Schimbare la SGR. Unde se vor recicla sticlele în 2025? Oamenii scapă de cozi și nervi.
Punctele de reciclare din România anunţă modificări importante, la un an de la lansarea programului în ţara noastră.
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) a împlinit, în toamna 2024, un an de la lansare, săptămâni la rând, românii neştiind ce să facă pentru a recicla sticlele şi dozele pe care au plătit 50 de bani în magazine.
Cozile uriaşe la aparatele de colectare a ambalajelor, însă, i-au descurajat pe aceştia, în ciuda sumelor de bani destul de mari pierdute, în fiecare lună.
Modificarea legislaţiei
Drept urmare, oficialii au decis să aducă anumite modificări pentru sistemul SGR, în 2025. În primul rând, garanţia pe sticle rămâne de 50 de bani, însă apar schimbări la punctele de reciclare. Conform Ancăi Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO SGR, citată de bugetul.ro, s-a cerut modificarea legislaţiei pentru dezvoltarea altor forme de colectare a ambalajelor în afara celor clasice din zona de retail.
Aşadar, ar putea apărea aparate de acest gen în multe zone ale ţării, nu doar lângă supermarketuri sau mall-uri.
Doar aşa românii vor scăpa de cozile interminabile care se formează, deseori, în punctele de colectare amenajate în proximitatea centrelor comerciale. Acest lucru duce, momentan, la nervi. Sunt stresați atât clienţii, cât și responsabilii cu mentenanţa acestor aparate de colectare.
„Trebuie să spunem că o parte din succesul acestui proiect l-a reprezentat legislaţia. Legislaţia a fost suficient de bine scrisă, încât să putem să funcţionăm bine în primul nostru an şi să putem să avem o predictibilitate”, a explicat Anca Marinescu.
Deşi au fost rezolvate multe dintre problemele legate de sistemul SGR, RETUR-RO încă întâmpină obstacole printre români. O spune şi un oficial din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
„Prin faptul că primim pe un ambalaj cei 0,50 lei înapoi, suntem în prima jumătate a clasamentului. Încă mai sunt unele probleme pe sistemul SGR. Suntem conştienţi de lucrul acesta. Și cei care sunt implicaţi pe fluxul SGR trebuie să-şi facă treaba şi să rezolve acele probleme care mai apar ba cu automatele care nu merg, ba cu sacii care nu sunt ridicaţi la timp.
Noi am făcut şi o inventariere din punctul acesta de vedere, apropo de sistemul SGR. Am găsit o listă cu peste 20 de probleme care încă persistă în această activitate. Și care, cu siguranţă, în perioada următoare vor fi rezolvate. Dar discutăm, în egală măsură, de cel mai amplu proiect logistic la nivel naţional de la Revoluţie încoace”, a menţionat Bogdan Balanişcu, secretar de stat în ministerul Mediului.
Peste 3 milioane de ambalaje, duse la centre
SGR vine de la Sistemul de Garanție-Returnare, care funcționează, iată, de mai bine de un an, pe teritoriul țării noastre. Cetățenilor li se opresc 50 de bani pe sticlă și au posibilitatea de a-și primi banii înapoi, dacă duc ambalajul la centrele speciale de reciclare, amplasate în incinta supermarketurilor. Din anul 2025, autoritățile ar urma să schimbe strategia, în așa fel încât procesul să fie eficientizat.
Cele mai recente date arată că doar 6 din 10 români au intrat în acest program de reciclare. Mai bine de 3 milioane de ambalaje au fost duse la centrele speciale, iar peste jumătate dintre ele au început deja procesul prin care vor reintra în circuit, arată bugetul.ro.
De anul viitor, autoritățile promit să găsească soluții care să facă procesul mai simplu și să diminueze cozile infernale. Cu siguranță vor fi luate măsuri pentru că, până la finalul anului 2026, avem de reciclat până la 90% dintre ambalajele de plastic și metal. Sunt deja 7 centre mari pentru reciclare, iar din 2025, vor mai apărea două.
Numărul de ambalaje reciclate, precizat anterior, ar fi putut fi mult mai mare, dacă supermarketurile și-ar respecta angajamentul față de Ministerul Mediului și clienți. Multe sunt cazurile în care aparatele de colectare nu funcționează.
Sesizări, pe WhatsApp
Cetățenii au, de la finalul lunii august, varianta de a face și plângere, spre remedierea problemei.
Clienții pot face sesizare direct la numărul 0726.715.142, pe WhatsApp, prin care să-i… pârască pe comercianți. Dacă ești în situația în care magazinul la care te duci are mereu aparatul defect, ești invitat să suni și să reclami.
Schimbare la SGR. Unde se vor recicla sticlele în 2025? Oamenii scapă de cozi și nervi.
Un Comentariu
Anonim
Conform principiului ca tot in boul care trage se da cu biciul vina este a supermarketurilor la care sunt instalate automatele de reciclare.In afara supermatketurilor sunt o multime de comercianti si autoritati locale pe care nu le doare nici in basca de reciclare.