N-aş fi scris această scrisoare şi n-aş fi întors de la tipar editorialul „Criminalii de păduri” planificat azi, dacă nu mi s-ar fi întâmplat trei lucruri. Unu: m-a vizitat la redacţie cineva din comuna d-lui Manu şi nu l-a încondeiat prea frumos. Mai ales pentru „prostiile” pe care le-a făcut în anii studenţiei. Doi, sâmbătă seara am urmărit, la „Realitatea”, o emisiune a lui Tavi Hoandră, care i-a avut invitaţi pe Ioan Rus şi Cosmin Guşă. Emisiunea mi-a răscolit sentimentul de argeşean, născut pe plai voievodal. Trei, cele două chestiuni m-au determinat să recitesc şi nişte paragrafe din cartea lui Aurel I. Rogojan „Fereastra serviciilor secrete”. O să vă spun imediat şi cititorilor de ce, fiindcă dv. ştiţi.
Dar, mai întâi, am să vă spun că nu mi-a plăcut deloc ideea de a veni cineva şi a-l turna la ziar pe dl. Manu, fiindcă „Argeşul” a pus tunurile pe el. Cum s-a gândit consăteanul său din Berevoeşti, ajuns şi el cineva la Piteşti: „acum este momentul să mă răzbun, să-i dau la gioale, că au pus ăştia tunurile pe el”. În ce ne priveşte, nu contaţi pe delaţiune, deşi o bună parte a presei şi chiar a procuraturii o cultivă. Îmi displace total stilul ăsta al nostru, românesc, de a-i da imediat în cap celui care s-a ridicat într-o funcţie. „Că-i de la mine şi ştiu eu câte parale face, nu-i nimic de capul lui”. Nimeni nu-i profet în ţara lui, nu?! Stilul ăsta al nostru, de a gândi şi de a acţiona discreditând inclusiv ce merge bine, ne-a tras mereu în jos, ne-a făcut mult rău. Şi la Argeş, şi la Bucureşti, şi la Bruxelles.
Putem gândi şi altfel? Ar trebui! Cel puţin aşa rezulta din dezbaterea clujenilor hotărâţi să nu se lase nici intimidaţi, nici manipulaţi de la Bucureşti, ca să aibă aeroport, universităţi, cultură şi sănătate susţinute de toţi clujenii.
Vrem, nu vrem, o astfel de problemă o avem şi noi. Nu poţi să ai o inţiativă, să faci ceva că e musai să dai fuga la Capitală să iei aprobarea. Şi nu prea o poţi lua, dacă n-ai pe cineva acolo sus, un ministru, un parlamentar, un „boss” care să-ţi dea binecuvântarea. Mă tem că de ani buni ăsta este şi sindromul judeţului nostru, iar gândirea asta balcanică nu-i deloc sănătoasă. Ne-au cam dispărut oamenii grei şi din posturile judeţene, şi din cele centrale. De ce ne-au dispărut? Nu avem aici în Argeş oameni valoroşi cu care să „împănăm” şi schema instituţiilor locale, dar şi a celor centrale?! Avem, iar istoria Argeşului o probează cu vârf şi îndesat. Brătieni, Goleşti etc. N-a mai avut cine să-i promoveze, partidele n-au făcut cea mai bună selecţie, când şi-au ales liderii, iar după ce i-au ales, i-au canibalizat?
La urma urmei, care-i interesul nostru, al celor din Argeş? Păi, înainte de orice, să ne asigurăm o dezvoltare armonioasă, economică şi spirituală, în acord cu celelalte regiuni din ţară, cu Capitala şi, totodată, în acord cu normele europene. Şi cu viitorul, mai ales. Să ne gândim la asigurarea viitorului nostru, al copiilor noştri. Păi, dacă toţi gândim aşa, dacă avem aceleaşi obiective – autostradă, relansarea industriei, învăţământ şi sănătate de calitate – nu-i normal să tragem toţi la aceeaşi căruţă, că suntem partide, că suntem presă, instituţii de stat, ong-uri, societate civilă ş.a.m.d.?
