În viaţa unui sat, o şcoală ocupă un loc central, pe care o unitate de învăţământ de la oraş nu-l poate avea. Faptul acesta îi dă un prestigiu şi o autoritate de instituţie importantă, în jurul căreia gravitează toată lumea satului. De fapt, întregul sat este legat de şcoala lui şi fiecare eveniment şcolar – un concurs, o aniversare, o serbare – se resimte în însăşi viaţa comunităţii. Un astfel de eveniment a avut loc la şcoala de la Ţiţeşti, acolo unde cireşii sălbatici arătau de departe ca nişte pete de sânge pe rănile toamnei. Este vorba despre aniversarea a 70 de ani de când se practică jocul de oină pe aceste meleaguri. Evenimentul a avut loc sâmbăta trecută, într-o zi blândă de toamnă, cu un cer senin, iar din depărtări, de dincolo de păduri şi crânguri, în vraja sărbătorii Sfântului Dumitru, o adiere de vânt rece aducea zvonuri nedesluşite încă, semne ale iernii ce se apropie.
Prin urmare, spiritul aniversării jocului de oină la Ţiţeşti şi în satele din împrejurimi a cuprins pe toată lumea: elevi, cadre didactice, oameni de prin părţile locului, invitaţi ai unor instituţii importante ale sportului românesc de pe plan local şi naţional, printre care Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină. Elevul Bogdan Ungheanu a deschis jocurile de oină intonând la saxofon Imnul României. În timpul jocului dintre echipele formate din elevi ai şcolii din Ţiţeşti, dar şi ai unor şcoli din ţară, mi-au trecut prin minte gânduri despre copii, care sunt nevinovăţia şi curăţenia noastră sufletească, iar copilăria lor e un început de joc, o rotiţă ce se învârteşte de la sine, un prim imbold, un da sfânt în faţa vieţii. În tot acest timp, jocul de oină era însufleţit de copii, aşa cum un magician îşi însufleţeşte bilele lui năzdrăvane. Pentru câteva clipe, aşadar, am regăsit în mine gesturile uitate ale copilăriei mele şi am participat fără să vreau, în gând, la jocul de oină, despre care nu ştiam aproape nimic. Sub denumirea de „hoină”, jocul acesta este pomenit de Alexandru Davila în cunoscuta piesă „Vlaicu Vodă”, domnul muntean de la 1364-1377. Se crede că Mircea cel Bătrân, în anii adolescenţei, era un bun jucător de oină, căci jocul acesta era răspândit nu numai în popor, cât şi la curte. Drept care, oina este considerată singurul sport naţional românesc.
Pe de altă parte, profesorii şcolii de la Ţiţeşti, în frunte cu directoarea Roxana Dorobanţu-Dina, se străduiau să-i facă pe invitaţi să înţeleagă că şcoala poate fi şi altceva în afară de cărţi, calculatoare şi zidurile ei. Şcoala are şi menirea de a păstra ceea ce avem noi mai sfânt, iar în cazul şcolii de la Ţiţeşti, vorbim de oină, sportul nostru naţional. Şi astfel, jocul copiilor cu mingea de oină a deşteptat admiraţia celor prezenţi pe terenul de sport. S-a jucat cu râvnă, desigur, şi s-a făcut mult zgomot. Un ţânc desculţ, de vreo patru ani, atras şi el de joc, a trecut pe lângă mine nu prea repede, timp necesar să-i observ praful de pe picioare, prins în straturi geologice. Oricum, Şcoala „I.C. Lăzărescu” din Ţiţeşti are astăzi nişte clădiri moderne, iar problema „grupurilor sanitare în curte” a fost rezolvată de mult.
