Jurnalistul şi scriitorul Stelian Tănase l-a cunoscut pe Regele Mihai în anul 1990, la Paris, întâlnirea fiind înlesnită de ambasadorul Alexandru Paleologu. Încă de la prima întrevedere cu Majestatea Sa, Stelian Tănase a devenit… „Mihăist”.
12 dialoguri cu Regele Mihai au fost înregistrate audio/video de Stelian Tănase în aprilie 2005, la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Încrederea construită în timp a fost cheia comunicării dintre cel care a pus întrebările şi cel care a oferit răspunsurile. În decembrie 2017, după decesul Majestăţii Sale, interviurile au fost transcrise integral de pe cele 30 de casete, pentru ca, un an mai târziu, să devină o carte cu valoare de document istoric, scrisă în limba regelui.
„Conversaţii”
„Conversaţii cu Regele Mihai” – o carte… cât o viaţă de om. Povestea unui rege, dar şi a unui om care a cunoscut gloria, dar şi sărăcia, viaţa într-o familie numeroasă, dar şi singurătatea, departe de ţara sa, pe care a preţuit-o.
Volumul lui Stelian Tănase, apărut la Editura „Corint”, în condiţii grafice de excepţie, se numeşte „Conversaţii cu Regele Mihai”, fiind ilustrat cu fotografii inedite şi documente din Arhiva Casei Regale şi de la Arhivele Naţionale ale României. Ediţia a fost îngrijită de soţia autorului, jurnalista Elena Vijulie.
Stelian Tănase a explicat că transcrierea şi editarea interviurilor au urmărit să redea întocmai nu numai faptele, ci şi maniera în care se exprima regele. Mihai I vorbea o limbă română curată şi simplă, folosind cuvintele cu o extraordinară exactitate. Chiar dacă unele cuvinte neaoşe îmbracă anumite structuri gramaticale din limba engleză şi fac lectura mai dificilă, autorul a preferat să le redea întocmai în carte. Din acelaşi motiv, al profunzimii mesajului, a adăugat în text, între paranteze, câteva notaţii legate de limbajul non-verbal. Graţie încrederii dintre interlocutori, au existat momente în care au apărut lacrimile, clipe emoţionante de tăcere sau gesturi ferme.
Cartea, la Piteşti
Plecat prin marile oraşe ale ţării în turneu de promovare a cărţii, Stelian Tănase a poposit şi la Piteşti, evenimentul editorial fiind organizat, miercuri, la Biblioteca Judeţeană. Despre volum şi autor au vorbit directorul Octavian Mihail Sachelarie, poeta Denisa Popescu şi poetul Mircea Bârsilă.
Octavian Mihail Sachelarie: „Poate fi premiat acest volum şi ca un obiect de artă. L-am citit pe nerăsuflate pentru că mi-am dat seama de la început de valoarea lui, dincolo de partea sa istorică. Confesiunile regelui se datorează până la urmă înţelepciunii celui care îl intervievează. O să vedeţi în carte istoria românească de la începutul secolului XX, spusă de un om care a trăit-o şi care, având noroc sau nu, a fost Regele României după o perioadă absolut dramatică a ţării noastre. Până la urmă, personajul s-a salvat, dar cu ce sacrificii… Este un volum de memorie culturală, în sens istoric, cultural şi, dacă vreţi, sociologic. Această carte nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă românească.”
Denisa Popescu: „O carte de istorie vie, adevărată, care vine să completeze manualul de istorie cu informaţie brută, onestă. O carte despre un înger căzut în fântâna istoriei. Dacă nu veţi plânge când o veţi citi, atunci sigur vi se va sfâşia inima.”
Mircea Bârsilă: „Îmi plac limpezimea şi obiectivitatea cu care este scrisă această carte excepţională. Nu există tendinţa de a doborî un mit, dar nici de a-l supralicita. Autorul are talentul de a-l pune pe rege în situaţia de a povesti şi îl dirijează să spună esenţialul. Nu-l lasă pe interlocutor până când nu obţine răspunsul sau pune mai multe întrebări focalizate pe acelaşi eveniment.”
„Omul secolului!”
Stelian Tănase: „Regele Mihai n-avea niciun fel de emfază. Să nu vă imaginaţi un personaj arogant. Nu, era un om extrem de simplu, extrem de uman, asta m-a şi atras la el. Pentru că dacă aveam un rege care începea să-mi spună formule politico-monarhiste despre istoria României cred că era ultima discuţie dintre noi. Dar m-a cucerit prin umanismul lui, prin omenia lui, prin simplitatea lui… N-am simţit nicio barieră între mine şi rege. Era o discuţie între doi oameni care aveau de spus lucruri. Că eu eram un jurnalist de la Bucureşti, revoluţionar care mă băteam pe baricade cu FSN-ul şi el era regele nostru – asta era între paranteze. Noi trebuia să ne spunem lucruri şi el accepta lucrul ăsta cu maximă deschidere. De asta am devenit «Mihăist»; n-aveam cum altfel. Am purtat în aceşti ani, între 1990-2000, destul de multe discuţii pe teme foarte private şi intime. Foarte mulţi oameni în prezenţa regelui fie se intimidau, fie aveau un fel de frenezie monarhistă, încercau să-l îmbrăţişeze, să-l pupe – pentru că aveau o suferinţă în spate, îi înţelegeam. Eu am venit cu o discuţie echilibrată. Ne-am aşezat la masă, încercând să găsim cauze şi soluţii. Cred că de asta am şi rămas în dialog, iar când venea la Bucureşti mă poftea la palat.
Această carte nu este pentru monarhişti. Este pentru toţi aceia care se interesează de istoria noastră. Dacă vor să afle adevărul despre Istoria României, măcar din perioada modernă, trebuie să citească această carte. Trebuie să aflăm aceste lucruri dacă vrem să trăim în adevăr şi să fim deschişi. Dacă trăim în minciună ne urâm, ne detestăm unii pe alţii. Dacă ne gândim, regele a trăit 96 de ani, adică aproape un secol. Regele Mihai a fost omul Centenarului pe care l-am sărbătorit, anul trecut, jalnic. El este omul secolului! 96 de ani în care viaţa lui, existenţa lui – de la naştere şi până când s-a prăpădit – este identică cu destinul nostru naţional şi cu tragedia poporului român.”
„”
Conversaţii cu Regele Mihai” – o carte… cât o viaţă de om. Povestea unui rege, dar şi a unui om care a cunoscut gloria, dar şi sărăcia, viaţa într-o familie numeroasă, dar şi singurătatea, departe de ţara sa, pe care a preţuit-o. Un volum excepţional, cu viaţa regelui povestită chiar de rege. La Librăria „Mihai Eminescu” Piteşti, cartea se vinde cu 44,90 lei.