
ANAF, avertisment pentru români! Astăzi, ultima zi de depunere.
Au fost aduse modificări formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit” pentru anul 2024, cu termen de depunere 28 februarie 2025, anunță Georgeta Aurora Negru, șefa Administrației Judeţene a Finanţelor Publice – Argeş. Mai multe despre această obligație fiscală, citiți în ceea ce urmează.
Formularele 205 și 207
<<Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 105/2025 privind modificarea Ordinului președintelui ANAF nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” și 207 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți” au fost aduse modificări formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”, astfel:
- a fost introdusă obligativitatea depunerii declarației și pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă;
- a fost introdusă obligativitatea depunerii declarației și pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor plătite exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract, potrivit dispozițiilor art. 84^1 alin. (9) din Codul fiscal>>, precizează șefa Administrației Judeţene a Finanţelor Publice – Argeş.
Pentru ce tipuri de venituri se depune
<<Formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit” se completează și se depune de către plătitorii de venituri/intermediarii definiți potrivit legislației în materie, societățile de administrare a investițiilor, societățile de investiții autoadministrate, administratorii de fonduri de investiții alternative, rezidenți fiscali români sau nerezidenți care au în România un sediu permanent, care are calitatea de intermediar și care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului.
Formularul 205 se depune pentru următoarele tipuri de venituri:
– venituri din dividende;
– venituri din dobânzi;
– venituri sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mare de 365 de zile inclusiv;
– venituri sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mică de 365 de zile inclusiv;
– venituri din lichidarea unei persoane juridice;
– venituri din premii;
– venituri din jocuri de noroc;
– venituri provenite din încasarea bacșișului de către salariați;
– venituri din alte surse, altele decât veniturile provenite din încasarea bacșișului de către salariați și cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal;
– venituri din activități independente prevăzute la art. 68^2 din Codul fiscal și venituri din alte surse prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal;
– veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă.
Declarația se depune și pentru câștigurile/pierderile din transferul aurului de investiții, potrivit dispozițiilor art. 96^1 alin. (2) din Codul fiscal>>, explică Georgeta Aurora Negru.
Pentru ce tipuri de venituri nu se depune
Formularul 205 nu se depune pentru următoarele tipuri de venituri:
– venituri din salarii şi asimilate salariilor;
– venituri din pensii;
– venituri din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală;
– venituri obţinute în baza contractelor de activitate sportivă;
– venituri din arendare;
– venituri din asocieri cu persoane juridice.
ATENŢIE: Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora se cuprinde în declaraţia aferentă perioadei în care s-a aprobat distribuirea dividendelor.
Termenul de depunere al formularului 205
– anual, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (până la data de 28.02.2025) .
– ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă.
ANAF, avertisment pentru români! Astăzi, ultima zi de depunere.