La şcoala de aici, aşadar, elevii învaţă cu siguranţă toate cele scrise în programă, adunând zi de zi mormanul acela de erudiţie caracteristică, pe care un filosof german o asemăna cu povara a câtorva sute de cămile. Această şcoală, după cum v-am relatat, mai face şi altceva în afară de carte. Iar evenimente de felul celui petrecut săptămâna trecută sunt un prilej de a folosi profesionalismul deosebit al cadrelor didactice de aici. Şi i-aş aminti pe destoinicii profesori Roxana Dorobanţu-Dina, Adela Radu, Petre Ioniţă, Valeriu Crăciun, Răzvan Zmaranda. Aceste cadre didactice nu se mulţumesc să le transmită elevilor numai cunoştinţele necesare vârstei lor, cunoştinţe cuprinse în programele analitice, ci ei caută să-i formeze pe copii şi ca oameni demni şi responsabili. Iar jocul nostru naţional are o astfel de menire, despre care Mihail Sadoveanu, şi el jucător de oină, spunea că formează caractere adevărate.
Prin urmare, rândurile de faţă sunt, pe de o parte, o chemare la cele ce ne definesc ca popor şi la tradiţiile noastre atât de frumoase. Apoi, aceste rânduri sunt o pledoarie pentru a-i conştientiza pe copii că poporul acesta are atât de multe de oferit, încât noi am putea să ne rezumăm numai la această moştenire, fără să recurgem la cine ştie ce importuri. Astăzi, însă, rădăcinile ancestrale ale sufletului nostru au trecut de la respectul faţă de tradiţie la a nu mai ţine cont de ea. Drept care, uităm aproape tot ce am moştenit de la bunii şi străbunii noştri şi semnăm nişte poliţe pe care nici copiii noştri nu vor fi în stare să le plătească. Ne purtăm de parcă am fi ultima generaţie. Iată de ce eu cred că profesorii reprezintă memoria noastră şi ei pot să le transmită elevilor nu numai cunoştinţele de prin manuale, ci şi lucrurile bune moştenite de la străbuni, aşa cum procedează cadrele didactice ale Şcolii „I.C. Lăzărescu” din Ţiţeşti.
39 Comentarii
Anonim
Profesorii merita toata stima noastra. Iar profesorii de felul celor de mai sus sunt mandria noastra.
Mihaela
Felicitari colegilor mei pentru munca lor!
Goargăș
Raionul Muscel, de toată lauda, ca de obicei! Am revăzut, de curând, filmul ,,Iarba verde de acasă” filmat la Țițești sau în zonă. O splendoare! M-a frapat însă alegerea actorilor pentru roluri. Caramitru, un cabotin care, și atunci și acum, același caracter! Florin Zamfirescu, om a fost, om a rămas, chiar dacă mai ,,baleiază”. Priceput Stere Gulea, regizorul ulterior al capodoperei Moromeții 1, care este un machedon român, român!
P.S. Am putea milita mult mai mult pentru singurul sport național, mai ales că este original și originar de pe meleagurile noastre.
P.P.S. Este inutil să mai amintesc faptul că citesc cu plăcere editorialele domnului Savu (și nu numai). În mod special, acest articol are parfumul unei zile de toamnă, cu soare de miere și al unei copilării reamintite, trăită în regiunea muscelelor binecuvântate de Dumnezeu.
Felicitări organizatorilor și participanților!
Anonim
E un articol pozitiv, creează o stare de bine si o privire romantica asupra acestor zile ale toamnei. Felicitări profesorilor, din partea unui muscelean
Remus c
Spiritul copilăriei, veșnicia satului si frumusetea unei școli dintr o frumoasa comuna agreseana. Toate aceste minunății capătă o nuanta de nostalgie si poveste , de entuziasm și bucurie , atunci cand ele sunt așternute pe hârtie de o persoană care a fost copil cândva , care a fost elev , care este părinte si dascăl, asa cum sunteti dvs. Stimate ziarist !! Prin tot ceea ce ati scris, ne ati facut sa ne reamintim , sa zîmbind, si sa ne dorim să mai fim o dată copii !! Multumim frumos !!