E normal, dar nici pe departe nu procedăm aşa. De ce? Că ne ispiteşte mereu puterea, că vrem mai mult pentru noi, individual, nu pentru colectivitate, că n-avem creiere şi iniţiativă, idei, că ne este teamă să cooptăm în echipă oameni deştepţi fiindcă-şi vor da seama de limitele intelectuale, manageriale ale şefilor. Spun din nou aici că nici eu, nici ziarul „Argeşul” n-avem nimic cu dl. Dan Manu. Personal, m-am bucurat când a reuşit să preia funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, gândindu-mă că este medic, iar medicii au învăţat mai multă carte, că a practicat medicina legală, iar asta-l va ajuta să impună legea, cea bună, nu coţcăria, şmecheria, aranjamentul. N-am nimic nici cu PSD-ul din Argeş ori la nivel naţional, fiindcă o spun răspicat: cred în valorile social-democraţiei. Nu cred însă în mulţi dintre oamenii „aleşi” să pună în operă aceste valori.
Pe scurt, acesta este şi motivul pentru care am înăsprit critica şi la adresa d-lui Manu, şi a d-lui Valeca – auzi, nu mai citeşte presa, l-a scârbit, toată!!! – şi a d-nei Bucura Oprescu, supărată şi ea că presa n-a intervenit când cei din partid i-au făcut o nedreptate ş.a.m.d. Este de discutat şi despre dl. Gh. Boţârcă, încurcat într-o afacere cu melci, despre Mânzână de la care primari spun că aşteaptă mai mult şi despre alţii. Este de discutat, dacă este adevărat că unii dintre primari îşi pun mai degrabă speranţa în secretara de la judeţ, Maria Dinu, decât în dl. Manu, cum încerca să mă intoxice zilele trecute un jurnalist. După cum este de discutat cine mai conduce azi judeţul, tot C-tin Nicolescu, prin interpuşi, cum circulă ideea nu doar în media, ci şi-n mediul politic.
Cred că, dincolo şi de alte lucruri spuse la dezbaterea de care aminteam, Cozmin Guşă avea dreptate, sâmbătă seara, când afirma, susţinându-l pe Rus, că singurul partid care mai există efectiv în ţară este PSD-ul. Şi mai sunt de acord cu ideea celor doi că altfel ar fi arătat România azi dacă Adrian Năstase ar fi ajuns preşedinte, nu Traian Băsescu. Din asta, noi, aici, la Argeş, ar trebui să tragem următoarea concluzie: să-l ajutăm pe dl. Manu, şi el tot un intelectual subţire, să repună Argeşul pe metereze. Cum? Păi, noi criticându-l şi arătându-i ce nu face bine, domnia sa adunând în juru-i floarea cea vestită a elitei argeşene, creierele capabile să producă minuni. Şapte, dacă nu se poate mai multe! Să-l ajute pe dl. Manu, pe prefectul Emilian Dragnea, pe liderul Şerban Valeca să stabilească ferm o listă cu lucruri de îndeplinit pentru binele Argeşului, în prezent şi mai ales în viitor. S-o stabilească şi să pună ideile în operă, căci altminteri „se duce dracului giudeţul ăsta!”, cum zicea Caragiale.
Adică, să putem să ne trimitem copiii la şcoală ca să înveţe carte acolo, nu la meditaţiile de după ore, cu aceiaşi profesori, obligându-i astfel pe părinţi să dea bani. Să ne ducem cu încredere la spital, să facem o operaţie, siguri că nu ne vom îmbolnăvi şi mai rău. Să nu mai desfiinţăm instituţii care au fost create să conserve valorile noastre tradiţionale. Cum s-a întâmplat cu fostul centru de creaţie populară trimis la subsolul Şcolii Populare de Artă, fiindcă a deranjat pe cineva directorul Sorin Mazilescu. Tare mă tem că nu va da rezultatele financiare sperate nou înfiinţatul Centru Judeţean al Culturii, gândit să scoată bani din folclor şi să soluţioneze nişte orgolii. Şi aici primarii încep să comenteze că sunt îndemnaţi să apeleze doar la formaţiile artistice ale respectivului centru, aşa cum sunt îndemnaţi să-i prefere la publicitate doar pe cei care laudă Consiliul Judeţean. În fine, să nu mai luăm drumul Ploieştiului ori chiar al Teleormanului, Giurgiului, când avem de rezolvat o problemă care ţine strict de Argeş, fostă capitală de ţară şi apoi una importantă dintre cele 16 regiuni ale ei.
