoria să spună cuvântul întreg şi răspicat. De exemplu, examinând legile elaborate de către cei de la putere, în frunte cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, oricine poate constata că sunt argumente potrivnice acestor legi. Însă PNL nu este în măsură să examineze premisele de la care pleacă guvernanţii atunci când elaborează legi. Acest partid pare o fantomă. Trăieşte însă toate combinaţiile, toate sforăriile, toate intrigile şi toate manevrele posibile. Poftele, capriciile, fanteziile, antipatiile sau simpatiile personale determină politica liberalilor.
La ultimele alegeri, PNL a fost înfrânt şi s-a compromis iremediabil. Acest partid a ajuns o ruină liberală deja în agonie. Procesul de descompunere, de lichidare, de dispariţie a vechiului partid liberal îşi urmează cursul. Ultimul partid istoric a fost salvat de la o catastrofă finală de foşti pedelişti. Şi mă refer numai la Falcă şi Boc. În timp ce Ludovic Orban, cu binecuvântarea preşedintelui Klaus Iohannis, îi prezidează înmormântarea. Drept care, uşurat de balasturile unor moravuri demascate şi depăşite, preluat de nişte oameni care l-au purtat pe căi străine lui şi însufleţit de tot mai multe interese personale, de alte idei şi de alţi oameni, PNL nu va putea supravieţui în starea actuală. Vechiul liberalism va dispărea din multe motive, dintre care carenţele amintite mai sus sunt determinante. Este o criză a liberalismului în sine. Este o criză în adaptarea istorică a vechiului PNL.
Pe ce se întemeiază aceste convingeri? În primul rând este vorba despre aderarea liberalilor la programul politic al preşedintelui Klaus Iohannis. Lipsit de orientare doctrinară şi carenţe în fermitatea caracterelor, PNL a ales prietenii dintre duşmani. Aşa se explică fuziunea cu PDL. Odată fuziunea făcută, liberalismul a fost supus la zguduiri din ce în ce mai adânci. Este cunoscută, desigur, istoria PNL. Nu voi insista pe această direcţie. Vreau numai să subliniez câteva lucruri care mi se par semnificative. Anume, liberalismul ar trebui să-i reprezinte pe oamenii care îmbină iniţiativa personală cu proprietatea particulară. Dar acest partid, în luptă cu PSD, s-a folosit tocmai de mijloacele pe care ar fi trebuit să le combată. El ducând o politică oscilantă între liberalism şi social-democraţie. Este cursa întinsă liberalilor de către pesedişti atunci când au format împreună USL.
În anul 2012, PNL nu şi-a putut aplica programul şi, în acelaşi timp, având o imensă popularitate, nu a rămas la putere decât prea puţin timp. Constatând această realitate, ultimul liberal autentic, Crin Antonescu, s-a retras din primele rânduri ale partidului.
Este logic să mă întrebaţi de ce PNL a fost nevoit să facă o politică opusă intereselor sale? Nu mai vorbim despre carenţele morale ale caracterelor, ci mă voi referi la componenta doctrinară. Adică la faptul că liberalii, nefiind încă o categorie unitară, reprezentarea lor politică nu se poate dezvolta de sine stătător. Liberalii actuali nu şi-au identificat propriul bazin electoral. Şi nici eu nu-l voi identifica aici, pentru că nu aceasta este sarcina mea, dar aş spune că toţi angajaţii de la Dacia şi familiile lor ar putea face parte din acest bazin. Pe o altă treaptă, se aşază, aş putea spune, presa, avocaţii, fermierii; toţi aceştia sunt lipsiţi de un suport politic adecvat. Mai mult, liberalii ar putea să-i reprezinte pe fermieri, ajutându-i pentru obţinerea de subvenţii. Să le faciliteze obţinerea de credite cu dobândă mică, procurarea de inventar agricol, să-i determine pe ţărani să se asocieze între ei, pentru o mai bună rentabilitate a pământului şi o mai bună valorificare a produselor lor. Totodată, fiind un partid politic, liberalii trebuie să-şi exprime răspicat programul lor, mai cu seamă în problema întreprinzătorilor mici şi mijlocii. Citind ce am scris aici, îmi dau seama că m-au furat gândurile, de aceea mă opresc şi mă las în seama pesediştilor. E mult mai comod aşa.
12 Comentarii
Nae
PNL este măsură economiei românești. Un partid fantoma, cum ziceți, o economie fantoma.
IOn
Toate partidele sunt fantomă.
În toate partidele avem numai hoți și escroci.
România a devenit în general o țară plină de fantome, în care se fură la greu, dar nu se descoperă niciodată hoții că aceștia sunt acoperiți de partidele fantomă.
Andrei
Cred ca Ionii fura, pentru ca ii mai duce mintea, in timp ce Georghii sunt cam slabi de minte. Ce zici Icoane?
ION
Cei care fură în România, nu o fac că- i duce mintea. Dacă i- ar duce mintea furtul nu ar fi așa vizibil.