Anonim
E minunat ceea ce s-a intamplat la Titesti! In timp ce va citeam editorialul, m-au cuprins parerile de rau. De de ? Fiindca nu am stiut de eveniment; as fi vrut sa particip, sa-i vad pe colegii mei si pe acei copii minunati care, astfel, ne demonstreaza ca NU e totul pierdut…
Anonim
Fără să negăm vechimea acestui JOC (nu sport !) care se numea la „rumâni”…”PURCEA”,de o simpliate (primitivism) demn/e de practicanții lui, ne irită însă MANIA unor securişti (şi ei expirați) de pe vremea stalinismului…de a-si bate joc de atributul „Național” pe care l-au folosit până la „terfelire”(!?) să-şi tragă/justifice avantajele de toate felurile , dar mai ales …în bani (cf. dictonului „una vorbim, alta fumăm”!) , toate nemeritate versus (vs.) RĂUL pe care l-au făcut până acum poporului român aceşti „liberali-populari & taranişti” !…
Anonim
Domnu’, domnu’, oina se aseamănă puțin cu baseballul nu cu purceaua dvs. Altfel zis, observați că sunteți cumva înafara comentariilor anterioare, de bun simț. Vă rugăm să ne respectați părerile. Mulțumim!
Anonim
Din păcate, cunoaştem, de 30 de ani în România, „sportul” care se aseamănă „puțin” cu …”base-ball-ul @merican” care nu mai păstrează însă nimic din esența care dă sensul & „rostul” …. JOCULUI (sportiv; politic – democratic) : REGULAMENTUL (Constituția/Cadrul legal/Matricea „națională”) , care (se) deosebeşte prin aplicarea/respectarea lui/ei de către absolut toți „jucătorii”/participanții la (orice) JOC ul…Sportiv & POLITIC (chiar si…”național”!) vs. orice „joacă”/ZBENGUIALĂ securistă …ANTInațională (vezi ZBENGUIALA politică Iohannis Werner – SECURITATE- PNL -USR -Tăriceanu- Ponta- yu d m r !)…care n-are nicio Regulă, în afara…bunului plac …al dictatorului : Securitatea -„Statul Paralel”(!?)
În rest , noi am jucat JOCUL „Oină”, pe numele lui ancestral …”Purcea”! Dar, văd că azi vă ruşinați , de parcă ați avea caracterul lui Boni/ Smeo/Pushyca !!
V-ați…”contaminat” de/cu …Pesta…”porcină”!!! Spuneau că nu se ia la om !
Anonim
Îmi pare rau dar va contrazic: oina seamana destul de mult cu baseballul și aproape deloc cu purceaua. Poate ne spune vreun specialist.
Anonim
Omul asta chiar are ceva cu Savu, ceva bolnăvicios, il urmăresc de mult, omul este scăpat de la Vedea si se plânge pe la alti autori de editoriale ca e persecutat aici la Savu. Va spun eu, el nu mai este un anonim, ci, pentru Savu, el este Javert. Așa să-i spunem de acum încolo, si sa nu-l mai facem nebun, ghilimele etc. Va salut!
Anonim
Hai sictir, BONI !
Anonim
Visezi!
Anonim
E clar că articolul lui Savu e …”de conjuctură”/(şi e o conjectură) !!! …El îi spune „de actualitate” (!??!)…. Este şi nedocumentat pe „teren”…Toate ca toate, dar de ce apare pe functie/post/rol de /cu grad de editorial „editorial” !! ? Ca deobicei, articole care nu răspund interesului publicului larg ! Iar securiştii ca Savu trebuie să se retragă …la pensie şi să scrie doar pt. cei care îl pupă pe el în C.R/CV (Curriculum Vitae) !
