Fantastică asociere: „Luceafărul” şi „Capra cu trei iezi”! Antinomie sau complementaritate? Eminescu şi Creangă: filosofia geniului intangibil şi inadaptat social şi filosofia omului genial din popor, a adultului şugubăţ, o filosofie aparent banală, dar încărcată de expresii şi vorbe de duh, adevărate aforisme cu rezonanţă universală. Şi unde? Tocmai la Torino, în Italia. Şi pentru cine? Pentru copiii români, italieni şi de alte naţionalităţi. Şi cum? Printr-un proiect al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi.
Acum începe povestea noastră. De obicei, poveştile sunt ancorate într-un trecut îndepărtat, într-un timp mitic. Povestea noastră, în schimb, am trăit-o şi o trăim chiar şi acum, când v-o prezentăm dumneavoastră, cititorilor. Se împotriveşte să se transforme în trecut. Este vorba despre o adaptare în limba italiană a poveştii „Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă, jucată pe scena Şcolii „A.S. Novaro” din Torino de minunaţii actori ai Teatrului „Luceafărul” din Iaşi, îndrumaţi de distinsa doamnă Oltita Cintec, în calitate de director artistic. Echipa teatrală se află, în această perioadă, într-un turneu în Franţa şi în Italia şi oferă, în mod gratuit, spectacole în limbile română, franceză şi italiană tuturor instituţiilor dornice să promoveze cultura şi tradiţiile româneşti în aceste ţări, ai căror beneficiari sunt copii de origine română, care studiază „Limba, cultura şi civilizaţie românească”, în primul rând, şi copii de alte naţionalităţi, în preajma Zilei Internaţionale a Copilului. Micii spectatori şi adulţii, cadre didactice şi părinţi, au participat la spectacolul „La capra e i tre capretti” cu multă implicare emoţională, ca şi colegii lor de la Şcolile „Aristide Gabelli”, „Vivaldi-Murialdo”, Grădiniţa „Kandinskij” (prof. LCCR, Ioana Antoniu) şi de la Şcolile „Alberti” şi „Pacinotti” (prof. LCCR, Mirela Ungurean), toate din Torino. Aceeaşi echipă a adus în faţa copiilor peripeţiile caprei, ale iezilor şi ale lupului. Varianta prezentată, însă, a avut un final fericit, spre deosebire de povestea în sine. Evenimentele au fost redate sub forma povestirii „în ramă” (povestire în povestire), ceea ce a permis personajelor iniţiale (o mamă şi trei copii) să-i „învieze” pe cei doi iezi neascultători (păpuşi manevrate de personajele de mai sus), ca să le mai acorde o şansă. În lacrimi de fericire, copiii au aplaudat şi-i încurajau pe iezii salvaţi: „Bravi! Bravi! Bravi!”. Evident, spectacolul a avut un puternic impact emoţional asupra copiilor, care repetau după actori eternul proverb: „Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba” („Il lupo cambia il pelo, ma non il vizio”). Astfel, pentru o oră, adulţii au redevenit copii, au retrăit momente dintr-o copilărie autentică, pură, lipsită de preocupările cotidiene, iar copiii au rămas copii, fără computer, fără celular, fără tablete, ci în contact vizual, auditiv, olfactiv direct, la doar doi metri, cu oameni, păpuşi, animale şi decor, care le-au transmis emoţii unice, de neuitat. Departe de România.
Prof. Delia DUMITRICĂ, LCCR – Torino
5 Comentarii
Teatrul Luceafarul Iasi
Multumim, doamna profesor! Turneul Teatrului Luceafarul Iasi face parte dintr-un proiect care a ajuns deja la al patrulea an, de contributie la imbunatatirea imaginii Romaniei in strainatate prin prezentarea unor spectacole de teatru care li se adreseaza in egala masura copiilor si adultilor. Pe fundalul povestii lui Ion Creanga, echipa artistica a refacut satul traditional romanesc, cu sunetele, obiceiurile, culorile lui. Prezenta la Torino a insemnat un numar de opt reprezentatii in italiana, printre care una a avut loc pe 29 mai, Ziua Romanilor de pretutindeni, la sala ATC, si alta este astazi, de la orele 18,30, la Consulatul General al Romaniei. Le multumim tuturor acelora care ne-au sprijinit!
