Mistuit de focul dragostei pentru Dumnezeu, încă din adolescenţă, Constantin Marioara dorea să-I slujească Lui. Nu a privit preoţia ca pe un izvor de câştig material ci modalitate de a deschide porţile Împărăţiei Cerurilor pentru semeni. Acum a ajuns la capătul drumului şi are în buzunar decizia de pensionare. În exclusivitate pentru cititorii fideli ziarului nostru dar şi pentru toţi enoriaşii parohiei Sf. Vineri, preotul şi-a deschis sufletul, ca-ntr-o spovedanie. Când răspunde unor întrebări, îl îneacă lacrimile. Semn al sensibilităţii unei inimi curate.
Facerea de bine…
#Părinte, vă întreb de-a dreptul pentru că treceţi printr-un moment special. Cum sunt ultimele zile ale unei cariere sacerdotale? Resimţiţi şocul momentului psihologic…
–Nu, sunt un om echilibrat şi ştiam că va veni şi ziua de pe urmă. Nu este un şoc aşa cum au alţii când se pensionează. Asta e legea, o respect. Nu mă cramponez de acest post, nimeni nu e de neînlocuit, nici cei mici, nici cei mari, tuturor ne vine rândul.
#La ceasul bilanţului vă reamintiţi vremurile de odinioară. Cum a fost începutul drumului?
-Ca orice început, frumos şi greu totodată, cu multe speranţe. Am făcut Seminarul Teologic la Bucureşti şi tot acolo Facultatea de Teologie. M-am întors în Argeş şi timp de 12 ani am slujit în satul Văcarea, comuna Mihăieşti. Apoi am fost detaşat câteva luni la Smeura, să pun ordine într-o parohie cu mari probleme.
#Cum aţi ajuns în Piteşti?
-Aveam familia şi domiciliul în Piteşti şi am depus dosarul, nădăjduind într-un post mai aproape de casă. Am încercat la biserica din Prundu, nu am reuşit. Apoi era un post vacant la biserica Sf Ilie dar aici s-a întâmplat o fraudă…
#Mai exact?
–Mi-a fost respinsă cererea şi când am cerut explicaţii, mi s-a spus că de la dosarul meu lipseşte copia după buletin. O absurditate! Bineînţeles că fusese ataşată dar cineva a sustras-o! A fost al doilea eşec.
#Când aţi ajuns la Sf. Vineri?
–A fost o mare surpriză, era o parohie aparte, un pic elitistă, slujeau aici de regulă protopopii. A fost o mare responsabilitate pentru mine, mai ales că urma să fiu paroh.
#În ce an aţi fost numit?
–Paradoxul vieţii, decizia de numire are data 1 iunie 1990, cea de pensionare 1 iunie 2019! Interesant este că nici paroh n-am fost la început…
#Aţi fost iarăşi „lucrat”?
–Nu, mi-am făcut rău singur. Pe atunci părintele Vasile Sima urma să se pensioneze. M-a rugat să-l las pe dânsul paroh, pentru gradaţie, salarizare mai bună în vederea pensionării. Mi-a fost milă, l-am înţeles şi am renunţat în favoarea dânsului. Au mai trecut trei-patru ani până s-a pensionat. Nu-mi pare rău, i-am făcut un bine dar uite că acum mă afectează pe mine la pensie…
#Nu v-aţi bucurat de aceeaşi înţelegere…
-Eu, pentru că în mod inexplicabil mi s-a luat funcţia de paroh pe care am ocupat-o atâţia ani, voi avea o pensie de 12-13 milioane de lei vechi…
Am adus 82 de miliarde de lei!!!
#Asta este amărăciunea cuvioşiei voastre? Care ar fi cele mai importante realizări ale „mandatului” de paroh?
-Pe unde am fost trimis, mi-am făcut conştiincios datoria. M-am dedicat bisericii Sf. Vineri în care am slujit din 1990 până azi şi m-am zbătut pentru înflorirea parohiei. Sunt multe realizări, enoriaşii le cunosc iar Dumnezeu ştie cu câte eforturi s-au făcut toate.
#Enumeraţi câteva!
Nu vreau să pară laudă de sine pentru că le-am realizat cu ajutorul credincioşilor. Amintesc doar de cantina socială, prima din Piteşti, cabinetul medical care a funcţionat câţiva ani pentru bătrânii care erau consultaţi gratuit, anexa bisericii în care a fost amenajată o bibliotecă şi
în care am adus mii de cărţi, capela mortuară, un monument în curtea bisericii, am adus veşmântul Sf. Parascheva de la Iaşi, fragmente de moaşte din Israel. Am fost primul preot din Piteşti care a oferit credincioşilor posibilitatea pelerinajelor în străinătate şi au mai fost acţiuni care nu se văd, în alte locuri.
