Sub egida Centenarului Marii Uniri, ziarul „Argeşul” analizează situaţia satului argeşean pentru a-l pune faţă în faţă cu viitorul european. În acest proiect, ziarul nostru are alături, ca parteneri, Consiliul Judeţean Argeş, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi „Antena 1” Piteşti.
Spre comuna Ştefan cel Mare, unde am poposit în această săptămână cu proiectul nostru, îşi îndreaptă paşii mii de credincioşi din toate judeţele ţării. Pelerinii vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Glavacioc, sperând să-i ajute şi să scape de necazuri. Comuna cu rezonanţă istorică se remarcă şi prin faptul că uliţele au nume de domnitori sau de înalţi conducători ai bisericii ortodoxe din Muntenia sau Moldova (Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, Matei Basarab, mitropoliţii Varlaam şi Dionisie al II-lea), un exemplu ce ar putea fi urmat şi de alte localităţi.
Sate componente: Ştefan cel Mare şi Glavacioc;
Populaţie: 2.400 de locuitori;
Suprafaţa totală: 3.540 ha, din care 400 ha intravilan şi 3.140 ha extravilan.
Icoana
Niculae Vidan, primarul comunei cu miracole creştine, a menţionat că icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul (găsită într-o peşteră de un cioban, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân) este păstrată de sute de ani la Mănăstirea Glavacioc. Când oierul a dezvăluit minunea, domnitorul a decis să înalţe în acel loc un lăcaş de cult, în semn de veneraţie faţă de Născătoarea de Dumnezeu. Se pare că la sfânta icoană s-a rugat în clipele de mare cumpănă (în 1448, 1456-1462 şi în 1476) domnitorul Vlad Ţepeş, cerând ajutorul divin în ajunul bătăliilor pe care le purta cu turcii.
Izvorul
„Mănăstirea este aşezată pe o colină din marginea satului Glavacioc, în apropiere de râul cu acelaşi nume. Pelerinii vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul mai ales la 25 martie, când este prăznuită Blagovestenia, sfântul lăcaş purtând hramul Buna Vestire. Lângă această mânăstire se află un izvor, despre apa căruia se spune că este făcătoare de minuni. Acesta izvorăşte de sub altarul bisericii şi iese la suprafaţă la poalele colinei pe care este aşezat sfântul lăcaş. Apa lui formează un mic lac. Prima minune s-a petrecut cu Vlad Vodă Călugarul, despre care se spune că s-ar fi vindecat de o boală de stomac, ulcer sau gastrită”, a povestit Niculae Vidan.
Glavacioc
Existenţa anterioară a unei comunităţi umane pe teritoriul actual încă din perioada neoliticului şi a bronzului este atestată prin fragmente ceramice, figurine, topoare de piatră descoperite cu ocazia săpăturilor efectuate la Mănăstirea Glavacioc. În acelaşi spaţiu, s-a recuperat, dintr-un mormânt, un tezaur din sec. XIV-XV format din 80 de ducaţi emişi de Mircea cel Bătrân şi 11 monede bizantine.
Prima atestare documentară a Mănăstirii Glavacioc datează din anul 1441, când Vlad Dracul întăreşte proprietatea mănăstirii asupra unui sat dăruit de banul Radu – primul dregător cu această calitate care apare în sfatul domnesc al lui Mircea cel Bătrân înainte de anul 1400, ceea ce ne indică faptul că mănăstirea exista la începutul secolului al XV-lea. Satul este amintit mai târziu, într-un act dat de Radu de la Afumaţi la 23 aprilie 1527.
Secetă
Trecând la… cele lumeşti, primarul comunei Ştefan cel Mare a făcut un arc peste timp şi, odată ajuns în anul Centenarului Marii Uniri, a conturat portretul localităţii argeşene, aflate la graniţă cu judeţele Teleorman şi Dâmboviţa. Când a prezentat punctele tari şi punctele slabe ale comunei cu relief de câmpie, Niculae Vidan a oftat la gândul că, din cauza secetei prelungite, pământul e tare ca piatra. „Pe la noi nu a mai dat o picătură de ploaie de două luni. Seceta prelungită a amânat însămânţările de toamnă din cauza pământului foarte uscat. Se rup lamele plugului în bolovanii tari ca stânca… „, a descris primarul prăpădul din câmp.