Anonim
Noi ne mirăm de ce nu înțelegeți că Savu nu semnează decât „editoriale” pt. că sunt plătite mult mai bine/scump decât o ştire/stirile ! Ce nu e clar/limpede !?? …E vorba de bani (încasați de Savu , ca editorialist,…nu ca „ştirist”!) …Val Nicolau, de pildă …cu „ştiri de la Miliție” sau Mirela Neagoe cu „ştiri despre şcoală şi cultură”etc trebuie să muncească/trudească pt. salariu ! … Securiştii ca Savu fac bani (buni/frumoşi) din orice articol recurent semnat (dar cât mai bogat in (număr de) cuvinte goale) ! Comentatorii contribuie …pe „d’a mocca”(măcar de ar fi cafeaua!) la creşterea numărului de accesări pe site , criteriu pt. care Savu umflă alți bani şi vă insultă şi calomiază sub pseudonim („Boni”; „Goargăş”; „Delia”; „Ana”; „Dora” ş.a.)! Si pe tine „anonimule” care refuzi să-l … pupi în c.r/CV (Curriculum Vitae) şi îl mai şi critici ! Chiar aşa , n-aveți şi altă treabă decât să postați sub articolele lui Gh. Savu comentarii pe care nici el şi nici ciracii lui , oricum, nu le înțeleg/pricep (nici nu contează din ce „motive”!). Lăsați-i dracu’ de securisti analfabeți în legea lor,…legea banului nemuncit !
Anonim
Este important sa fie scoasa in evidenta oina ca sport national si ca fenomen social. Acest lucru se poate face insa numai daca se cunoaste cu adevarat realitatea. Trebuie mentionat faptul ca putini dintre profesorii enumerati in cadrul acestui articol au miscat macar un deget pentru oina! Aceasta a supravietuit in ultimul timp datorita titestenilor si nu datorita profesorilor de sport!
Anonim
Si cine a jucat oina, gospodinele cu polonicele si mămăligile pe post de mingi?
Anonim
Sau copiii organizați dintr-o școală?
Anonim
Au jucat copiii, dar pregatiti dupa ore de anumite persoane binevoitoare care aveau habar cu ce se mananca oina! La orele de sport nu s-a facut nimic! Cine este din Țițești știe care a fost si este situatia adevarata.
Emil
Sa va credem?răutatea asta nu va ajută
Boni
D. Mentu, philosophul ratat, înecat în voma propriilor elucubrații, pedagogul (cică a ,,predat” la facultate!) mai prost decât Marius Chicoș Rostogan, are un defect major: se pupă singur în fund, ca maimuța. În plus, delirează, deviază și deraiază, maculând în mod constant, fără legătură cu subiectul, site-ul ziarului.
P.S. Trezește-te, omule, altfel ura te va distruge iremediabil. Mai ai timp să vezi cât de frumoasă este viața…normală!
Anonim
Au ajuns 🐜********* 😗şomere\/la 🐲pensie pe caz de 😲boală-lues 😨-(pseudonim „🐒Boni”) din PARCAREA 🐠Kaufland Craiovei să i dea „lecții” de 🍳psiho-pedagogie şi de viață 🐪🐫activă ziaridului atât de🐂curricula/r & 🐷pensionat care semnează 👹(Gh. Savu) 👺!
Anonim
Ție ți-a dat o lecție, ratatule!
Anonim
BONI, tu ai rămas singura prostituată ALDE care practici ‘OINĂreala prin parcări de Mall-uri (Auchan/Kaufland etc.) şi care la anii tăi (+55) mai practici sexul ambulant & poltica in… „aer liber”, indiferent de condițiile atmosferice şi inflația de pe …piața liberă !
Vrei…la o cafea mică & un wishky mare… ca să te bucuri şi tu de frumusețea vieții normale de…prostituată cu …studii universale/\universitare…cu acreditare !?!
Sau te mulțumeşte şi…şomajul …”din stat” ?!
Anonim
Domnule D. Mentu, avem stoc nou de halate…
Anonim
In ultima săptămână a Campaniei electorale pentru Alegerile prezidențiale din Romania (primul tur- 10 nov. 2019) şi îainte cu 2 zile de… Votul de învestitură a Guvernului liberal condus de Ludovic Orban,care, dacă va primi votul respectiv (de învestitură) in Parlamentul Românei, va schimba cu 180° drumul României şi viața românilor (in RĂU !!!) aducând mari NENOROCIRI pt. români şi ceea ce majoritatea alegătorilor-ctățenii României- a/au hotărât la ultimele Alegeri democratice din România (alegerile Generale şi Locale din anul 2016), cititorii ziarului şi site Argeşul sunt revoltați să citească editorialul (singurul), nu despre ce îi aşteaptă pe ei după „marea trădare” (națională) a lui Iohannis , ci ELUCUBRAȚII despre un (pretins) „sport” (de fapt, Joc ancestral !) numit , în zilele noastre (modern/e) „Oină”, sugerând că românii au fost şi (mai ales!) au rămas… „ciobani”. Asa sugerează editorialistul şi fostul ofițer de C.I/”Contrainformații”(condamnat penal şi dat afară din armată după o fraudă la examene la Şcoala de ofițeri (şi subofițeri) de la Piteşti, lotul Chiriță ??!!!)…Halal editorial ANCORAT în REALITATEA interesului NAȚIONAL al României !