#Unde anume?
–Maicile de la Mănăstirea Robaia mi-au cerut ajutorul, nu aveau curent electric, nu aveau drumul asfaltat. S-au rezolvat. În Grecia am construit un paraclis…
#Nu aţi enumerat restaurarea bisericii Sf. Vineri. Cu ea rămâneţi în istorie!
-Peste sute de ani, vor citi unii că a existat un preot care reuşea să aducă 82 de miliarde de lei vechi, bani europeni nerambursabili, pentru restaurarea locaşului.
#Aţi simţit preţuirea colegilor sau ierarhilor pentru ce aţi făcut?
–Pe pământ nu, dar răsplata e mare în ceruri…
Cadou pentru enoriaşi
#La capitolul „nerealizări” ce treceţi?
–Dacă aş mai fi fost paroh, aduceam clopote noi şi moaştele unor sfinţi.
#Aveţi un fiu, v-a urmat exemplul?
-Iniţial a simţit chemarea lăuntrică pentru slujire şi a făcut seminarul. Între timp, văzând ce mi se întâmplă mie şi prin câte trec, a renunţat, a ales să studieze dreptul.
#Dacă aţi mai fi tânăr, aţi urma acelaşi drum?
-E cea mai grea întrebare care mi s-a pus vreodată! Pentru Dumnezeu, da, aş reîncepe drumul slujirii Sale. Pentru oameni în niciun caz!
#Aveţi un mesaj pentru enoriaşii bisericii Sf Vineri?
-Îi voi purta în inima mea până când voi închide ochii pentru totdeauna. Pentru ei am rămas, ei mi-au dat putere să merg înainte în ciuda tuturor piedicilor care mi s-au pus. Mă voi ruga pentru ei neîncetat. Şi le voi face un dar…
#Ce fel de dar?
-Cei care mi-au fost foarte apropiaţi sufleteşte merită un dar din partea mea. În prima zi în care voi fi pensionar, pe 2 iunie, voi pleca într-un pelerinaj cu peste 50 de persoane, nu-i costă nimic. Vom vizita şapte mănăstiri şi ne vom lua adio…
#Aveţi mulţi „adepţi” şi se vorbea despre o petiţie înaintată la arhiepiscopie…
–Voiau să facă petiţii, cereri, să meargă în audienţă. Le-am spus tuturor că nu are sens.
#Dacă vi s-ar cere, aţi mai sluji în continuare?
–Categoric, nu!
#Cum vreţi să rămâneţi în memoria clerului şi a enoriaşilor?
-Ca o slugă credincioasă care a făcut ascultare 42 de ani!
Psalmul preferat
Păstorul de suflete îşi lasă turma sa. Ce este în sufletul său, e greu de definit în cuvinte. Un amestec de bucurie şi tristeţe. Sentimentul datoriei împlinite şi regretul că timpul a zburat ca săgeata. Prin virtuţile sale, părintele Marioara având reper psalmul: „Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât aurul”, şi-a făcut loc în inimile credincioşilor. Şi de acolo nimeni nu-l va scoate…
19 Comentarii
Virgil Savu
Nu se poate așa ceva, haideți să protestăm pentru ca acest preot deosebit să nu fie alungat! Mi se alătură cineva?
Anonim
Bă, Virgile, tu eşti la fel de rotofei ca acum 50 de ani ?! …Du-te , străbunicule securist, la #Rezist şi lasă Biserica „Sfânta Vineri” şi în general Bisericile din Piteşti şi din jurul lui în pace ! Tu nu vezi ca nici Dracu nu te ia la el nici după 100 de ani ?! Îi e… frică , boule !
Paulina State
Părintele nostru e foarte trist, mi-e și teamă să merg la biserică să-l văd într-o așa stare. Are dreptate cel care a scris mai sus, Virgil Savu, trebuie să acționăm, suntem prea lași! De ce nu chemăm televiziunea, de ce nu facem gălăgie, așa cum s-a întâmplat în alte locuri din țară în care au avut loc nedreptăți. Până la urmă biserica e a noastră, a cartierului Popa Șapcă, nu a episcopiei de la Arges. De ce nu ține cont episcopul de dorința oamenilor?
Anonim
Ce articol tendențios și calomniator la adresa tuturor, mai ales a preotilor. Și ce oameni creduli și tâmpiți suntem noi romanii, credem totul și nu verificam. Trist ca și un preot dezbina și se considera buricul pământului discreditand și dezinformand pe toti cu meritele lui chiar și dezonorand haina pe care a purtat-o 42 de ani. Dacă ar învia odiosul Ceaușescu ne-ar da afara din blocuri ca sunt construite de el. Asa și preotul asta dorește sa moștenească biserica ca a făcut el nu știm ce. Trist ne meritam soarta… Citiți cu atenție și înțelegeți esența, nu citiți printre randuri… Ca ce sa mai zicem de politicieni dacă și preoții discreditează și se lauda prin târguri și orase…. Fără modestie și rușine. Regretabil și de plâns.