Investiţii în 2018
– Construirea unui dispensar uman în satul Ştefan cel Mare;
– Modernizarea DC 445 (1,4 km de asfalt);
– Finalizarea licitaţiei pentru modernizarea instalaţiei electrice şi lucrări de interior la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare;
– Întreţinerea drumurilor de interes local;
– Modernizarea sistemului de iluminat public prin montarea corpurilor cu LED.
Planuri
„În prim-plan sunt modernizarea drumurilor comunale şi extinderea reţelei de canalizare în toată localitatea. Localitatea noastră merită să aibă şi un cămin cultural modern, pentru a putea reînvia datinile şi tradiţiile locale. Totodată, îmi doresc o mai strânsă colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş”, a declarat primarul comunei Ştefan cel Mare.
Personalităţi locale
– Preoţii Ilie Gh. Diaconescu şi Ion Al. Trifu;
– Actriţa Maria R. Iatan (Scarlat);
– Naistul Radu Simion;
– Dr. Marian Stanciu, medic specialist în neurologie;
– Colonel Marin Tudorică, fost comandant al Garnizoanei Piteşti.
Puncte tari
– Apă curentă (28,5 km de reţea);
– Canalizare (9 km de reţea);
– Iluminat public modern;
– Mănăstirea Glavacioc;
– Târgul săptămânal (joi);
– Ziua comunei (a treia duminică din luna mai);
– Şcoli moderne;
– Transport gratuit pentru dascăli;
– Microbuz şcolar pentru elevi;
– Două dispensare umane (unul în satul Glavacioc şi altul, aproape gata de finalizare, în satul Ştefan cel Mare);
– Două dispensare veterinare (unul în funcţiune, celălalt în construcţie);
– Două farmacii;
– Două garsoniere pentru medici;
– Asociaţia „Meşteşuguri argeşene”;
– O unitate de prelucrare a lemnului (paleţi);
– O fabrică de peleţi/brichete, în construcţie;
– Transport public pe rutele Piteşti – Bucureşti, Piteşti – Găeşti;
– Reţea de magazine alimentare şi alte bunuri de consum;
– Telefonie fixă şi mobilă, cablu, internet;
– Terenuri extravilane ieftine (10.000 lei /ha).
Puncte slabe
– Lipsa reţelei de gaze;
– Starea necorespunzătoare a unor drumuri comunale;
– Căminul cultural necesită reparaţii capitale;
– Fărâmiţarea terenurilor agricole;
– Dispariţia zăcămintelor de petrol şi gaze;
– Distanţa mare de Piteşti (60 km) şi Bucureşti (90 km);
– Forţă de muncă din ce în ce mai puţină;
– Lipsa investitorilor;
– Legislaţia în continuă modificare.
Ameninţări
– Migraţia tinerilor către oraş;
– Populaţia în descreştere;
– Îmbătrânirea satelor;
– Secetă prelungită, în toamnă.
Oportunităţi
– Dezvoltarea apiculturii, prin atragerea de fonduri europene;
– Dezvoltarea unor afaceri în sectorul agricol (ferme de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă; depozite de cereale);
– Achiziţia de maşini agricole prin GAL şi alte fonduri;
– Dezvoltarea unor servicii locale (croitorie, tâmplărie etc.);
– Înfiinţarea atelierelor pentru producerea unor produse tradiţionale (portul popular, mic mobilier ş.a.);
– Relief şi climat propice creşterii animalelor.
9 Comentarii
Anonim
Sunt mândră că m-am născut în com. Stefan cel Mare jud Argeș. Aici este rădăcina vieții mele. Aici mă așteaptă mama mea în casă părintească. Aici mă vă astepta și tata să mă întorc in veșnicie. Cu mult drag si respect Adriana Valentina Dincă (Rizea)
Anonim
Stela ungureanu m am nascut in aceasta comuna si ma mundresc am avut dascali cu mare responsabilitate ca noi copii din aceasta comuna sa devenim cineva si sa participam prin munca noastra sa .dezoltam aceasta tara cit si conuna noastra multumim prmarilor care au fost si sinnt in functie ca buni gospdari ce si dau interesu. Felicitari.