Un ofițer inca activ M.P.
Fraiere, Savu a fost mult prea mare in armata ca sa facă parte din vreun lot. Iar când a fost constituit lotul penal Chirita , 2013, Savu scria editoriale de vreo 3 ani la Argesul. Apoi, Savu a ieșit de la Armata de la București, ori lotul Chiriță e de la Pitești. Si cum vine asta: si pensie, si dat afara? Ești un fraier de doi bani.
Anonim
Domnule D. Mentu-Suinu, marș la ,,purceaua” ta ancestrală!
Anonim
Javart a ieșit din grota si manipulează lumea despre Savu.
Boni
Ar trebui să nu-l mai băgăm deloc în seamă pe insul D. Mentu-Suin. Are ,,talentul” de a ne distrage de la tema pusă în discuție. Este ,,demn” de întregul nostru dispreț. Și de milă, evident. Un distrus, din păcate. Din toate punctele de vedere. Un strigoi care bântuie prin pustiul propriului creier deteriorat. Astăzi, de Sâmbăta morților, să ne rugăm, totuși, pentru sănătatea sa mintală. Doar Dumnezeu îl mai poate ajuta.
Anonim
Bon-idi-Amin, şi direct şi prin ocolul (silvic), tu rămâi tot o prostituată mică/scundă & grasă/expirată/depăşită de vârstă/etate (+55),pt.meseria ta de prostituată, mereu în stare de ebrietate şi în căutare de bani de la sponsori pt. PĂCĂNELE ! Vai de capul tău dement care mai tresare doar la wishky-ul mare şi la pachetul de Kent pt. care ți-ai băgat la amanet şi celebrii tăi Chiloți cu mânecuță & Ochelari de soare de pe creştet !!
Roama
Peste maximum 7 zile nu o sa mai poti posta, d-le D. Mentu-Suin, ca bine ai mai fost botezat. Regina Campina (comanda speciala). 🤕
Anonim
Adica il pune la magie neagra?
Anonim
Se va face el bine și va deveni om normal.
Anonim
BONI, toți care te cunosc bine sau din întâmplare sunt dezamăgiți de prestația ta de prostituată fără şcoală şi fără calități…naturale/înzestrări de la natură/ si de care meseria nu s-a prins nici după +55 de ani de …calificare la …locul de muncă…Ai rămas ce-ai fost mereu …o alcoolică/alcoolistă urâtă & tristă la care, de vreo 10 ani încoace, se adaugă şi menopauza !
Anonim
Vezi ce faci cu Campina ca dai de dracu
Anonim
Roagă-te la el , poate te aude…Iohannis !
marin
Felicitări pentru articol. Foarte bine documentat. Apreciem stilul plăcut de a scrie și mai ales pasiunea cu care faceti acest lucru. E bine că amintiți despre o școală din mediul rural, care a păstrat sus stindardul jocului de OINA, in conditiile în care cele mai multe instituții de acest fel – de la oraș sau de la sat – au pierdut de foarte mult timp tradiția acestui joc. De altfel părerea mea este că tradițiile traiesc prin oamenii care cred în ele.
Felicitări profesorilor de la școala aceasta, elevilor de ieri si de azi care au mânuit bastonul de 70 de ani încoace!
CioRul
Și la mate ce face Ioniță e varza are numai note de Rahatel. De asta dece nu se scrie. PerformantA nu etc etc.