Anonim
Un ziarist cu ceva aptitudini de foiletonist sentimental-lacrimogen care semnează Tomaziu (nume de actor român celebru , fără nici o legătură cu jurnalistul de mai sus!) , probabil, va continua „serialul” său jalnic (i-a adus grave deservicii „de imagine” preotului Mărioara, punându-l intr-o lumină proastă, ca om si preot, incitându-l/”ispitindu-l tocmai la…”nesupunere” civilă, dar şi arhierească, ceea ce e în contradicție flagrantă cu „harul” preotului ! Ca PENIBILUL „lacomiei” să fie deplin , următorul pas va fi sugestia ca noi, CREŞTINII ortodocși, să trecem la altă Credință religioasă dacă preotul Mărioara este …pensionat ?!
O „campanie” de presă care nu onorează „Argesul” !
Anonim
Concluzia a toate. – „UN OM INTELIGENT ȘI BUN NU VA FI NICIODATĂ RĂUTĂCIOS ȘI LĂUDĂROS. RĂUTATEA ȘI LAUDA DE SINE SE NAȘTE DIN PROSTIE, FRUSTRARE, INVIDIE ȘI MÂNDRIE”.
Anonim
Ce noroc cu carul au unii în viata. După o așa-zisa „frauda” cu un buletin pierdut la un dosar de transfer la doua biserici mici din Pitesti sfantul părinte ajunge la o Catedrală „elitista”. Mare grija acum la pensionare ca dacă se pierde iar buletinul și se fraudează pensionarea sfântul parinte va ajunge patriarh. Ce tâmpiți și reduși ne cred unii cu aberații de adormit prostii. Ce de minciuni în articol și cata rautate în interviu.
George Ionescu
Răutate aveți voi, cedi care ați scris mai sus, nu Părintele! Omul și-a spus păsul, doar e presă liberă, cu ce a greșit? V-ați fi dorit să fie cenzurat ca pe vremuri ca nu cumva să supere pe cineva. De fapt pe cine deranjează aceste dezvăluiri ale bietului preot victimă al unui sitem -stat în sta- cum e Biserica? E foarte bine că iată, cineva precum Părintele are cusajul de a spune lucrurilor pe nume. Nu știu cine sunt Anonimii care au scris mai sus, fricoși desiguir pentru că nu-și dau numele real, dar în calitatea de enoriaș al bisericii Sf Vineri vă anunț ce curent de opinie s-a creat: oamenii se întreabă așa: dacă Părintelui nu i se oferă posibilitatea de a sluji în continuare, și se invocă respectarea legii, atunci de ce domnul Calinic de la Curtea de Arges nu-și depune dosarul de pensionare, pentru că a depășit demult vârsta??? Părintele Marioara a reușit un lucru senzațional, cei din Ceair, din Popa Șapcă, în general cei care erau fideli bisericii Sf Vineri sunt tot mai nemulțumiți pentru că Părintel lor, Părintele inimilor așa cum frumos i se spune, trebuie să se pensioneze iar arhiepiscopul la cei aproape 80 de ani ai săi, rămâne în funcție! De ce nu ies împreună la pensie? Unde este dreptatea? Și atunci, fără să priviți din acest unghi, vă repeziți ca vulturii la grumazul Părintelui! Dumnezeu poate îi va face dreptate! Nu sunteți creștini adevărați dacă-l linșați pe Internet, probabil că-l veți agresa și dacă-l întâlniți pe stradă. Acolo ați ajuns cu ura voastră. Răstingniți-l pe Părintele Marioara, farisei ce sunteți!
Anonim
Alo, alo, dom procuror, matale nu eşti mulțumit nici cu PENSIA SPECIALĂ (astronomică!) de procuror de…câteva sute de milioane/lună ?! De ce vrei să mai …”munceşti”?
