
S-a dat ordin în trafic miercuri, 9 aprilie! Toți șoferii din România sunt vizați.
România participă la operațiunile ROADPOL
Viteza rămâne principala cauză a accidentelor mortale pe drumurile europene. Conform ultimelor date, anual, peste 25.000 de persoane își pierd viața pe șoselele din Europa, iar viteza excesivă este un factor major în multe dintre aceste tragedii.
În perioada 7-13 aprilie 2025, ROADPOL – Rețeaua Europeană de Poliție Rutieră – va organiza prima operațiune paneuropeană dedicată vitezei, din anul curent. Punctul culminant al operațiunii va fi Maratonul de Viteză, cu o durată de 24 de ore, programat pentru miercuri, 9 aprilie.
România participă la operațiunile ROADPOL programate pentru 2025. Maratonul Vitezei, programat pentru miercuri, 9 aprilie, vizează intensificarea controalelor privind respectarea limitelor de viteză.
Poliția Română lansează acțiunea „Speed”
În perioada 7 – 13 aprilie 2025, Poliția Română desfășoară acțiunea „Speed” pentru a verifica respectarea vitezei legale.
Scopul este prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.
Pe 9 aprilie, va avea loc „Speed Marathon” – 24 de ore de acțiune pentru depistarea celor care depășesc limita de viteză.
9 aprilie: Maratonul de Viteză
Maratonul de Viteză este cea mai amplă acțiune de aplicare a legii coordonată, organizată și complexă la nivel mondial. Aceasta implică forțele de poliție rutieră din peste 20 de țări europene și mobilizează zeci de mii de ofițeri pentru a verifica respectarea limitelor naționale de viteză, prin intervenții directe și prin folosirea tehnologiei automate de control.
Pentru 2025, operațiunea face un pas important înspre angajarea comunității. De exemplu, în Republica Cehă și Estonia, cetățenii au fost invitați să participe, desemnând locuri unde viteza mare este o problemă recurentă.
În Republica Cehă, o platformă populară pentru siguranța traficului permite publicului să propună locuri periculoase – mai ales în apropierea școlilor, intersecțiilor aglomerate sau zonelor cu vizibilitate redusă – ajutând poliția să concentreze controalele în zonele cu risc ridicat.
Printre alte țări care vor lua în considerare sugestiile publicului la selecția locațiilor de control se numără Franța, Serbia, Ungaria, Irlanda, Croația și Luxemburg.
Mii de radare fixe și sisteme automate de control
Scopul ROADPOL nu este doar de a aplica amenzi, ci și de a sensibiliza și de a încuraja o schimbare a comportamentului șoferilor.
În timpul operațiunii, ofițerii vor fi prezenți în puncte strategice din țările participante, utilizând radare, pistoale laser și mașini de patrulare echipate cu sisteme video. Vor fi folosite, de asemenea, mii de radare fixe și sisteme automate de control.
“Viteza în sine nu este periculoasă – depășirea limitei de viteză este. Limitele există cu un motiv”, a spus Jana Peleskova de la Poliția Cehă, președintele Grupului de lucru operațional ROADPOL.
“Maratonul de viteză nu este despre pedepsirea șoferilor, ci despre a pune viteza și siguranța rutieră în centrul atenției publice. Vrem ca oamenii să înțeleagă că respectarea limitelor de viteză poate salva vieți”, mai citează ROADPOL.
Rezultate îngrijorătoare, în anii precedenți
Maratonul de viteză de anul trecut a înregistrat peste 150.000 de încălcări ale vitezei în doar 24 de ore, cu un număr semnificativ de șoferi opriți, amendați și educați cu privire la pericolele depășirii vitezei. Mii de permise de conducere au fost suspendate din cauza vitezei excesive, subliniind gravitatea acestei infracțiuni.
În plus, în 2023, peste 3 milioane de vehicule au fost verificate la peste 10.000 de puncte de control în timpul Maratonului de Viteză. În multe cazuri, poliția a ales locațiile de control pe baza sugestiilor cetățenilor – o tendință care se preconizează că va crește în 2025.
Operațiunea de viteză ROADPOL reprezintă un efort european unitar de a aborda depășirea vitezei – o amenințare care nu ține cont de granițe. Cu peste 150.000 de ofițeri implicați, Maratonul de Viteză transmite un mesaj puternic: viteza excesivă nu este tolerată, iar siguranța rutieră este o responsabilitate comună.
Operațiunea Viteză și Maratonul Vitezei sunt organizate în cadrul proiectului STRIDER III, cofinanțat de ROADPOL și Comisia Europeană.
Foto: Vlad Chirea
S-a dat ordin în trafic miercuri, 9 aprilie! Toți șoferii din România sunt vizați.