Autorităţile locale şi fostele glorii ale echipei FC Argeş l-au omagiat vineri, chiar în ziua în care ar fi împlinit 69 de ani, pe cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor – Nicolae Dobrin.
Evenimentul a început dimineaţă la Stadionul „Nicolae Dobrin”, acolo unde se află expus bustul marelui fotbalist, şi a continuat la Muzeul Sportului Argeşean. Printre invitaţii de seamă ai autorităţilor locale s-au numărat Gheorghiţă Geolgău, managerul Departamentului de Scouting al FRF, Jean Vlădoiu, membru în Comisia Tehnică a Federaţiei Române de Fotbal, fostele glorii ale lui FC Argeş Viorel Moiceanu, Doru Toma, Augustin Eduard, Ilie Bărbulescu, Telu Stancu, Remus Vlad, Vasile Stan, Radu II, Radu III, Mihai Zanfir, Viorel Turcu, antrenorul Tănase Dima, comentatorul Radio Ilie Dobre şi ziaristul Mircea M. Ionescu. De asemenea, nu au lipsit nici soţiile lui Nicolae Dobrin şi Bebe Barbu. La grandiosul eveniment au mai fost prezenţi prefectul Cristian Soare, subprefectul Emilian Dragnea, vicepreşedintele CJ Argeş Ion Mînzînă, primarul Cornel Ionică, viceprimarul Laurenţiu Zidaru.
La final, Gica Dobrin, directorul Muzeului Judeţean, Cornel Popescu, şi fostul director al Teatrului „Al. Davila” Sevastian Tudor au înmânat diplome de excelenţă fostelor glorii ale lui FC Argeş. De asemenea, în semn de preţuire, Prefectura şi CJ Argeş i-au înmânat Gicăi Dobrin o plachetă pe care se află figura marelui fotbalist român.
Iniţiativa autorităţilor locale este lăudabilă, însă, din păcate, la ora actuală Piteştiul nu face altceva decât să trăiască din amintiri. Iar acest lucru este trist. Considerăm că toţi factorii de decizie din judeţ ar trebui să-şi unească forţele şi să ajute la renaşterea marii echipe alb-violete. Piteştenii, învăţaţi cu fotbalul de calitate, suspină că, de câţiva ani încoace, pe arena din Trivale au parte doar de fotbal mediocru.
„De acolo, şi el se bucură”
Gica Dobrin, soţia fostului mare jucător, avea lacrimi în ochi de fericire şi emoţie pentru faptul că foştii colegi şi autorităţile locale nu l-au dat uitării pe soţul său: „Am atâtea emoţii încât cu greu îmi găsesc cuvintele. Sunt foarte fericită. Uitaţi-vă ce este aici. Asta spune ceva. Mulţumesc autorităţilor locale şi colegilor soţului meu alături de care am trăit foarte multe clipe fericite. Ne revedem şi ne retrăim tinereţea. Aşa cum îi vedeţi pe foştii fotbalişti aici, tot aşa erau şi alături de soţul meu la zi aniversară. Suntem aici fără el, dar cred că de acolo, de sus, şi el se bucură”.
„Un zeu al fotbalului“
Fostul fotbalist Gheorghiţă Geolgău este unul dintre cei care l-au cunoscut foarte bine pe Dobrin, atât pe teren, cât şi în afara lui: „Atunci când vii la Piteşti, şi mai ales pe stadionul din Trivale, îţi aduci aminte de marele Nicolae Dobrin. Nea Gicu era unul dintre idolii mei. L-am cunoscut personal la Piteşti şi am avut de multe ori plăcerea să îmi beau cafeaua cu el. Aveai ce învăţa de la el. A fost un zeu al fotbalului românesc”. După aceea, oficialul FRF a citit mesajul preşedintelui Răzvan Burleanu.
„Fotbalist unic şi inegalabil”
Comentatorul sportiv Ilie Dobre a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai „Gâscanului”. Cu emoţii în glas, acesta a spus: „În primul rând, Gicu Dobrin a fost, este şi va fi un fenomen. Nu a fost numai un fotbalist genial, un tehnician nepereche, ci şi un om cu suflet imens, uluitor. Eu îl ştiu foate bine pentru că am fost buni prieteni. Săream gardul când juca Gâscanul. Apoi am devenit prieteni şi am scris două cărţi despre el.
