
Hotărât lucru! City managerul Piteștiului, Gelu Tofan, a luat-o pe urmele celebrului… Piedone. Administratorul public al municipiului reședință de județ și-a făcut „armată” și a demarat verificări „la sânge” privind taxele de salubrizare pe care au obligația să le achie atât persoanele fizice, cât și agenții economici. O inițiativă lăudabilă.
Neconcordanțe și ignoranțe
Astfel, în colaborare cu asociațiile de proprietari și cu reprezentanți de la Evidența Populației, Direcția de Taxe și Impozite, Registrul Comerțului, Poliția Locală și Salubritate, Gelu Tofan a verificat, timp de o lună, peste 600 de cereri de la asociațiile de proprietari și a găsit neconcordanțe la 81 dintre acestea. Însă și-a… pus mâinile în cap atunci când a depistat că, dintre cele 24.953 de firme înmatriculate în Pitești, doar 10% au încheiat contracte cu serviciul de salubrizare.
115 case locuite, fără niciun contract
Astăzi, la conferința de presă lunară a Primăriei Pitești, Gelu Tofan a tratat un subiect de care s-a ocupat, în ultima lună: plata și… neplata taxei de salubrizare.
„Pentru un oraș mai curat și echitabil am luat decizia de a întreprinde un amplu control asupra plății taxei de salubrizare, în colaborare cu Evidența Populației, Direcția de Taxe și Impozite, asociațiile de proprietari, Registrul Comerțului, Poliția Locală și cei de la Salubritate.
Astfel, timp de o lună, am verificat 614 cereri de la asociațiile de proprietari și am găsit neconcordanțe la 81 dintre acestea. La case este un procent mult mai mare, de 30%. Dintre cele 385 de case supuse analizei – vorbesc de casele care nu au contract de salubrizare și sunt cu persoane 0 – am descoperit 115 case fără contract care generează, totuși, aceste deșeuri menajere. Adică, au pubelele în fața casei, noi efectuăm serviciul de Salubrizare, dar nimeni nu plătește. Și chiar sunt 325 de persoane identificate la cele 115 case fără contract”, a spus Gelu Tofan.
Doar 10% dintre firmele din Pitești au încheiat contract cu serviciul de salubrizare
„Lucrul cel mai grav pe care l-am depistat, în timpul acestui control a fost că de la Registrul Comerțului avem înmatriculate, pe raza municipiului Pitești, cu puncte de lucru 24.953 de firme, iar dintre acestea doar 2.311 și-au încheiat contracte cu serviciul de salubrizare, cu Salubritatea, în speță și cele 111 instituții de pe raza municipiului Pitești. După cum observați este un procent de circa 10%.
Ne îngrijorează aceste cifre. Controlul l-am demarat în urma unor statistici. În anul 2022, aveam la plata taxei de salubrizare 141.275 de persoane care plăteau, iar la 19 martie, sunt doar 110.792 de persoane care plătesc această taxă de salubrizare”.
Cei care nu vin să dea o declarație pe propria răspundere, așa cum trebuie, vor fi sancționați
„Vreau să atrag atenția că, în următoarea perioadă, vom lua și măsuri. Ne permite Legea 101 a Salubrizării, chiar articolul 62 alinatul 5. Sunt amenzi de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru firmele care refuză să încheie aceste contracte. Iar la Poliția Locală, acum avem „sânge proaspăt”. Cei de la Poliția Locală vor lua măsuri. În următoarea perioadă, după notificările de rigoare pe care le vom face, vom acționa și în teren cu anumite măsuri.
Către persoanele fizice, deja, am început notificările. Cei care nu se conformează și nu vin să dea o declarație pe propria răspundere, așa cum trebuie, vor fi sancționați, conform legii.
Nu vreau să spun care sunt măsurile, pentru că nu vreau să sperii populația. Eu mă adresez segmentului de populație a piteștenilor onești. Și cei care, până acest moment, au dat declarații neconforme să revină cât de urgent la Direcția de Taxe și Impozite să-și refacă aceste declarații! Pentru că trebuie să avem un oraș mai curat și echitabil, în primul rând.
Nu cred că este o taxă imensă. Eu mi-am extras, aici, câteva date ca să înțeleagă piteșteanul că, la nivel național, Piteștiul – care are o taxă de 19 lei de persoană pe lună – este în spatele orașelor: Timișoara (20 de lei/persoană/lună), Craiova (22 de lei), Ploiești (28 de lei), Brașov (30 de lei), Oradea (31 de lei), Iași (38 de lei).
Facem eforturi deosebite pentru a avea un oraș curat și avem investiții mari în domeniu”, și-a încheiat pledoaria Gelu Tofan.
În concluzie, Gelu Tofan a făcut un apel către piteșteni să își completeze corect declarațiile privind taxa de salubrizare. Cine nu se conformează, riscă sancțiuni.
Un Comentariu
Doru
Primăria a făcut cea mai mare prostie când a hotărât ca administratorii și președintele de asociații să nu mai transmită câți locatari sunt în asociație și să lase pe proprietari să declare ei cate persoane sunt în casă Cine credeti voi că este prostul care să vina să spună că mai are încă una sau doua persoane la el acasă asta după ce el și-a plătit gunoiul pe tot anul Atâta minte ați avut