Uleiul de lavandă este recunoscut ca fiind cel mai versatil ulei esențial, datorită numărului foarte mare de aplicații posibile. Una din principalele utilizări ale uleiului de lavandă este calmarea și relaxarea.
Aroma plantei poate încetini activitatea sistemului nervos, de aceea se folosește pentru tratarea agitației, a nervozitătii și a stării de neliniște.
Este folosit și ca remediu natural pentru problemele respiratorii cum ar fi astmul, bronșita, tusea și congestia.
Poate fi utilizat și pentru tratarea infecțiilor sinusurilor, ale urechilor și a gâtului.
Datorită proprietătilor sale antiinflamatorii, uleiurile esențiale cu lavandă pot calma durerea musculară, tensiunea, artrită, durerea cauzată de luxații și cea de articulații.
Levăntica are proprietăti antiseptice, antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii, poate fi folosit pentru tăieturi minore, zgârieturi ale pielii, răni, muscături și intepături de insecte, leziuni ale pielii, arsuri, băsici, eczeme și acnee.
Uleiul esențial de rozmarin are un miros distinctiv de lemn și este folosit de secole pentru frumusețe și sănătate. Are proprietăti vindecătoare, intăreste sistemul imunitar, oferă putere, ajută sănătătii fizice și mentale, anxietătii, durerilor musculare, memoriei, ameliorează durerile de cap.
Un agent antibacterian și antifungic, uleiul de rozmarin este util în tratarea acneei, dermatitelor și eczemelor. Luptă cu inflamația și iritațiile pielii și este util și în tratarea celulitei și altor boli de piele.
Inhalarea de ulei esențial de rozmarin aduce o ameliare în congestia gâtului și este utilă în tratarea recelilor, gripei și simptomelor alergice.
Deoarece uleiul de rozmarin are proprietăți antiseptice, este deosebit de eficient în tratarea infecțiilor respiratorii.
Uleiul esențial de busuioc calmează durerile tipice unei răceli și febră asociată. Datorită naturii sale antispastice, este folosit în caz de tuse convulsivă, astm bronșic, bronșită și infecții ale sinusurilor.
Graţie proprietăților sale antibacteriene, ulei de busuioc este bun pentru tratarea unor varietăți de infecții, cum ar fi tăieturi, răni, infecții ale pielii, infecții ale vezicii urinare și chiar infecții virale.
Uleiul de busuioc este analgezic și alină durerea. Prin urmare, este utilizat în artrită, răni, leziuni, arsuri, contuzii, cicatrici, leziuni sportive, entorse, dureri de cap, tratează afecțiunile oftalmologice.
Anda MUREŞAN
sursa foto: mayie.ro