Cobilita Roxana.
Exact doamna Delia,m-am simtit din nou copil ,m-am emotionat ,am ras si mi-ai dat lacrimile …asemenea oameni m-au facut sa ma simt mandra ca sunt roman! Multumesc teatrul Luceafarul pentru tot ce face-ti si transmite-ti cu atata daruire! Am vazut copiii nostri absolut incantati! Multumim din suflet. Multumim ziarului Argesul ca si de aceasta data ne este alaturi!
ioana
Noi trebuie sa multumim fantasticii echipe de profesionisti.
Adaptarea textului este una dintre cele mai reusite, prin impletirea elementelor din folcorul copiilor italieni cu cele din folclorul copiilor romani, atat de prezente in oralitatea stilului marelui nostru povestitor. Sintagmele tipice limbii italiene inserite in textul romanesc au dat o valoarea in plus reprezentatiei. Firul povestii a fost unul natural, accesibil copiilor ceea ce nu este deloc usor de realizat pe textul creatiilor lui Creanga.Felucitari !
Noi, profesorii romani, cautam sa ducem in scolile unde predam tot ce are mai frumos cultura noastra.
Seriozitatea si profesionalismul dvs. ne-au dat inca o data oportunitatea de a arata cat de frumos e sufletul satului romanesc, locul unde ne sunt radacinile.
Din partea colegilor italieni numai cuvinte de lauda si multe multumiri !
Va asteptam si alta data cu mult drag.
Multumiri din inima. ?
Geta Craciun
O idee geniala a avut Teatrul Luceafarul atunci cand a pornit prin lume sa faca cunoscute copiilor basmele romanesti. Si care basm mai reprezentativ al folclorului romanesc daca nu Capra cu trei iezi!
Este basmul copilariei noastre si de aceea cand luminile rampei s-au aprins am simtit o emotie deosebita! In acel moment am cautat cu privirea in sala chipul copilului meu ,pentru a vedea daca suscita si in el aceleasi minunate senzatii !
Felicitari echipei teatrali care a facut un ,,capolavoro,, pentru ca trebuie sa se stie ca nu e usor sa adaptezi o poveste in alta limba si mai ales sa captezi atentia copiilor ,timp de o ora, in ziua de astazi, cand toate mesajele sunt scurte, rapide.
Initiativa teatrului este demna de toata lauda si in acest mod am inteles si noi, romanii ,, din afara,, ca cei ramasi ACASA nu ne-au uitat!!
Va multumim si, sa stiti, ca va mai asteptam pe la noi!
Torino 2 iunie 2016
Mirela Lumy
Într-adevăr, un salt veridic și emoționant în universul mirific al copilăriei. Și cum Creangă conturează mereu ”copilăria copilului universal” (G.Călinescu), succesul, chiar pentru un public care nu are multe în comun cu vibrația plaiurilor noastre mioritice, e asigurat. Asigurat și de bravura acestei trupe care face mai mult pentru imaginea României în afară decât zeci de politicieni la un loc, implicați (să zicem așa), în actiuni de promovare a brandului de țară. Atmosfera arhaică a satului românesc evocat prin decorul scenic, măștile tradiționale ce participă în mod cu totul original la construirea firului epic, toate sporesc emoția unei lumi în care cei din sala de spectacol ar vrea să rămână, să palpeze miticul și să-l cunoască… Elevii ridicați de pe scaune, la final, nu voiau să părăsească sala, impactul era prea neașteptat și prea profund. Felicitări și mulțumiri, din nou, Teatrului ”Luceafărul” din Iași, cu oameni frumoși la suflet și profesioniști desăvârșiți! Saltul în copilărie nu putea dura la nesfârșit, dar emoția regăsirii de sine în dimensiunea creată de Voi, da… Vă (re)așteptăm, cu drag!