
Povestea colosului din România care a ajuns rupt în bucăți. Avea 8000 de angajați.
Închisă în anul 2011 din rațiuni economice, Arpechim Pitești (petrochimie și rafinare) era, acum cu câteva decenii, una dintre cele mai mari din România și din estul Europei, cu aproximativ 8.000 de angajați.
Rafinăria Arpechim Pitești va fi demolată în următorii ani, iar partea de petrochimie, ce aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație.
Nu s-a prezentat niciun cumpărător la primele șapte licitații. În cele din urmă, o parte din activul de petrochimie a fost vândut în bucăți separate.
Astfel, la licitația din vara lui 2024, s-a încercat vânzarea secțiunii de petrochimie Arpechim în patru pachete distincte și, de data aceasta, au fost găsiți cumpărători. Iar o altă bucată din colosul petrochimic a fost adjudecată recent.
Pachetul Parc Rezervoare 2: adjudecat!
De curând, încă o parte din petrochimia fostei platforme Arpechim Pitești a fost vândută, după cum au confirmat pentru FinanciarPress.ro, în urma unei adrese oficiale, lichidatorii RomInsolv și BDO Business. De data asta este vorba despre Pachetul de bunuri „Zona Rezervoare 2”, compus în principal din: terenuri și clădiri, construcții speciale, bunuri mobile, constând în principal în echipamente tehnologie și obiecte de inventar și Cota de 39.68% din Pachetul „SRA 2”.
Prețul de pornire al licitației aprobat de creditori a fost de 3 milioane de euro plus TVA. Iar pachetul, scos la licitație la finalul lunii ianuarie, a fost adjudecat pentru o sumă mult mai mare, după cum au confirmat, sursei citate, reprezentanții RomInsolv.
„Pachetul Parc Rezervoare 2 a fost adjudecat, în cadrul licitației, pentru o sumă semnificativ mai mare. Procedura de valorificare este încă departe de a se fi finalizat. Cu acordul adjudecatarului vom comunica suma după finalizarea valorificării”, au precizat, pentru FinanciarPress.ro, reprezentanții RomInsolv.
În septembrie 2024, alte patru pachete de active de pe platforma industrială de la Bradu au fost vândute la licitație. Lichidatorii nu au comunicat prețul de adjudecare și nici compania care a achizționat cele patru pachete. Prețul de pornire pentru cele patru pachete s-a ridicat la 11,7 milioane euro fără TVA.
Cumpărată în 2009, de către Oltchim (aflată în faliment de șase ani), pentru suma de 13 milioane de euro, partea de petrochimie a fostei platforme Arpechim Pitești a fost scoasă la licitație de la începutul lui 2023, de către lichidatorii RomInsolv și BDO Business. Numai că la niciuna dintre cele primele șapte licitații organizate nu a fost vreun cumpărător interesat de afacere. Ulterior, petrochimia a început să fie scoasă la licitație pe bucăți.
Demolarea instalațiilor este pe listă
La prima licitație, organizată pe 16 februarie 2023 prețul de pornire a fost de 244,8 milioane lei fără TVA, însă nu a fost vreun cumpărător. Și la următoarele licitații nu a fost vreun cumpărător, deși prețul a scăzut constant, arată profit.ro.
La licitația organizată în vara lui 2024, s-a încercat vânzarea pe bucăți a petrochimiei Arpechim, în patru pachete distincte, cu valori cuprinse între 520.000 și 5,2 milioane euro fără TVA, prețul cumulat pentru cele patru pachete fiind de aproximativ 11,7 milioane euro, adică de patru ori mai mult față de prima licitație. Și de data asta s-au găsit cumpărători.
