
În sfârșit, se întâmplă! 14 aprilie – zi de notat în calendar pentru turiștii din România.
Este oficial. La 14 aprilie 2025 își redeschide porțile pentru publicul vizitator Cetatea Poenari din județul Argeș. Fortăreața istorică a lui Vlad Tepeș va putea fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 18:00. Tariful pentru vizitarea Cetății Poenari este de 30 de lei pentru adulți, respectiv de 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Se redeschide cetatea Poenari
Consolidarea Cetățenii Poenari s-a încheiat. La 14 aprilie 2025 își redeschide porțile pentru turiști. A fost un proiect vast, pus în practică cu țelul de a păstra această bijuterie a patrimoniului, dar și de a face mai bună experiența vizitatorilor.
Aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, Cetatea Poienari a fost închisă publicului începând de luni, 8 noiembrie 2021, fiind supusă procesului de restaurare și reabilitare.
Lucrările de renovare au cuprins consolidarea zidurilor cetății, injecții cu ciment, înlocuirea cărămizilor la turnul-donjon, ridicat pe la finele secolului al XIII-lea. S-au făcut, totodată, întăriri importante, iar deasupra a fost pus un acoperiș din sticlă pentru a apăra turnul de fenomenele vremii.
Refacerea căii de acces și modernizarea facilităților pentru turiști, ca de pildă parcări, zone de odihnă și ghidaj interactiv, sunt alte aspecte pozitive ale revenirii în circuitul turistic a obiectivului turistic. În paralel, s-a făcut și o cercetare arheologică.
Lucrările de consolidare s-au încheiat, iar accesul vizitatorilor va fi permis începând cu data de 14 aprilie 2025, ne-a informat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

Noutăți și surprize pentru turiști
„Cu bucurie anunțăm că Cetatea Poenari va fi redeschisă pe 14 aprilie 2025. Începând cu această dată, turiștii vor avea posibilitatea de a vizita din nou acest loc istoric remarcabil, semnificativ nu doar pentru județul Argeș, ci și pentru istoria României în ansamblu, fiind legat de povestea voievodului Vlad Țepeș.
Cetatea Poenari va putea fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 18:00. Ultima intrare va fi permisă la ora 17:00, pentru a asigura timp suficient vizitatorilor să exploreze cetatea înainte de închiderea acesteia. Tariful pentru vizitarea Cetății Poenari este de 30 de lei pentru adulți și de 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari.
În 2025, vizitatorii vor descoperi o serie de îmbunătățiri și surprize, la Cetatea Poenari. A fost un proiect de amploare, realizat cu scopul de a conserva această piesă de patrimoniu istoric, dar și de a îmbunătăți experiența vizitatorilor.
Lucrările de restaurare au inclus consolidarea zidurilor cetății, injecții de ciment, înlocuirea cărămizii la turnul-donjon, ridicat la sfârșitul secolului al XIII-lea. S-au adus, de asemenea, consolidări majore, iar deasupra a fost montat un acoperiș din sticlă pentru a proteja turnul de intemperii.
Refacerea drumului de acces și modernizarea facilităților pentru turiști, cum ar fi parcări, zone de relaxare și ghidaj interactiv, sunt alte plusuri ale revenirii pe piața turistică a obiectivului turistic. În paralel, s-a efectuat și o cercetare arheologică”, a spus managerul Cornel Popescu.
Urșii n-au mai dat târcoale cetății
Una dintre principalele provocări a fost apariția urșilor în zona turistică, îndeosebi pe treptele cetății. De altfel, apariția urșilor pe scările ce duc spre Cetatea Poenari a fost semnalată de mai multe ori, în ultimii ani. După câteva astfel de întâlniri, care din fericire nu au produs victime, obiectivul turistic a fost închis temporar, în anii 2017 și 2019. Spre finalul lui 2019, Consiliul Județean Argeș a hotărât instalarea unui gard electric pentru a-i proteja pe turiști de animalele sălbatice.
„Deși în trecut au existat semnalări privind prezența urșilor în zona Cetății Poenari, în ultima perioadă, nu au mai fost raportate întâlniri cu urși, în apropierea acestui obiectiv turistic.
Cu toate acestea, pentru a garanta siguranța vizitatorilor, autoritățile locale competente monitorizează constant zona și implementează măsuri preventive. Printre acestea se numără informarea vizitatorilor cu privire la comportamentul în natură și modalitățile de interacțiune responsabilă și respectuoasă cu mediul înconjurător.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea atât a turiștilor, cât și a faunei sălbatice, asigurându-le o experiență plăcută și sigură, în acest loc încărcat de istorie”, a conchis managerul Muzeului Județean Argeș.
În sfârșit, se întâmplă! 14 aprilie – zi de notat în calendar pentru turiștii din România.