
Noi locuri de muncă scoase la concurs. Salariul lunar, peste 1.000 de euro
Funcționari în cadrul instituțiilor Ministerului Justiției, grefierii au un rol important în soluționarea cazurilor ajunse la diferite instanțe. Potrivit legislației care reglementează profesia de grefier, acesta are rolul de a îmbunătăți calitatea actului juridic și de a sprijini judecătorii în activitatea lor.
16 posturi vacante, în Argeș și Vâlcea
Curtea de Apel Pitești anunță că organizează concurs, în prima săptămână din luna mai, pentru ocuparea mai multor posturi vacante de grefier cu studii superioare.
Concurenții au de trecut o probă practică eliminatorie, de verificare a cunoștinţelor de operare pe calculator sau de dactilografiere, dar și o probă scrisă la discipline de specialitate.
Posturile scoase la concurs sunt la Curtea de Apel Pitești, Judecătoria Pitești, Tribunalul Argeș, precum și la instanțe din circumscripția teritorială, respectiv la Tribunalul Vâlcea, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Judecătoria Brezoi și Judecătoria Drăgăşani.
Astfel, Curtea de Apel Pitești organizează concurs pentru ocuparea mai multor posturi vacante de grefieri, după cum urmează:
- 2 posturi de grefier cu studii superioare juridice la Curtea de Apel Pitești;
- 3 posturi de grefier cu studii superioare juridice la Tribunalul Argeș;
- 3 posturi de grefier cu studii superioare juridice la Tribunalul Vâlcea;
- 2 posturi de grefier cu studii superioare juridice la Judecătoria Pitești;
- 4 posturi de grefier cu studii superioare juridice la Judecătoria Râmnicu Vâlcea;
- 1 post de grefier cu studii superioare juridice la Judecătoria Brezoi;
- 1 post de grefier cu studii superioare juridice la Judecătoria Drăgăşani.
Concursul se va organiza și se va desfășura în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare și constă în susținerea următoarelor probe:
- proba practică eliminatorie, de verificare a cunoștinţelor de operare pe calculator sau de dactilografiere – organizată în data de 06 mai 2025;
- proba scrisă la disciplinele: procedură penală, procedură civilă și organizare judiciară – organizată în data de 07 mai 2025.
300 de lei, taxa de înscriere la concursul de grefieri din 6-7 mai 2025
Taxa de înscriere la concurs, în cuantum de 300 lei, se plătește în contul Curţii de Apel Pitești, CIF 47372850, cont IBAN nr. RO34TREZ0465005XXX019245, deschis la Trezoreria Pitești, cu mențiunea „taxă concurs grefieri 06 – 07 mai 2025”.
Detalii despre posturile vacante găsiți AICI.
Aspiranții la postul de grefier trebuie să îndeplinească anumite condiții, studiile superioare în profil fiind esențiale
Astfel, pot participa la concurs persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
- a) au cetăţenie română, domiciliul în România și capacitate deplină de exercițiu;
- b) nu au antecedente penale, nu au cazier fiscal și se bucură de o bună reputaţie;
- c) cunosc limba română;
- d) sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției;
- e) au studii superioare juridice;
- f) posedă cunoștinţe de operare pe calculator sau de dactilograficre;
- g) achită taxa de participare în cuantum de 300 lei.
Relații suplimentare la numerele de telefon 0248.219.374 sau 0248.219.375.
Grefierii se numără printre funcționarii ale căror salarii debutează în jurul sumei de 1.000 de euro. Cresc în funcție de vechime
Dacă o persoană își dorește să devină grefier trebuie să treacă printr-un concurs pentru a se califica pe un post scos la concurs de parchete și instanțe de judecată. Sunt mai multe tipuri de grefieri, toate definite şi reglementate legal: grefieri de şedinţă, statisticieni, documentarişti, arhivari şi registratori.
O a doua modalitate este urmarea cursurilor Școlii Naționale de Grefieri. După absolvirea absolvi cursurilor o persoană poate fi repartizată pe posturile vacante de la instanțe sau parchete. Cursurile durează șase luni, pentru cei care au studii superioare în domeniul juridic, și un an, pentru cei care nu au studii superioare, consemnează fanatik.ro.
În general, salariul lunar al unui grefier este mai mare de 5.000 lei net. Acesta se mai bucură și de beneficii precum asistență medicală gratuită atât pentru angajat, cât și pentru soț/soție și copiii minori sau locuință de serviciu, în cazul în care nu deține o proprietate personală, ori plata chiriei.
În funcție de vechime sau studii salariul crește. Conform declarațiilor de avere care se regăsesc pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim-grefier în cadrul Curții Supreme a realizat într-un an câștiguri salariale de 76.867 de lei, adică un venit lunar de aproximativ 6.400 de lei net, relatează observatornews.ro. Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier, aceeași persoană a câștigat 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar.
În ultimii ani, grefierii au declanșat proteste spontane la nivel național, blocând astfel activitatea instanțelor judecătorești. Aceștia au făcut grevă pentru salarii, în condițiile în care încasează, lunar, anumite sporuri, cum ar fi pentru stres sau pentru condiții de muncă grele.
Potrivit unui document oficial, consultat de Newsweek România, salarizarea personalului auxiliar de specialitate (grefierii n.red.) cuprindea, în decembrie 2023, pe lângă remunerația de bază (care, în cazul șefilor ajungea și la peste 14.000 de lei lunar!) și sporuri „pentru risc și suprasolicitare neuropsihică”, „pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase” și „de confidențialitate”, care adaugau la salariu, în fiecare lună.
Astfel, un grefier șef (secție S) ajungea să câștige 14.028 lei salariu de bază, la care se adaugă următoarele:
- spor risc și suprasolicitare neuropsihică, 1.403 de lei;
- spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, 2.104 de lei;
- spor de confidențialitate, 701 lei.
Un grefier șef (serviciu M) câștiga lunar 12.120 de lei salariu de bază, la care se adaugau următoarele sporuri:
- spor risc și suprasolicitare neuropsihică, 1.212 de lei;
- spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, 1.818 de lei;
- spor de confidențialitate, 606 lei.
Iar un grefier începător cu experiență între 1 -5 ani (gradația 5) încasa 9.230 de lei salariu de bază, la care se adaugau 923 de lei spor risc și suprasolicitare neuropsihică, 1.385 de lei spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase și 462 de lei pentru spor de confidențialitate.
Noi locuri de muncă scoase la concurs. Salariul lunar, peste 1.000 de euro