P. Istrati
Acest om, părintele Marioara, n-ar fi meritat și el ceva de la primărie, o distincție, o medalie? A reprezentat ceva pentru creștinii din Pitești. Dacă stau bine să mă gândesc, Adi Mutu merită titlul de Cetățean de Onoare al Piteștiului iar un asemenea duhovnic, nu! Să le batem obrazul celor aflați azi la conducerea primăriei! Episcopul de la Argeș de ce nu vine să-i mulțumească preotului pentru tot ce a făcut? Nici calinic, nici ionică, oameni mici. Veți vedea ce rău va fio fără Marioara, se duce parohia pe apa sambetei
Anonim
P. Istrati, nume de poveste, ești plecat cu capul Taica. Dute la Balaceanca neica ca ești plecat în lumea viselor. Mai vino pe la slujbe nene, mai lasă beutura, sa vezi realitatea de la Sfânta Vineri. Mărioara nu mai e paroh de 10 ani și parohia e mai înfloritoare și impecabil de curata ca niciodată. Nu abuza de modestia și bunul simt al celorlați 3 preoti de aici și nu denigra, pe la spate. Spre cunoștință matale în ultimii ani toate femeile au fugit de Mărioara ca cineva rudenie a matale… de tamaie. Și dacă vrei sa știi și sa fi mulțumit ar fi bine o distincție, dar după verificarea dosarului de la securitate, al favoritului dumitale. Ce zici gândim ceva pentru prima pagina a ziarului? Și încă ceva mai lasa pe Calinic și Ionica în pace si învață putina carte ca ești analfabet notoriu și scri numele proprii cu litere mici. Oamenii mari nu se ocupa cu lucruri mici… Dacă înțelegi… Scriitorule.
Ion Nicolae
Bai fraților încetați odată cu toate. Se vede din articol totul, scrie „Spovedania” părintelui deci omul a ieșit la pensie și e ofticat ca nu sta și el ca alții pana la 80 de ani. Ce sa mai zicem articolul și interviul spune tot și oamenii inteligenți înțeleg. Mentalitate comunisto-securista, dezbina și stăpânește.
Vasile Sima
Haideți să ne liniștim, să venim în număr cât mai mare la biserică duminică la sfânta liturghie și vedem ce se întâmplă. Va fi ultima lui liturghie și am o presimțire rea. Cred că ce pregătește ceva…
Preot Cosmin C.
Vasile Sima nu ești dus pe la biserica se vede. Preotul chiar și după pensionare slujește cât trăiește Sfânta Liturghie, pentru a se împărtăși. Asa ca mai citește șefu. Și Mărioara va sluji în continuare Sfânta Liturghie, ca preot imbisericit, toată viata. Grea e cu cartea asta și cu cititul. Și nu mai folosi numele unui preot pensionar. Înțelegi… M.C.
P. Istrati
Am fost astăzi la biserica Sf Vineri, au fost momente dramatice, a vorbit Părintele, a plânse lumea, l-a aplaudat…A spus ce. a pătimit din partea lui calinic, câte piedici i s-au pus. Păcat că un Om precum Constantin Marioara se retrage, de pierdut are Piteștiul.
Anonim
Și eu am fost la biserica. Părintele nu a mai ținut nici o predica azi a denigrat și ofensat pe toată lumea preoti și credinciosi ridicându-se singur în slavi. Ce caracter de mojic și ce trădători sunt unii după ce au trăit de pe urma bisericii și a lui Dumnezeu îl condamna public și pe Dumnezeu ca de ce i-a dat zile sa ajungă la bătrânețe. Totuși majoritatea oamenilor au plecat fără sa asculte niște calomnii. Ce urâtă ieșire la pensie au unii și cât de jos pot cobora pe scara valorilor.
Cornel
Am ascultat astăzi predica un preot „eretic” cu acuze și calomnii la adresa chiar a lui Dumnezeu care l-a hrănit peste 40 de ani. Bine ca a ieșit la pensie, sa ne mai scutească de nebuniile lui.
Virgil Savu
Cei care au scris înainte nu au inimă, vai de mântuirea lor. Am fost la biserică, am stat în drepta cum te uiți la altar, la doi pași de Părintele. Avea lacrimi în ochi când vorbea, îi tremura vocea. Omul este victimă a sistemului, a explicat ce, cum și mai ales cine l-a nedreptățit, în frunte cu episcopul. Apropo, de ce nu iese și episcopul la pensie la 65 de ani? Să se ducă după Marioara. Oricum, multă lume a plâns mai ales la sfârșit când preotului care a primit zeci de buchete de flori, i-au fost făcute urări și a fost încurajat de cei care-l iubesc. Revoltător că un Om precum el trebuie să plece. Ne dispar valorile.
Carmen Matei
Halal ieșire la pensie cu acuze și calomnii la adresa tuturor. Și preotul ăsta a vrut și a ajuns sa ne dezbine. Vai de mama noastră și rușine. Știam ca un preot în biserica propovăduiește numai și numai cuvântul lui Hristos, nu toate inepțiile și neamplinirile personale dar mai ales instiga la ură. Rușine. Suntem sătui de ură vrem decenta, bun simt, modestie și cumpatare mai ales în biserici.