
Decizia ANAF, victoria taximetriștilor. Noi obligații pentru Uber și Bolt în România
Operatorii de platforme online de transport alternativ, cum sunt Uber, Bolt sau Black Cab, vor trebui să depună lunar la ANAF Formularul 397 – Declarație informativă privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate printr-o platformă digitală, potrivit unui Ordin ANAF publicat în Monitorul Oficial.
Totul despre Formularul 397
Este vorba despre Ordinul ANAF nr. 382, publicat recent în Monitorul Oficial, scriu cei de la startupcafe.ro.
Astfel, Formularul 397 conține informații despre activitatea firmelor care operează pe aceste aplicații, valoarea curselor și a încasărilor realizate de operatorul de transport alternativ, codul de înregistrare fiscală – operator de transport alternativ, data acceptării sau eliminării acestuia din platforma digitală.
De asemenea, cuprinde și date despre mașini (număr de înmatriculare, număr kilometri parcurși în curse etc) și șoferi (nume, prenume, CNP, data acceptării pe platforma digitală, sume încasate în numerar pentru cursele realizate).
Declarația se depune prin mijloace electronice, pe portalul e-guvernare
Așadar, pentru activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, operatorii platformelor digitale au obligația transmiterii acestor informații lunar, până în ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.
În cazul în care după depunerea declarației operatorul platformei digitale constată existența unor omisiuni/erori în datele declarate, acesta trebuie să depună o nouă declarație corect completată cu operațiunile care necesită modificarea și/sau operațiunile care nu au fost declarate, declarație care înlocuiește declarația informativă depusă inițial, potrivit Ordinului din Monitorul Oficial.
Totodată, declarația se depune în format electronic sub forma unui fișier PDF, cu fișier xml atașat, semnat electronic.
„Declarația se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, pe portalul e-guvernare. Pentru depunerea declarației, plătitorul trebuie să dețină un certificat calificat, eliberat în condițiile Legii nr. 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea”, conform Ordinului.
Fiscul spunea anul trecut, conform referatului pentru aprobarea acestui Ordin, că vrea să introducă acest formulal pentru a avea acces în timpul util la datele fiscale, în așa fel încât să se poată interveni pentru a reduce „evaziunea fiscală în domeniu” și pentru a „recupera sumele datorate de contribuabilii care au calitatea de operator de transport alternativ”.
Obligațiile se referă la declararea veniturilor obținute, respectiv achitarea taxelor și impozitelor datorate
„S-a constatat că există un procent semnificativ de operatori de transport alternativ care activează în domeniu și care nu-și îndeplinesc obligațiile legale. Aceste obligații se referă la declararea veniturilor obținute, respectiv achitarea taxelor și impozitelor datorate”, conform ANAF.
Potrivit ANAF, motivul introducerii acestui formular ține și de o serie de riscuri asociate activității de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediată printr-o platformă digitală, cum ar fi:
- nedeclararea veniturilor;
- subdeclararea muncii; angajații operatorilor de transport sunt declarați cu 2 ore de muncă, în realitate aceștia lucrând peste 8 ore pe zi raportat la numărul de kilometri parcurși;
- avantaje concurențiale incorecte.
În concluzie, operatorii de transport alternativ, precum Uber și Bolt vor fi obligați de acum să raporteze în fiecare lună la ANAF, în detaliu, toate datele despre firmele, mașinile și șoferii care operează pe aceste platforme.
Decizia ANAF poate fi interpretată ca o victorie a taximetriștilor, care se războiau de un deceniu cu operatorii Uber și Bolt, despre care spun că le fac concurență neloială.
Decizia ANAF, victoria taximetriștilor. Noi obligații pentru Uber și Bolt în România