Un regret am: acela că, dacă acest fotbalist unic şi inegalabil ar fi trăit, astăzi, indiscutabil, Piteştiul ar fi avut echipă de fotbal de prima ligă. Este trist că echipa FC Argeş nu mai există, mai ales că a format un asemenea geniu fotbalistic. Indiferent de situaţie, Gicu rămâne în inimile şi în sufletele noastre. Faptul că lumea nu l-a uitat spune enorm de mult de ceea ce a însemnat Dobrin ca fotbalist, ca performer, ca om”.
„Un Hamlet al fotbalului românesc”
Şi ziaristul Mircea M. Ionescu a vorbit la superlativ despre Maestru: „Când vii la Piteşti nu poţi să ai decât un singur gând – Nicolae Dobrin. Astăzi este o zi magică, o zi în care acest oraş merită toată preţuirea pentru acest gând bun de a ne onora legendele. Când vorbeşti despre Dobrin, vorbeşti despre o istorie a fotbalului românesc, vorbeşti despre piscurile unui fotbalist legendă, un Hamlet al fotbalului nostru. Pentru mine a fost cel mai mare fotbalist român. Mă zbat între o lacrimă de tristeţe – pentru că Dobrin nu mai este printre noi, şi una de bucurie – văzând că Piteştiul nu-şi uită gloriile. O lacrimă de tristeţe o am şi pentru că acest oraş nu mai are echipă de fotbal în primul eşalon. Sper ca forţele locale să readucă Argeşul în loja de aur a fotbalului românesc”.
„Un fotbalist de excepţie”
Tănase Dima, antrenorul Magicianului, a povestit mai multe momente petrecute alături de acesta: „Gicu ne-a adunat pe toţi aici şi am venit să comemorăm un mare piteştean şi un fotbalist de excepţie. Alături de el am scris o pagină frumoasă în istoria fotbalului argeşean şi românesc. La meciul cu Real Madrid o mare vedetă a încântat o întreagă Europă. Eu am fost cel care l-am convins pe Bernabeu să vină la Piteşti după Gicu. Dacă s-ar fi transferat la această echipă magnifică, ar fi fost primul fotbalist român care evolua în străinătate”.
„A fost un fenomen”
Tudor Sevastian, fostul director al Teatrului „Al. Davila”, a fost unul dintre apropiaţii Magului din Trivale în ultimii ani de viaţă ai acestuia: „Cuvintele sunt de prisos în aceste momente. În ultimii ani de viaţă mi-a fost foarte bun prieten. Aici se află crema fotbalului românesc. Acum 69 de ani s-a născut cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Gicu a fost un fenomen, un geniu care umplea stadioanele. Dobrin a fost un bun naţional şi cel mai iubit fotbalist. Ştiu că Real Madrid i-a oferit 2 milioane de dolari lui Ceauşescu şi încă 2 milioane pentru a face stadion modern la Piteşti, dar Ceauşescu nu a vrut să-i dea drumul”.
„Era imprevizibil”
Remus Vlad, căpitanul lui FC Argeş în ediţia 1971-1972, a spus ce a însemnat Dobrin pentru el: „Sunt încercat de emoţie în aceste momente. Generaţiile care urmează nu trebuie să uite că Dobrin a fost un fotbalist de referinţă. A fost cel mai talentat fotbalist al României. Toţi suporterii ştiu cine a fost Dobrin”. La rândul său, Petre Ivan, căpitanul alb-violeţilor la cel de-al doilea titlu câştigat, a declarat: „Pentru noi a fost un bun coleg, un conducător de joc extraordinar. Era imprevizibil. Nu ştiam niciodată ce poate face cu mingea”.
„Este dureros”
Jean Vlădoiu: „Dobrin va trăi veşnic în inimile noastre. Mă bucur foarte mult că mi-am revăzut o parte din colegi, antrenori şi împreună ne-am amintit despre un jucător inegalabil. Este dureros că Piteştiul are echipă în divizia a treia, dar, poate, pe viitor va redeveni cea mai bună pepinieră a fotbalului românesc. Îmi tremură genunchii când calc pe iarba stadionului, am trăit momente frumoase”.
Monica CRISTEA
Foto: Gabriel PINTILEI