Ce riști dacă ai primit amenda acasă și nu recunoști că ai fost la volan
Dacă o mașină e înregistrată de radarul fix pentru că a depășit viteza legală sau pentru că a efectuat o altă manevră neregulamentară, atunci proprietarul mașinii primește acasă o somație de la Poliție. Acesta are obligația de a transmite cine a condus mașina în acel moment, altfel riscă o sancțiune majoră. Dar cum procedezi dacă nu mai știi cine era la volan, în ziua respectivă? Răspunsul îl aflați în ceea ce urmează.
Noile radare te dau de gol
Hotărât lucru, noile radare pe trepied îi pun în dificultate pe șoferii care încalcă regulile de circulație. Cei aflați la volan nu mai pot păcăli autoritățile și, în cazul în care au… comis-o nu se mai pot… fofila, afirmând că o altă persoană ar fi condus mașina.
Imaginile video înregistrate de camerele radar sunt folosite inclusiv pentru a identifica persoana aflată la volan.
Noile radare pe trepied ale Poliției monitorizează fără oprire traficul. Acestea sunt, de fapt, pistoale radar care filmează, înregistrează viteza de deplasare a vehiculelor și stochează imaginile pe un card de memorie.
Proprietarul mașinii are 5 zile la dispoziție ca să lămurească situația
Ulterior, imaginile sunt descărcate și analizate de un ofițer de Poliție. Astfel, sunt identificate vehiculele care au depășit limita de viteză sau care au comis alte abateri rutiere, arată promotor.ro.
Pe baza acestor imagini, Poliția poate sancționa:
- depășirea limitei de viteză;
- efectuarea unei depășiri neregulamentare;
- nepurtarea centurii de siguranță;
- conducere agresivă;
- neutilizarea sistemelor de iluminare, etc.
Folosind imaginile înregistrate, Poliția identifică proprietarul mașinii și îi trimite o somație prin Poștă. Acesta are 5 zile la dispoziție să răspundă și să transmită datele de identificare ale persoanei aflate la volanul mașinii în ziua în care a fost înregistrat de radar că a comis abaterea rutieră.
Necomunicarea datelor solicitate se sancționează cu amendă de peste 4.000 de lei
Sunt cazuri în care o mașină este folosită de mai multe persoane din aceeași familie. Ceea ce este perfect legal, atâta timp cât toți cei care urcă la volanul mașinii dețin permis de conducere și nu se află sub influența alcoolului sau drogurilor.
Dar, conform legii, proprietarul unei mașini are obligația de a cunoaște cu exactitate cine îi conduce mașina.
„Proprietarul trebuie să știe exact cui a dat mașina. Nu poate spune că nu știe cine a condus mașina într-o anumită zi și să trimită date incomplete sau inexacte. Într-o astfel de situație se consideră că nu a comunicat, iar proprietarul va fi amendat”, a explicat, pentru ProMotor, polițistul Tavi Perțea.
Așadar, dacă primești somație de la Poliție, nu poți spune că nu știi cine a condus mașina. Și nici nu poți transmite datele de identificare ale tuturor celor care ar fi putut urca la volanul mașinii tale, lăsând la hotărârea Poliției să decidă pe baza imaginilor pe cine amendează.
Necomunicarea datelor solicitate se sancționează cu amendă de peste 4.000 de lei. Comunicarea unor informații eronate se consideră fals în înscrisuri oficiale și se pedepsește cu închisoarea.
Așadar, este important ca proprietarul mașinii să nu lase alte persoane la volanul vehiculului. Sau, dacă o face, să țină cont de perioada în care a făcut-o și să știe toate datele de identificare ale șoferului.
Ce riști dacă ai primit amenda acasă și nu recunoști că ai fost la volan