Turist pus la pământ de fiară. Ursul s-a repezit şi l-a apucat de picior
Inconștiența în rândul turiștilor care ajung pe Transfăgărășan pare să nu aibă limite. Unii dintre ei se apropie periculos de mult de animalele sălbatice, fie pentru a le da ceva de mâncare, fie pentru a face fotografii, fără să-şi dea seama că îşi pun viața în pericol.
Cel mai recent caz s-a petrecut weekendul trecut, când un turist putea să rămână fără picior. Ignorând riscul imens la care se expunea, un bărbat a oprit maşina, a coborât de la volan şi s-a apropiat de un urs aflat pe marginea drumului ca să îi dea mâncare din propria mână! Într-o fracţiune de secundă animalul s-a repezit cu viteză la el, l-a prins de picior, l-a îmbrâncit şi l-a trântit pe spate.
Din fericire, totul s-a limitat doar la atât, fiindcă ursul s-a retras, iar turistul s-a ridicat şi, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare de alţi participanţi la trafic, a aruncat o coajă de pâine către sălbăticiunea care s-a şi grăbit s-o înfulece.
Încă un gest inconştient
Apoi, acelaşi individ a făcut un alt gest absolut incredibil: în loc să menţină contactul vizual cu ursul, s-a întors cu spatele – ceea ce este total contraindicat – și a pornit spre maşină, riscând ca sălbăticiunea să-l atace. Din fericire, norocul lui a fost că atenţia ursului era îndreptată doar spre mâncare, nu şi spre om.
Cazul de mai sus nu este singular. Aflându-e în plin sezon estival, sute de turişti iau cu asalt Transfăgărășanul în căutarea unei oaze de răcoare. Deoarece s-au învăţat că pot primi hrană cu uşurinţă, urșii coboară din pădure și aşteptă la marginea drumului fără a se arăta deranjaţi de claxoane, strigăte, zgomot de motoate etc. Iar pentru unii turiști dorința de a-și face o poză cu animalele sălbatice este mai puternică decât instinctul de conservare.
Potrivit specialiştilor, după cum de altfel am şi relatat pe larg într-o ediţie anterioară, interacțiunile frecvente cu oamenii au schimbat comportamentul urșilor. Pierzându-şi instinctul de prădători, ei nu mai caută mâncare în habitatul natural, ci coboară din pădure în localităţi situate în zona montană, şi nu numai, intră în gospodăriile oamenilor şi produs pagube consistente ca şi cum ar fi conştiente că sunt protejate de lege.
Reacţiile internauţilor
În scurt timp videoclipul publicat pe reţelele de socializare a stârnit reacţii ale internauţilor, care au afirmat că bărbatul a primit ceea ce a meritat. „Cât de nesăbuit trebuie să fii să te apropii atât de mult de un urs? Ce intenționa să facă? Să-l mângâie ca pe un câine?” sau „Felicitări ursului pentru discernământ! În ceea ce privește persoana respectivă, nu am cuvinte; ” Unul din momentele când animalul are mai mult discernământ decât omul”; „Ursul are cu mult mai multă judecată decât individul respectiv; dacă ar fi dorit, l-ar fi sfârtecat”, sunt doar câteva din comentariile utilizatorilor.
Deşi autorităţile atrag, repetat, atenţia turiştilor că este interzis ca animalele sălbatice, în special urşii, să fie hrănite, oamenii ignoră avertizările. Confundând urşii că animalele de companie, ei continuă să oprească, să coboare din maşini – inclusiv cu copii minori – şi să apropie de fiare, riscând să cadă victime sălbăticiunilor. Şi dacă, Daomane fereşte, se va întâmpla o tragedie, cine va fi de vină: animalul, sau omul?
Un Comentariu
Anonim
In nicio altă țară civilizată nu ies urșii pe toate drumurile. Vrei sa faci trasee montane si nu poti de frica sălbăticiunilor. Se pare că autoritățile din România sunt depășite de situație,ca și în alte situații …