
Anunț pentru toți românii care au cont sau card Revolut. Noi măsuri impuse.
Ai cont sau card Revolut? Dacă da, trebuie să ştii că banca a aderat la mecanismul de poprire electronică reglementat de ANAF, ceea ce permite instituției fiscale să impună măsuri de executare silită asupra conturilor deschise în România, la fel ca în cazul celorlalte bănci locale.
Până acum, autoritățile române trebuiau să colaboreze cu fiscul lituanian pentru a bloca fondurile utilizatorilor români cu datorii.
Revolut a înregistrat, anul trecut, 50 de milioane de clienți la nivel global, dintre care peste 4 milioane din România.
Câte conturi au fost poprite în 2024?
Clienţii Revolut trebuie să fie atenți la noile măsuri impuse de ANAF. Începând cu 7 februarie 2025, instituția fiscală poate bloca și verifica direct conturile Revolut ale românilor, fără a mai apela la autoritățile din Lituania, acolo unde banca digitală are sediul social, arată romaniatv.net.
În ceea ce privește sumele vizate prin această procedură, la data raportării, cuantumul obligațiilor bugetare restante înscrise în cererile de asistență la recuperare transmise către autoritatea fiscală din Lituania era de 624.660.795 RON. Aceasta reprezintă o creștere considerabilă față de noiembrie 2022, când suma raportată de ANAF era de doar 5 milioane de lei. La nivelul anului 2024, fiscul lituanian a pus poprire pe 478 de conturi Revolut ale cetățenilor români, conform solicitărilor primite din România.
„În cursul anului 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis 478 de cereri de asistență la recuperare în vederea recuperării obligațiilor bugetare restante înregistrate de persoane rezidente în România, pentru care organele fiscale din Lituania au aplicat măsuri de executare silită prin poprire asupra conturilor bancare deschise de către debitorii români la REVOLUT BANK UAB cu sediul în Vilnius, Lituania”, a explicat ANAF pentru Wall-Street.
Odată cu implementarea IBAN-ului local, utilizatorii români vor deveni oficial clienți ai Revolut Bank UAB Sucursala România. Iar conturile vor fi considerate conturi bancare locale, supuse acelorași reglementări ca orice bancă tradițională din România. Așa că ANAF va avea acces rapid la datele financiare și va putea impune popriri direct, fără intervenția fiscului lituanian, iar regulile fiscale și bancare din România se vor aplica integral conturilor Revolut.
Noile măsuri impuse de ANAF
Așadar, clienţii Revolut trebuie să fie atenți la noile măsuri impuse de ANAF. Revolut a aderat la mecanismul de poprire electronică reglementat de Fisc. ANAF poate să impună măsuri de executare silită asupra conturilor deschise în România, la fel ca în cazul celorlalte bănci locale.
Până acum, autoritățile române trebuiau să colaboreze cu fiscul lituanian pentru a bloca fondurile românilor cu datorii. De acum, ANAF poate bloca și verifica direct conturile Revolut ale românilor, fără a mai apela la autoritățile din Lituania, acolo unde banca digitală are sediul social, arată „Compania noastră tratează cu seriozitate respectarea legislației pe toate piețele în care își desfășoară activitatea, iar entitatea locală va contribui la o relație mai strânsă cu sistemul judiciar și autoritățile locale de reglementare, tocmai pentru a proteja și mai bine interesele clienților. După migrarea la IBAN local propriu, clienții din România vor deveni clienții Revolut Bank UAB Sucursala România, iar conturile lor vor deveni conturi deschise în România. În privința relației cu ANAF, banca se supune aceluiași cadru legal ca orice altă bancă de pe piața locală și va continua să respecte legislația valabilă în țara noastră și când sucursala va deveni operațională”, au transmis reprezentanții Revolut.
Serviciul Plăți Instant funcționează non-stop
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România. Creșterea numărului de utilizatori și extinderea băncilor care oferă acest serviciu arată că Plățile Instant sunt din ce în ce mai populare și mai importante pe piața financiară.
Serviciul Plăți Instant funcționează non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, și permite transferuri de bani imediat între conturile clienților, fie că sunt la aceeași bancă sau la bănci diferite. Atât persoanele fizice, cât și firmele pot folosi acest serviciu, care garantează siguranța tranzacțiilor. Transferurile se fac în cel mult 10 secunde, oferind o metodă rapidă și sigură de a efectua plăți.
Plățile Instant permit transferuri de până la 50.000 de lei pe tranzacție. Serviciul Plăți Instant oferă multe avantaje atât pentru clienții individuali, cât și pentru companii. Pentru consumatori, acesta permite plăți rapide pentru cumpărături online sau la magazine, fără a fi nevoie de un card bancar. Pentru afaceri, Plățile Instant sunt o soluție importantă pentru plăți urgente, asigurând continuitatea activității fără întârzieri în confirmarea sau încasarea banilor.
„Revolut se alătură ecosistemului Plăți Instant care oferă consumatorilor și companiilor din România o experiență digitală modernă și adaptată cerințelor actuale. Anterior aderării Revolut, am înregistrat participarea în sistemul Plăți Instant a unui număr semnificativ de instituții financiare, care împreună acoperă aproximativ 90% din volumul total al plăților interbancare de retail. Această adopție largă reflectă angajamentul pieței financiar-bancare față de perfecționarea serviciilor de plată, exprimând totodată deschiderea instituțiilor către dezvoltarea de noi servicii cu valoare adăugată, bazate pe Plăți Instant, de tipul plăților care folosesc scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau utilizează numărul de mobil. Aceste servicii oferă o interacțiune de plată (inițiere și execuție) rapidă și plăcută astfel încât să fie integrate cu ușurință în comportamentul financiar al consumatorilor”, a explicat Sabin Carantină, Director General TRANSFOND, citat de ziarulevenimentul.ro.
Anunț pentru toți românii care au cont sau card Revolut. Noi măsuri impuse.