
Anul 2024 a marcat un punct de referință pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, cu 200 de kilometri de autostradă și drum expres deschiși traficului, cel mai bun an din istorie.
Așteptările ministrului
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că ritmul de dezvoltare al infrastructurii va fi accelerat în 2025, cu o țintă de 250 de kilometri anual, obiectiv ce ar trebui menținut și în următorii ani.
Astfel, aproximativ 100 de kilometri de autostradă şi drum expres vor fi daţi în circulaţie până la jumătatea anului, din cei aproape 250 preconizaţi a se finaliza până la sfârşitul lui 2025, a anunţat, joi, ministrul Transporturilor, citat de protv.ro.
„Mă aştept ca, undeva până la jumătatea anului, în jurul lunilor de vară – iunie, iulie, august – să dăm în circulaţie cam 100 de kilometri, urmând ca diferenţa să fie din august, încolo. Şi mă aştept să dăm în circulaţie, în perioada următoare, A0 Sud, lotul 3 Aktor. Mă aştept să dăm – în mai, iunie – şi ce a rămas pe DEx-ul (drumul expres – n. r.) de la Craiova, de la Albota, de fapt, până la intrarea în A1 – sunt acei 10 km rămaşi, care vor face legătura directă. Mă aştept să terminăm lotul, să fie dat în circulaţie lotul 2 de la Mizil la Pietroasele, pe A7″, a menţionat ministrul.
În luna mai, răsare soarele pe lotul 5 de pe autostrada Sibiu – Piteşti
Potrivit acestuia, în luna mai, se va circula pe jumătatea rămasă de la Băiculeşti la Curtea de Argeş, pe lotul 5 de pe autostrada Sibiu – Piteşti. Iar în vară, va fi dat în circulaţie şi Drumul Expres Brăila – Galaţi (DEx 6).
„Tot în vară, vom da în circulaţie şi Brăila – Galaţi. Sunt aşa… câteva proiecte, care vor fi, iată, în lunile următoare, date în circulaţie, urmând ca,până la sfârşitul anului, cei 250 de km să fie atinşi cu loturile de pe autostrada Transilvaniei, cu loturile de pe A7, până la Adjud, după Bacău – sunt loturi pe A7 pe care trebuie să le dăm în circulaţie. Mă aştept, de asemenea, scuzaţi-mă, acum, în luna mai, să dăm drumul şi la jumătatea rămasă de la Băiculeşti la Curtea de Argeş, pe lotul 5 de pe autostrada Sibiu – Piteşti. Sunt încă vreo 16 km şi ajungem până la Curtea de Argeş. Iată că ajungem acolo la ce am spus, la cei aproape 250 de km”, a subliniat Grindeanu.
Finanţarea există, important este să fie menţinut ritmul din ultimii ani, de pe șantiere
Ministrul a subliniat că există fondurile necesare, iar provocarea majoră este menținerea ritmului de construcție al infrastructurii, esențial pentru îmbunătățirea mobilității și a condițiilor de trafic din România.
Şeful de la Transporturi a dat asigurări că există finanţare pentru toate aceste proiecte.
„Finanţarea există, nu avem probleme de a găsi finanţări. Problema este să menţinem acest ritm pe care l-am avut în ultimii ani”, a precizat ministrul.