
Ce trebuie să verifici periodic la mașină ca să nu rămâi în drum. Este esențial
La trecerea de la sezonul rece la cel cald, șoferii trebuie să acorde atenție specială anvelopelor. Și nu e vorba doar de înlocuirea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară, și ci de cât de mult le umflă. Care este presiunea corectă în anvelope primăvara și la ce riscuri se expun șoferii care nu fac această verificare, aflați în ceea ce urmează.
Presiunea în anvelope
Indiferent de cauciucul folosit, este foarte important ca presiunea din interiorul anvelopei să fie cea corectă, arată promotor.ro.
Nu există o presiune universală corectă în anvelope. Fiecare producător de cauciucuri stabilește ce volum de aer este indicat să conțină fiecare tip de anvelopă.
O presiune prea mică a cauciucurilor duce la o uzură prematură a anvelopelor și la o serie de alte riscuri. Dacă sunt umflate prea tare, scade aderența și crește riscul de explozie. În general, presiunea corectă în anvelope este în jurul a 2 bari.
Dar, pentru a afla exact ce presiune trebuie să ai în pneuri, trebuie să citești eticheta lipită de producătorul mașinii în anumite locuri.
Presiunea corectă în anvelope o poți găsi:
- pe capacul de la rezervorul mașinii;
- pe stâlpul vehiculului;
- în cartea mașinii;
- în fișa tehnică a anvelopei sau în documentele de proveniență ale acesteia;
- online, pe site-ul producătorului anvelopei.
Presiunea corectă în anvelope primăvara este aceeași ca pe tot parcursul anului.
Numai că, primăvara, temperaturile pot alterna foarte mult, de la valori negative, cum de altfel s-a întâmplat și în 2025, și până la aproape 30 de grade Celsius.
Aceste diferențe pot duce la pierderea presiunii din anvelope. De aceea, trebuie verificate periodic sau atunci când unul dintre cauciucuri pare mai moale.
Sunt mai multe riscuri la care se expun șoferii atunci când nu țin cont de presiunea corectă din anvelope.
O presiune incorectă – fie prea mică, fie prea mare – poate provoca o serie de probleme serioase
Iată ce se întâmplă dacă presiune din anvelope nu este cea corectă:
- cauciucul se va deteriora mai repede și crește riscul de explozie;
- riscul de acvaplanare este foarte ridicat;
- distanța de frânare pe carosabil ud crește considerabil;
- vehiculul va avea un consum de combustibil mai mare.
Așadar, pentru a conduce în siguranță este bine ca, la variații mari de temperatură sau o dată la câteva săptămâni, să se facă o verificare a presiunii din anvelope.
Ca și la sfârșitul toamnei, atunci când mașinile trebuie pregătite pentru iarnă, primăvara aduce cu ea necesitatea unor verificări specifice înaintea sezonului cald.
Monitorizarea presiunii în anvelope este o prerogativă de mare importanță, deoarece este crucială din motive de siguranță.
Prin aceasta nu ne referim la faptul că anvelopele trebuie umflate mereu, important este ca presiunea să fie cea corectă, tot din considerente de consum și performanță.
Călătoria cu anvelope supra-umflate este la fel de greșită precum călătoria cu anvelope deflate. O anvelopă prea umflată are ca rezultat o aderență redusă a benzii de rulare pe asfalt, crescând posibilitatea derapajului și prelungind timpii de frânare, în special la viteze mari.
Presiunea anvelopelor trebuie verificată cel puțin o dată pe lună și înainte de drumuri lungi, folosind un manometru de calitate pentru măsurători exacte
Presiunea corectă contribuie la siguranță, economie de combustibil și o uzură uniformă a anvelopelor.
Cauciucurile de vară au o aderență mult mai bună când temperaturile sunt pozitive, în comparație cu cele de iarnă.
Anvelopele de iarnă au o aderență foarte bună atunci când temperatura de afară coboară sub 7 grade Celsius. Așadar, cauciucurile de vară sunt recomandate la valori de peste 8-10 grade Celsius.
Anvelopa de vară este confecționată dintr-un amestec de cauciuc mai moale, care asigură aderență foarte bună la temperaturi mari. Banda de rulare e formată din blocuri mari de cauciuc și caneluri pentru evacuarea apei.
Astfel, o mașină echipată cu anvelope de vară va avea o aderență sporită față de cele de iarnă pe toate tipurile de drum, indiferent că este uscat sau ud.
Dar, legea din România nu impune folosirea cauciucurilor de vară în sezonul cald. Ci doar impune șoferilor ca atunci când drumul e acoperit de zăpadă, polei sau gheață, să aibă montate cauciucuri de iarnă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă”, se precizează în Art. 102, alin 6.1, din legea 195/2002.
În concluzie, șoferii pot circula și pe timpul verii cu anvelope de iarnă sau all-season.
Ce trebuie să verifici periodic la mașină ca să nu rămâi în drum. Este esențial