# Israelul intră în anul 5.780, iar în Japonia abia începe anul doi
# Şi România s-ar fi înscris în rândul acestor state dacă ar fi ieşit Viorica Dăncilă preşedinte. De Revelion, am fi ciocnit o cupă de şampanie şi ne-am fi urat „La Mulţi Ani 20 – 20”.
În cea mai mare parte a lumii, anul care urmează este 2020, totuși în unele colțuri ale lumii cronologia are un fundament diferit de cel propus de papa Grigore XII în 1582, astfel că în Japonia abia începe anul doi iar în alte țări, precum Israel, deja vine anul 5780, remarcă platforma Matadornetwork, potrivit Mediafax. Mai multe curiozități de pe mapamond, în ceea ce urmează.
Calendarul ebraic începe la 7 octombrie a anului 3761 îen
Calendarul ebraic începe odată cu luna nouă din 7 octombrie a anului 3761 îen. Astfel, 2020 este anul 5.780, în Israel. Anul nou evreiesc se numește Rosh Hashanah și fost marcat de la apusul zilei de 29 septembrie până la apusul de pe 1 octombrie. În 2020, anul nou evreiesc va fi marcat de pe 19 septembrie.
Calendar Juche numără anii de la nașterea lui Kim Il-Sung
Dacă în cronologia gregoriană numerotarea anilor începe de la anul în care se consideră că s-a născut Iisus Hristos, în Coreea de Nord, personalitatea centrală este Kim Il-Sung, fondatorul republicii democrate, astfel că așa numitul calendar Juche numără anii de la nașterea sa. Cum Kim s-a născut în 1912, anul care vine este 109.
În 2020, Iranul încheie anul 1.398
În 2020, Iranul încheie anul 1.398, calendarul persan fiind urmat și în Afghanistan. Prima zi a anului este stabilită la echinocțiul de primăvară. Evenimentul de la care sunt numărați anii iranieni este călătoria profetului Mahomed, de la Mecca la Yathrib, localitatea redenumită în urma evenimentului Medina.
În Arabia Saudită tocmai a început anul 1441
Asemenea multor țări musulmane, Arabia Saudită folosește și propriul calendar religios islamic pe lângă cel gregorian. Cu toate că pornește de la același eveniment ca și calendarul persan, fondarea primei comunități islamice odată cu drumul lui Mahomed de la Mecca la Medina, folosind un calendar lunar, în țările islamice odată cu luna nouă de la finalul lunii august, tocmai a început anul 1441. Folosirea calendarului lunar face și ca în cele 12 luni ale anului islamic să nu fie loc decât pentru 354 sau 355 de zile, față de cele 365-366 cu care suntem obișnuiți în cel Gregorian sau în cel persan.
Anul care urmează abia este 2013, în Ethiopia
În Ethiopia, anul care urmează abia este 2013. Potrivit vechiului calendar, nașterea lui Hristos se consideră că a avut loc cu șapte ani mai târziu decât arată calendarul gregorian. Calendarul ethiopian are și 13 luni într-un an (12 luni de câte 30 de zile și una de cinci sau șase zile), fiecare zi debutând la răsărit, nu la miezul nopții. Dar până anul viitor, etiopienii mai au de așteptat pentru că Anul nou 2012 abia a venit, în 11 septembrie. În schimb Crăciunul abia urmează să vină, fiind sărbătorit în ritmul bisericilor ortodoxe de rit vechi, pe 7 ianuarie.
În Thailanda este deja anul 2563, în 2020
În Thailanda, calendarul budist începe din momentul în care Budha a atins nirvana. După o serie de adaptări și reformulări, din 1941, calendarul thailandez a mutat prima zi a anului de la 1 aprilie, cum era inițial, la 1 ianuarie, suprapunându-se cu începutul anului din calendarul gregorian, dar numărul anilor este deja 2563 în 2020. Aceeași diferență de 543 ani față de calendarul gregorian este folosită și în Sri Lanka, Cambogia, Laos și Myanmar.
Japonia – cea mai tânără țară din lume
În Japonia, calendarul tradițional începe cu primul an odată cu fiecare schimbare a unui împărat, din 1989 până în 2019 a fost era „Heisei”, a „păcii pretutindeni”, sub împăratul Akihito. În 2019, fiul său, Naruhito a ajuns pe tron, iar noua eră care se pregătește de al doilea an este Reiwa, tradusă ca „armonie frumoasă”. Teoretic, Japonia ar fi cea mai tânără țară din lume.
2 Comentarii
Anonim
Foarte educativ și interesant!
Cetatean
Ceva inedit!