„Piteştenii, tot mai implicaţi în administraţie” – afirmaţia a fost făcută, azi, la emisiunea „Subiect de presă” realizată la Antena 3 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, de Sorin Apostoliceanu, viceprimar al Piteştiului, la rândul său extrem de implicat în viaţa urbei de pe malurile Argeşului.
Probleme sesizate pe reţele de socializare
„Aţi vedea o primăriţă la Piteşti?”, a spart gheaţa, cum se zice, Mihai Golescu, iar replica vicelui Apostoliceanu a venit imediat: „Nu mă aşteptam la o asemenea întrebare în debutul emisiunii. Din punctul meu de vedere nu este nicio diferenţă, dar o femeie ar avea un mic avantaj faţă de un bărbat în sensul că, prin natura firii, este mai ordonată şi mai calculată. Trebuie să remarcăm că, mai ales în ultimii patru ani, piteştenii sunt tot mai implicaţi în viaţa municipiului. Asta se observă în special din numărul din ce în ce mai mare de utilizatori ai reţelelor de socializare, unde sunt ridicate tot felul de probleme cu care se confruntă locuitorii oraşului. Este un lucru îmbucurător şi, totodată, folositor pentru noi, cei din administraţia locală, care luăm cunoştinţă direct cu situaţiile reclamate şi putem interveni pentru soluţionare operativă prin serviciile specializate de care dispune municipalitatea”, a declarat viceprimarul.
Aplicaţie utilă
„De altfel, a continuat acesta, aşa cum aţi şi relatat, zilele trecute am lansat aplicaţia City Help, care poate fi descărcată gratuit cu condiţia ca utilizatorul să-şi facă un cont pentru ca noi să ştim de unde vine sesizarea, prin care ni se aduc la cunoştinţă o sumedenie de cazuri şi ni se propun soluţii. Sigur că nu toate propunerile sunt aplicabile, dar noi le analizăm şi le alegem pe cele care sunt oportune şi utile. De asemenea, aplicaţia are o secţiune de informare, prin care îi putem anunţa pe cetăţeni în timp real despre orice modificare apărută pe raza oraşului: lucrări de asfaltare, intervenţii la reţele de utilităţi, opriri de semafoare, reparaţii la reţele electrice, instituire de sensuri unice, amenajări locuri de parcare etc, aşa încât să-şi ia măsuri din vreme pentru a nu se confrunta cu situaţii de disconfort”.
Un concept cam îndepărtat
…Dar nu imposibil de realizat, a susţinut vicele Apostoliceanu făcând trimitere la conceptul de Smart City. Potrivit acestuia, administraţia locală face tot ce îi stă în putinţă pentru a se atinge acest deziderat care în esenţă înseamnă un oraş curat, civilizat, atractiv pentru vizitatori, dar mai ales pentru investitori. Municipalitatea a elaborat deja o strategie (despre care noi am mai relatat, n.r.) cu specialişti în domeniu, care va fi implementată cu adaptările necesare specificului Piteştiului. Important de reţinut este că astfel de concepte pot beneficia de fonduri europene anume destinate.
Circulaţia, o mare problemă
Una dintre cele mai grele probleme cu care se confruntă Piteştiul, dacă nu cea mai grea, este circulaţia rutieră şi lipsa acută a locurilor de parcare. „Este o chestiune la care ne gândim permanent. Pentru fluidizarea şi managementul traficului rutier am depus la autorităţile decidente mai multe proiecte în vederea aprobării pentru finanţare. Este vorba despre achiziţia de autobuze electrice şi hibride, despre instalarea în 39 de intersecţii principale a unor semafoare inteligente care sesizează apropierea unui mijloc de transport în comun şi trec automat pe verde asigurând prioritate de trecere, construirea unei pasarele la ieşirea spre târgul săptămânal etc. Nu în ultimul rând avem în vedere introducerea de autobuze speciale pentru transportul elevilor la şi de la şcoală, ceea ce ar mai diminua aglomeraţia din zona unităţilor de învăţământ. Apoi, după alegerile din acest an vom relua discuţiile cu primarii din localităţile adiacente municipiului (Ştefăneşti, Mărăcineni, Bascov, Bradu, Albota) pentru dezvoltarea zonei metropolitane de transport în comun, pentru care de asemenea pot fi accesate fonduri nerambursabile”, spunea Sorin Apostoliceanu.
Argeş Mall, o investiţie benefică
Referitor la construirea Argeş Mall în cartierul Tudor Vladimirescu, viceprimarul a precizat că lucrurile sunt pe parcursul legal. Ar fi un obiectiv investiţional de care vor beneficia şi piteştenii, şi cei care vizitează ori tranzitează oraşul, iar sosirea unui nou investitor privat la Piteşti dovedeşte că municipiul este viu, plin de viaţă şi atractiv. În altă ordine de idei, construirea noului mall implică relocarea a două fabrici, fără să dispară locuri de muncă aşa cum s-a zis, şi reducerea poluării. Săptămâna viitoare, în şedinţa de Consiliu Local va fi supusă aprobării hotărârea de schimbare a destinaţiei spaţiului verde actual şi găsirea celei mai bune soluţii de compensare cu o zonă similară.
Puţine firme vin la licitaţii
O altă problemă nedorită cu care se confruntă municipalitatea este criza de muncitori. Multe lucrări de reabilitare a unor şcoli sunt şi acum scoase la licitaţie, dar foarte puţine firme se mai prezintă din cauză că nu dispun de muncitori suficient de bine pregătiţi, care să respecte termenele de execuţie. Situaţia nu se regăseşte doar la Piteşti, ci în majoritatea oraşelor ţării, fiindcă oamenii calificaţi preferă să muncească afară din ţară pe salarii mult mai consistente.
Grota, o bijuterie neşlefuită
„În ultima perioadă am constatat cu mare satisfacţie că cetăţenii, majoritatea tineri, dau curs provocărilor lansate de noi şi vin cu idei, cu proiecte îndrăzneţe şi mai ales utile. Dintre ele mi-a atras atenţia în mod deosebit cea referitoare la reabilitarea zonei de la Grota din pădurea Trivale, care în opinia mea este o bijuterie neşlefuită. Modernizarea locului, refacerea şi punerea în valoare a lacului care cândva a existat pot constitui un nou punct de atracţie ca zonă de relaxare pentru piteşteni”, afirma Sorin Apostoliceanu. În altă ordine de idei, viceprimarul spunea că, odată cu dezvoltarea oraşului, va fi nevoie de un city manager, care să-l ajute pe primar în activitate, să-l degreveze de anumite sarcini pe care să le preia pentru rezolvare. Pentru asta însă e nevoie de un om cu experienţă, cu pregătire solidă în domeniu şi, de ce nu, cu oarecare notorietate. Întrebat dacă este adevărat că între el şi primarul Ionică ar exista o anumită stare tensională, viceprimarul a declarat că este vorba doar despre o diferenţă de viziune asupra viitoarei evoluţii a oraşului. În ceea ce priveşte o posibilă candidatură a sa la fotoliul de primar, Sorin Apostoliceanu a declarat că este o problemă internă de partid asupra căreia nu doreşte să facă niciun fel de comentarii.