„Cele patru pachete de active ce au făcut obiectul ședințelor de licitație au fost adjudecate, urmând ca prețul la care acestea au fost adjudecate să fie achitat în acord cu prevederile Regulamentului de vanzare aprobat de către creditorii Oltchim S.A. Cele patru pachete au fost adjudecate de persoane juridice diferite. (…) În perioada imediat următoare urmează să propunem creditorilor Oltchim SA noi Regulamente de vânzare pentru alte pachete de active din averea societății debitoare – ultimele 4 pachete de pe platforma industriala Bradu”, a declarat, pentru „Adevărul”, Denisa Udrea, manager vânzări în cadrul BDO Business Restructuring SPRL, ce împreună cu RomInsolv SPRL formează consorțiul de lichidatori însărcinați cu lichidarea patrimoniului Oltchim.
Reprezentanții lichidatorilor nu au dorit să comunice prețul pentru care au fost vândute cele patru pachete de active ale fostei petrochimii Arpechim. Partea de petrochimie a fostei platforme Arpechim din comuna argeșeană Bradu, aflată chiar lângă Pitești, aparține Oltchim SA, având o suprafață totală de 165 de hectare și numeroase clădiri.
În decembrie 2009, Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a semnat cu Petrom acordul privind preluarea activităților de petrochimie de pe platforma Arpechim, pentru suma de 13 milioane de euro. Numai că Oltchim a declanșat, în ianuarie 2013, procedura insolvenței, iar după șase ani, în mai 2019, Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului Oltchim. Drept urmare, bunurile Oltchim, inclusiv partea de petrochimie de la Arpechim, au fost scoase la licitație.
Partea de rafinare aferentă fostei platforme Arpechim Pitești aparține OMV Petrom. Procedurile pentru demolarea rafinăriei Arpechim au început de circa 9 ani, dar cea care durează cel mai mult este procedura de obținere a obligațiilor de mediu la încetarea activității fostei rafinării Arpechim. Demolarea instalațiilor fostei rafinării Arpechim va începe în următorii ani. Mai multe negocieri pentru vânzarea rafinăriei au eșuat, în ultimii 16 ani.
Arpechim, mărire şi decădere
Odinioară, Combinatul Petrochimic Pitești – Arpechim a fost mândria industriei româneşti. Combinatul se întindea pe raza comunelor Oarja, Căteasca și Bradu și, la un moment dat, însuma 8.000 de salariați. Aproape jumătate din producția județului se realiza la acest combinat, care avea, printre beneficiari, și zeci de importatori la nivel mondial.
În 1964, pe platforma combinatului era pusă în funcţiune prima instalaţie: Fabrica de Negru de Fum. În 1967, erau pornite primele unităţi de rafinărie şi petrochimie, fiind cele mai moderne instalaţii de prelucrare a petrolului din România, construite cu cea mai nouă tehnologie la nivel mondial, de la acel moment. În 1967, s-au dat în funcţiune cele două unităţi distincte: Rafinăria 1 şi Petrochimia 1, consemnează universulargesean.ro.
În 1971, toate cele trei au fost integrate într-o singură unitate şi aşa a luat naştere Combinatul Petrochimic. În 1975, instalaţiile au fost dublate, atât la Rafinărie, cât şi pe partea de prelucrare petrochimică. La acea vreme, tehnologia folosită era cea mai nouă în domeniu, una de vârf, adusă, în mare parte, din străinătate.
În Rafinărie, o parte din instalaţii au fost construite de Institutul de la Ploieşti, iar restul – asigurate de firme de înaltă tehnologie din SUA, Anglia şi Germania. Pe partea de Petrochimie, s-a apelat la Lurgi şi BASF – Germania, ICI – Anglia, Mitsui – Japonia, Sohaio – SUA, Scientific Desing – SUA.
Încă de la început, cea mai mare parte a angajaților care au lucrat în Combinat au urmat specializări în ţară, la Brazi şi la Oneşti, iar la pornirea instalaţiilor au fost şcoliţi de reprezentanţii producătorilor; specialiști americani, nemţi şi japonezi au venit, cu acest scop, la Piteşti.
După ce s-a terminat de construit combinatul, specialiştii din Arpechim au ridicat rafinării asemănătoare şi la arabi, în Siria, Irak, Libia și Turcia.
În 2002, statul român s-a împrumutat la BERD 180 de milioane de dolari pentru a moderniza Rafinăria
Arpechimul a fost prima rafinărie din România care, în 1999, a exportat motorină cu un conţinut redus de sulf, penetrând, astfel, exigenta piaţă vest – europeană.