Niculescu Liana
Am venit în Stefan cel Mare in 1980 pentru un stagiu de practică medicala de 6 luni!Legile comuniste,nu mi-au mai permis să mă întorc în Pitești,fiindu-mi interzis dreptul la examenul de rezidențiat.Am rămas medic de medicina generala!Am avut în jur oameni minunați care m-au „adoptat”și care m-au făcut să mă adaptez repede la noul meu cămin,m-am căsătorit,am făcut un copil, m-am specializat în medicină de familie,mi-am trăit cu bune și rele o viață aici,care nu ar fi fost mai bună sau mai rea in altă parte!Dar,nu m-am simțit niciodată o intrusă,o străină aici și asta doar datorită celor care m-au înconjurat cu respect și cu drag!Copilul meu a crescut,a devenit medic și în aceste luni îi predau ușor,ușor ștafeta, să îmi continue și să îmi îmbunătățească munca!Eu cred că omul sfințește locul și locul definește și împlinește omul!!! Ștefan cel Mare,este încă o comună vie și noi fiecare cu mult sau cu puțin,fiecare cum poate și se pricepe trebuie să o păstrăm și să o dăm mai departe, măcar la fel dacă nu putem să o facem mai bună,mai frumoasă,mai atractivă!
Anonim
Doamna draga v-aș spune eu cine sunteți dvs cu adevărat în acea comuna cu oameni minunați din care dvs nu faceți parte…. Și as fi lipsit de caracter…. Caracter care la dvs lipsește cu desăvârșire și pe lângă acest lucru mai sunt multe altele care va lipsesc… Începând de la profesionalism pana la jurământul lui hipocrate… Luându-le pe rand: nu este de ajuns sa aveți în spate persoane cu o influenta majora în județ dar și în comuna mai trebuie sa mai știți și cum sa va administrați meseria în tot ceea ce privește medicina…. Perioada asta de pandemie și faptul ca de-abia ați simțit gustul banului în plus pe care lati pus pe primul loc în pofida faptului ca dvs ca medic trebuie sa fiți imponderenta în tot ceea ce ați făcut și faceți…. Știu ca aveți un fiu…..fiu care îmi doresc din tot sufletul sa nu copieze exemplul greșit pe care i lati dat dvs…. Face parte din generația mea și aștept de la el lucruri frumoase pe xaresvs nu leati făcut… Sper sa aibe puterea de a trece peste exemplul negativ dat de dvs… Practic dvs vati bătut joc și va bateți joc de oameni în vârstă obigandui pt niște a arsti de bani sa se vaccineze împotriva voinței lor amenințând-ui ca dacă nu se vaccinează sa nu mai treacă pe la dvs ca nu ii mai ajutati…. Nu mai spun de medicamente date după ureche oamenilor… Oameni care ulterior au decedat și dvs ați mers personal sa verificați medicamentația și ulterior ați sustras acele medicamente cu conștiința ca au fost date grestlit și nu Ia-ți dat o lui bilet de trimitere spre a-și face analize generale pt o anumita medicamentație…. Țin sa va anunț ca în acea comuna emblematica a Argeșului eu am crescut încă de la 6 luni acum am ajuns sa fiu redactor la un ziar din București… Și când am văzut acest articol mam bucurat sa vad printre rânduri câteva persoane cu care am avut ocazia sa schimb o vorba însă mam întristat când am văzut acele rânduri grafice pe care dvs le considerați o mândrie prin faptul ca locuiți în acea comuna… Eu cred ca ar trebui sa va fie rușine pt ceea ce sunteți și pt faptul ca sunteți exemplu negativ pt oricine ar veni după dvs… SUNTEȚI UN EXEMPLU DE ASA NU…
Anonim
Leagănul copilăriei mele, copilărie fericită trăită alături de cei mai calzi și iubitori oameni! Ștefan cel Mare, cel mai frumos sat plin de oameni frumoși!❤
Anonim
Ar trebui sa se desfășoare lucrări de înbunatatiri și în satul glavacioc asfaltare drumurilor iluminare străzilor canalizarea deoarece acolo se afla manastirea
Anonim
Ar fi foarte frumos sa se asfalteze străzile iluminarea străzilor și canalizarea și în satul glavacioc nu numai comuna Ștefan cel Mare ca mănăstirea se afla în glavacioc.
Mariniulian288@gmail.com Iulian
Ar trebuii sa se asfalteze drumurile. Sa se ilumineze străzile și sa se facă canalizarea din satul glavacioc. Acolo e mănăstirea și ne facem de ras turiștilor ce vin acolo ca doar suntem în anul 2020!!!
Anonim
Poate reuseste cineva sa faca si in jurul Manastirii Glavacioc o toaleta sa nu mearga lumea prin boscheti sau in paduricea de langa.RUSINE MARE cum este in zona manastirii privin d situatia sus mentionata.