Un raport al Curţii de Conturi conduse de fostul senator de Argeş Nicolae Văcăroiu ne confirmă haosul existent în sistemul sanitar românesc. Judeţul nostru nu face excepţie, deşi în ultimii ani aici s-a mai mişcat ceva în acest domeniu (s-au mai făcut unităţi medico-sociale, unele săli de operaţii de la Spitalul Judeţean au fost reabilitate, s-a deschis o unitate de primiri urgenţe la Spitalul de Pediatrie etc). Analiza modului în care Ministerul Sănătăţii a făcut investiţii în unităţile sanitare arată că, în perioada 2011-2015, ţara noastră s-a situat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa cheltuielilor pentru sănătate.
Blocaj
Sistemul sanitar argeşean s-a blocat undeva între lipsa de interes acordată cererilor înaintate de spitale şi alocarea incompetentă a banilor şi resurselor materiale către unităţile medicale care aveau nevoie de investiţii în vederea renovării secţiilor, achiziţionării de aparatură medicală sau deschiderea de noi secţii moderne de tratament. De exemplu, conducerea Primăriei Mioveni vrea să facă un spital nou, s-a apucat de el, dar Ministerul Sănătăţii nu îşi asumă nicio contribuţie. Consiliul Judeţean are în plan investiţii mari la Spitalul Judeţean, inclusiv reabilitări, extinderi şi dotări, dar şi în acest caz Ministerul Sănătăţii nu dă vreun semn de sprijin, în afară de câteva asigurări verbale cum că vom mai primi unul-două computere tomograf. Nu mai vorbim despre faptul că de proiectul spitalului regional din Piteşti, pentru care fusese alocat un teren în 2008, pe Calea Depozitelor, s-a ales praful, autorităţile centrale preferând alte oraşe pentru o asemenea investiţie. Criza de cadre medicale este acută în Argeş (mulţi preferă să profeseze în străinătate sau în mari centre universitare din ţară), salarizarea încă lasă de dorit, iar şpaga a rămas… şpagă. Mai sunt spitale şi în Curtea de Argeş, Câmpulung Muscel, Costeşti, Ştefăneşti sau în unele comune, dar ce pretenţii să ai în cazul acestora, în condiţiile în care nici cele din Piteşti nu o duc prea grozav?
Crize
Este oarecum firesc ca pe acest fond să se ajungă la crize precum cea din 2016, a bebeluşilor, care a pus pe jar autorităţile. De asemenea, ferească Dumnezeu de un eveniment major (cutremur, accident foarte grav cu multe victime etc)! Colonelul (r) Ioan Popa, fost comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, a atras atenţia cu ani în urmă asupra faptului că Argeşul nu dispune de o capacitate adecvată de răspuns medical la o situaţie de urgenţă majoră. Codul roşu declanşat în cazul accidentului militarilor din Dâmbovicioara a confirmat acest lucru: credeţi că întâmplător au fost trimişi cei mai mulţi răniţi la Braşov sau la Bucureşti?
Bolnavi
Şi prevenţia lasă enorm de mult de dorit. Ne-au năpădit clinicile medicale private care papă banii de la CAS, având însă medici tot de la stat, care îşi direcţionează pacienţii către cabinetele particulare. E bună concurenţa, dar să fie reală şi onestă! Medicii de familie s-au transformat în hârţogari, iar pacienţii scot din buzunar bani grei pentru tratamente. Prevenţia e la limită. Oare întâmplător avem în Argeş circa 93.000 de pacienţi cu hipertensiune arterială? Sau 17.000 cu cancer? Sau 32.000 cu boli mintale? Să mai spunem că încă apar noi cazuri de TBC? Că bolile sexuale sunt un adevărat flagel, în special în rândul tineretului needucat în acest sens?
Management păgubos
Potrivit raportului Curţii de Conturi, autorităţile din domeniul sanitar nu au ştiut să cheltuie banii disponibili pentru investiţii în unităţile medicale. Reţeaua de spitale este amplă şi fragmentată. Raportat la numărul de locuitori publicat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada 2011-2015, a rezultat faptul că Ministerul Sănătăţii a alocat în medie pentru dezvoltarea infrastructurii în Sănătate aproximativ 95 lei/locuitor, ceea ce înseamnă foarte puţin comparativ cu necesităţile imediate în dotare. Raportul scoate la iveală şi situaţii în care resursele financiare alocate pentru procurarea de aparatură medicală, instalarea, punerea în funcţiune şi pregătirea personalului, din bugetul MS sau din fonduri structurale, au fost cheltuite, însă echipamentele achiziţionate nu au fost instalate, nu au fost puse în funcţiune sau au fost puse în funcţiune cu întârziere, nefiind astfel introduse în exploatare în folosul şi în beneficiul pacienţilor.
Claudiu DIŢA
2 Comentarii
Puiu
‘Un raport al Curţii de Conturi conduse de fostul senator de Argeş Nicolae Văcăroiu ne confirmă haosul existent în sistemul sanitar românesc. Judeţul nostru nu face excepţie, ‘
Şi?
„Sistemul sanitar argeşean s-a blocat undeva între lipsa de interes acordată cererilor înaintate de spitale şi alocarea incompetentă a banilor şi resurselor materiale către unităţile medicale care aveau nevoie de investiţii în vederea renovării secţiilor, achiziţionării de aparatură medicală sau deschiderea de noi secţii moderne de tratament.”
Şi?
” De exemplu, conducerea Primăriei Mioveni vrea să facă un spital nou, s-a apucat de el, dar Ministerul Sănătăţii nu îşi asumă nicio contribuţie.”
Şi?
„Potrivit raportului Curţii de Conturi, autorităţile din domeniul sanitar nu au ştiut să cheltuie banii disponibili pentru investiţii în unităţile medicale. Reţeaua de spitale este amplă şi fragmentată.”
Şi?
„Raportul scoate la iveală şi situaţii în care resursele financiare alocate pentru procurarea de aparatură medicală, instalarea, punerea în funcţiune şi pregătirea personalului, din bugetul MS sau din fonduri structurale, au fost cheltuite, însă echipamentele achiziţionate nu au fost instalate, nu au fost puse în funcţiune sau au fost puse în funcţiune cu întârziere, nefiind astfel introduse în exploatare în folosul şi în beneficiul pacienţilor.”
Şi o să credeţi că m-am tâmpit.Oare?
Puiu
Şi vă mai rog ceva, domnule Claudiu Dită! Dacă nu puteţi dumneavoastră să intraţi în dialog cu cele două şefe, dr Mariana Boşneag şi dr, Sorina Honţaru, daţi-ne nişte adrese de email ca să intrăm noi cu domniile lor în dialog ,dar nişte adrese la care să ne răspundă cineva. Avem foarte multe întrebări la care aşteptăm răspunsuri. De exemplu : Cum îţi iei medicamente compensate atunci când medicul de specialitate te trimite la doctorul de familie şă-ţi dea reţetă ,iar dr de familie te trimite la specialist să-ţi elibereze scrisoare medicală? N-ar fi bine să răspundă doamna dr. Mariana Boşneag! Au avut grijă să nu găseşti un site de unde poţi vedea ce drepturi ai ca pacient şi ce obligaţii au doctorii de familie.