Începând din 2003, Arpechim a produs motorină după standardul de calitate Euro 4, iar din 2004 – Euro 5. Performanţa a fost posibilă pentru că, în 2002, Rafinăria a fost modernizată aproape în totalitate, cu un credit de 180 de milioane de dolari, luat de statul român de la BERD.
Potrivit datelor oficiale, între anii 2000 şi 2008, când Combinatul mergea bine, valoarea exporturilor de produse petrochimice către ţările europene se ridica la 188 de milioane de euro pe an. Numai că, în noiembrie 2008, conducerea OMV a decis să oprească definitiv compartimentul petrochimic al Combinatului.
Partea în cauză a fost răscumpărată de statul român de la OMV, în ianuarie 2010, prin Oltchim, principalul beneficiar al produselor fabricate de Petrochimie, însă, din păcate, compartimentul petrochimic nu a mai fost pornit.
În iunie 1997, combinatul piteştean a fost inclus în Compania Română de Petrol – Petrom.
Statul român a vândut austriecilor întreg Petromul în iulie 2004, iar primele concedieri au fost făcute începând cu 2007. Personalul a fost redus, apoi, succesiv. Mulți dintre salariații ameninţaţi de disponibilizare au ales să se pensioneze, Combinatul pierzând marea parte a oamenilor experimentaţi. Restul a fost dat afară, pe parcurs…
După ce a fost achiziționată de austrieci, au urmat tot felul de decizii aparent controversate, proteste ale salariaților, care au mărșăluit și prin centrul Piteștiului, iar în martie 2011, OMV a decis, din așa-zise ”rațiuni economice”, închiderea rafinăriei Arpechim, plătindu-le disponibilizaților aproximativ 10 milioane de euro.
Arpechim, în cifre, fapte și speranțe deșarte
Conform Wikipedia – enciclopedia liberă, Arpechim Pitești avea două module similare cu o capacitate de 3,5 milioane de tone pe an, construite în 1969 și 1975.
Arpechim a fost inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalație a fost inaugurată în 1964, iar în 1971, rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Rafinăria Arpechim furniza 60% din bitumul rutier folosit în asfaltări în România.
În mai 2006, a inaugurată o instalație care permitea obținerea de carburanți cu un conținut redus de sulf, cu costuri mai mici și în concordanță cu standardele europene, retehnologizare care reducea semnificativ nivelul noxelor. Prețul instalației se ridica la 42 milioane euro. Investiția făcea parte din programul de modernizare elaborat de Petrom la rafinăriile Arpechim și Petrobrazi, în valoare de un miliard de euro, în perioada 2006-2010, în vederea alinierii tuturor produselor la standardele europene.
În anul 2006, Arpechim a rafinat 3,4 milioane tone de petrol, iar în anul 2005 a rafinat 3 milioane de tone.
În decembrie 2009, Petrom a vândut Arpechim combinatului chimic Oltchim, pentru suma de 13 milioane de euro. Petrom a transferat activele fixe aferente activității de petrochimie. Aceste active fixe includeau instalația de piroliză, extracția de aromatice, polietilenă de joasă densitate, polietilenă de înaltă densitate, o serie de rezervoare, precum și terenul aferent cu o suprafață de circa 150 de hectare.
Unitatea de extracție aromatice avea o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalația de piroliză putea produce până la 200.000 de tone de etilenă și 95.000 de tone de propilenă pe an.
În anul 2011, OMV Petrom a decis închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim din rațiuni economice. Principalele motive invocate au fost dimensiunea mică a rafinăriei, ineficiența, lipsa ieșirii la mare, necesarul ridicat de investiții și supracapacitatea de rafinare la nivel național și internațional.
OMV Petrom a anunțat dezafectarea unor instalații și intenția de a transforma o parte din platforma fostei rafinării în depozit de țiței și de carburanți. Vise…
Povestea colosului din România care a ajuns rupt în bucăți. Avea 8000 de angajați.