În general cei care fură, în România sunt analfabeții funcționali ai sistemului, sunt proști din naștere, dar dețin un tupeu fantastic, precum beneficiază și de carnetul de partid și de acoperirea conferită de servicii.
Credeți că ai nevoie de carte multă ca să iei comision de pe scaunul de șef de Consiliul Județean, șef de inspectorat școlar, șef de …?
Din contră se spune că cei pe care îi duce minte anu se pretează la furturi (pentru că așa i- a creat cel de sus să nu pună mâna).
Dacă dumneavoastră credeți că la conducerea instituțiilor (care fură de rup) au ajuns capacitățile României, înseamnă că nici măcar luminiță la capătul tunelului nu mai există.
ION
Oare îți trebuie deșteptăciune multă să furi din buzunarul statului semnând condica în 5 locuri în același timp?
Cazul concret al șefului Consilului Județean Argeș- Manu care are este mai tare decât Leana și Ceaușescu împreună, descoperitor al teleportării și dedublării, individ priceput în toate, și- l găsești în 3- 4 locuri diferite în același timp (așa rezultă din condica de prezență pe care a semnat- o la locurile cele multe de muncă).
Un alt caz renumit pentru „deștăptăciune” al fostului Șef al Consilului Județean, vecinu Costică, care în colaborare cu unul Drăghici de Argeș a pus pe roate afacerea CONSULTANȚA, în calitate de Ali-Baba cu cei 40 de escroci primari …
Cazul pompei second de centrală de 2400 lei, în loc de una nouă de 4000 lei, este un caz de consum de creier ridicat al șefilor din instituția respectivă. Ăsta da furt, cu randament ridicat.
Se pare că mirosul de încins prin instituțiile publice (fie ele primării, poliție, judecătorii, școli, etc.) vine de la utilizarea peste limitele normale a creierului șefilor de instituții (numiți politic sau pe criterii de servicii) din România.
Anonim
fara legatura cu subiectul……Dar nu am de ce sa agat o astfel de opinie in afara de articolul dvs care are multe vizualizari. Deci…in prima miercuri a lunii alarmele suna isteric in Pitesti pentru a pregati populatia pt incidente nedorite. Se intampla undeva dupa orele 10 dimineata…Ok, dar ma intreb daca nu cumva este si o invitatie pentru un atac aerian care se va intampla in prima zi de miercuri a lunii la orele 10…Cei de la ISU sunt chiar atat de tampiti?
Anonim
Si ce ai vrea sa se facă exercitiul la 10 seara?!
Anonim
PNL, PSD, PDL și ce- o mai fi, = o adunătură de infractori.
Nu cu mult timp în urmă Bratu de la ISJ Argeș, amenința și șantaja cadrele didactice. La aceea vreme era de la PDL. Acum individul după ce a jefuit și a călcat în picioare tot ce a fost în subordine, s- a mutat la PSD, pentru a i se da un loc călduț de conducere într-o instituție de stat unde să poată să facă ceva bani negri, pentru zile negre.
Tudosoiu actualul șef de la ISJ Argeș, (membru de marcă al PSD.ului) a preluat apucăturile fratelui de partid Bratu și a trecut la amenințări și șantaj efectiv asupra cadrelor didactice.
Toate acestea nu ar fi posibile și nu s- ar întâmpla într-o țară normală, indivizii în cauză s- ar trezi instantaneu cu cătușele pe mâini, arest 30 zile și după judecare cel puțin 10 ani la mititica.
Ori, în țara asta unde funcționează doar partidul care este în tot și- n toate, unde judecătorii răspund la comenzile politice ale politicienilori (inclusiv ale individului Tudosoiu), unde procurorii stau în genunchi în fața politicianului mai sus menționat, unde serviciile din informații execută ordinele politicienilor etc., nu politicienii infractori se vor întâlni cu gratiile , ci șanse mai mari o au cei care se opun furtului, umilirii, infracțiunilor s.a., realizate de politicienii din toate partidele.
Așteptăm o reacție a organismelor internaționale, că din partea celor din republica Bananieră România nicio șansă, toate fiind mituite.
Anonim
Curvia politică în partid și între partide este mare, fără limită superioară.
Nu am auzit vreun cadru didactic politician la PDL sau la alt partid, care să se simtă umilit de Tudosoiu- seful ISJ Arges și să solicite partidului sprijin pentru a pune capăt umilirii și corupției din sistem.
Ar mai fi posibilă și varianta în care cadrele didcatice membre ale vreunui partid consideră normală umilirea realizată de șeful ăl mare și se merge pe principiu să nu facă contra vântului că se stropesc.
Anonim
Câini latră, ursul trece
marin
Noi suntem forța schimbării! Dacia este este o forță, dar niciodată cu idei liberale!
Anonim
Nicio șansă de schimbat, cancerul a pătruns în tot și în toate.
Dacia este doar o afacere pentru francezi și pentru politicieni. Atât și nimic mai mult.