
Anunț de maximă importanță pentru proprietarii auto! Rămâi fără mașină dacă nu faci asta
Anunț de maximă importanță pentru toți șoferii din România! Începând din luna iunie a acestui an, cine nu își face ITP-ul la timp, poate să se trezească direct cu decizia de radiere. Legea a fost adoptată încă de anul trecut și îi vizează pe cei care depășesc perioada de 3 ani.
Radiere din oficiu, în 2025
Așadar, mașinile cu ITP expirat de 3 ani sau mai mult vor fi radiate din oficiu – potrivit unei modificări legislative care a fost adoptată anul trecut, cu aplicabilitate după 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv începând cu luna iunie 2025.
Proprietarii vor fi notificați în termen de 10 zile că a intervenit radierea din oficiu, act în baza căruia se va opera scoaterea din evidențele fiscale de la Primărie.
Altfel spus, dacă nu ai putut, vreme de 36 de luni, să mergi la inspecția tehnică periodică (ITP), atunci mașina ta va fi radiată automat. Nu te întreabă nimeni, nu-ți aduce nimeni aminte, este fix de datoria ta. „Bonus”: te trezești acasă cu un act trimis prin poștă, în care te anunță că s-a făcut radierea. Durează circa 10 zile.
Cu documentul emis, trebuie să te duci – tot tu – la primărie ca să scoți vehiculul din evidență. În caz contrar, o să plătești impozit pe o mașină inutilă – oricum nu mai poți să o folosești. O poți vinde pe piese sau o dai la „fiare vechi”.
O „încasezi” și dacă ai înmatricularea suspendată de 9 luni
Nu doar șoferii fără ITP de 3 ani se trezesc cu mașinile radiate. Legea prevede încă o situație în care rămâi fără dreptul de a utiliza vehiculul.
Așadar, dacă nu faci ITP, ai mașina radiată, dar la fel o pățești și dacă ai înmatricularea suspendată de 9 luni. Nu contează dacă mașina este nouă sau oricare alt motiv invocat. Legea se va aplica în toată țara.
„Modificarea legislativă prevede și situația în care înmatricularea este suspendată de peste 9 luni de zile, pentru nedepunerea documentelor pentru transmiterea dreptului de proprietate.
Adică, dacă persoana care a cumpărat un vehicul nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de lege, aceea de a transcrie dreptul de proprietate în termen de 90 de zile, atunci din cea de-a 91 zi începe perioada de înmatriculare suspendată și, din acel moment, se calculează termenul de 9 luni de zile, la finalul căruia mașina respectivă se radiază, urmând să se poată reînmatricula odată cu depunerea documentelor prevăzute de Ordinul Ministrului Afacerilor Interne 181/2024”, a precizat subcomisarul de poliție Florin Savu – șeful Serviciului Județean Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Dâmbovița, citat de bugetul.ro.
În acest context, au cerut și reprezentanții autorităților locale să fie anunțate și primăriile, nu doar proprietarii de vehicule.
În anumite situații, radierea poate fi efectuată pe baza unei declarații pe propria răspundere
Radierea unui vehicul se realizează prin depunerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a plăcuțelor cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, după caz, a cărții de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fișei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorității administrației publice locale, stabilită potrivit legii, sau a certificatului de atestare fiscală, arată autovit.ro.
Pentru vehiculele înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea poate fi efectuată pe baza unei declarații pe propria răspundere a titularului înmatriculării sau a moștenitorilor legali ai acestuia.
Declarația trebuie să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și că nu mai circulă pe drumurile publice.
Din punct de vedere legislativ, procesul de radiere auto este reglementat conform Ordinului 1501/2006, care impune cetățenilor obligația de a solicita radierea în termen de 30 de zile, în următoarele situații:
- vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unități specializate, în scopul dezmembrării;
- automobilul a fost scos definitiv de pe teritoriul României;
- vehiculul a fost sustras prin furt;
- mașina a fost abandonată sau nu mai are un proprietar.
Cine știe că are ITP de făcut sau mașină de înmatriculat ar trebui să se grăbească
După cum v-am informat, anul 2025 aduce cu sine unele modificări ale legislației, prin introducerea a două noi situații în care un autoturism poate fi radiat automat din circulație.
Prima situație reglementată de această modificare vizează suspendarea înmatriculării vehiculelor în cazul în care proprietarii nu dețin o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), necesară pentru acoperirea daunelor cauzate terților în cazul unui accident rutier.
Astfel, un autoturism va fi considerat ca fiind neînmatriculat din momentul în care asigurarea RCA își pierde valabilitatea. Suspendarea înmatriculării se va încheia doar atunci când va fi încheiată o nouă poliță RCA. În cazul în care această situație persistă timp de nouă luni fără ca vehiculul să fie asigurat, noua reglementare prevede radierea sa automată din circulație.
Totodată, potrivit Codului rutier, înmatricularea unui autoturism este suspendată și în situația în care inspecția tehnică periodică (ITP) expiră sau este anulată, reluarea valabilității fiind posibilă doar după efectuarea unei noi inspecții. Conform noilor reglementări, dacă un vehicul rămâne într-o astfel de situație mai mult de trei ani, acesta va fi radiat automat din circulație. Această măsură nu se aplică vehiculelor care circulă fără rovinietă valabilă.
Este important de menționat că, potrivit noii norme, suspendarea și reluarea înmatriculării vor fi înregistrate pe baza informațiilor privind inspecția tehnică periodică și polița RCA, transmise Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
Ordinul nr. 181/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 1141 din 15 noiembrie 2024, stabilește procedurile actualizate privind înmatricularea, radierea, înregistrarea și eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie sau pentru probe ale vehiculelor.
În concluzie, cine știe că are ITP de făcut sau mașină de înmatriculat ar trebui să se grăbească.
Anunț de maximă importanță pentru proprietarii auto! Rămâi fără mașină dacă nu faci asta