Iar dv., d-le Manu, să nu vă supăraţi pe noi, cei de la „Argeşul”, că vă spunem, cum ne pricepem şi cum le vedem noi, nişte adevăruri. Sincer să fiu, dv. ne ajutaţi să reformăm mai mult decât speram noi ziarul, să ne eliberăm de prejudecata că am fi ai PSD-ului. Nu mai suntem demult, cum începe să se vadă tot mai bine de la o vreme, motiv pentru care ziarul este tot mai căutat. Dacă nu credeţi, informaţi-vă la chioşcuri. În ce vă priveşte, încercaţi să faceţi cea mai bună selecţie când vă reformaţi echipa. Ştiţi bine că reuşiţi dacă-i adunaţi în jurul dv. pe cei pricepuţi, competenţi, profesionişti, nu pe yesmani. Bazaţi-vă pe cei care ştiu meserie. Nu credeţi, de pildă, că ar merita să-i cereţi sfatul şi d-lui Ion Mihăilescu, un bun preşedinte de consiliu judeţean? Sau lăsaţi să creadă ce se insinuează, că asta l-ar deranja pe C-tin Nicolescu, fiindcă din umbră tot el conduce judeţul. Cum tot din umbră l-ar conduce trei femei. Sincer, eu nu cred treaba asta, dar nici nu-mi explic de ce nu vă implicaţi în redemararea lucrărilor pe şantierul de la Moliviş. Mergeţi la servicii, mergeţi la DNA şi consultaţi-vă – sunt sigur că pe dv. nu vă refuză! – ce-i de făcut aici, unde este liber să lucraţi ca să nu deranjaţi ancheta. Dar nici să nu se strice echipamentul deja achiziţionat, lăsat afară, în ploaie. L-am auzit odată pe dl. Gh. Badea că, dacă s-ar fi ocupat el de Moliviş, nu i-ar fi trebuit mai mult de o jumătate de an să termine treaba aici. Ia propuneţi-i „afacerea” asta, că tot s-a urcat dânsul pe munte până la Capra şi chiar mai sus cu microhidrocentralele. Ori poate-i faceţi propunerea asta d-lui Dumitru Grecu, la Valea cu Peşti, de ziua lui, că tot se bate să netezească pârtia şi iarna pe Transfăgărăşan.
Mai sunt multe alte lucruri de spus şi de dezbătut cu argeşenii, drept care vă aştept, împreună cu Cristina Munteanu, şi la emisiunea „Subiect de presă” de joi. Să vedem de ce Argeşul, ca şi ţara, de altfel, se află doar în viteza a doua (l-am citat pe Ioan Rus), în timp ce la Şebeş, de pildă, începe să se fabrice o cutie de viteze în nouă trepte. Salariile astăzi, la bugetari, sunt motivante ca să încercăm să mai urcăm şi noi câteva trepte pe traseul „construirii societăţi capitaliste multilateral dezvoltate”, cum ne îndemna ironic, cu vreo zece ani în urmă, Paul Everac.
Apropo de Everac, o bilă albă pentru recuperarea Vilei „Florica” de la Ştefăneşti. Pe când şi a casei şi a parcului cu sculpturi de la Podul Dâmboviţei?
P.S. Nu fiţi supărat pe noi. Nu dorim să vă subminăm reputaţia, câtă este. Dimpotrivă, o sporim când faceţi ceva bun. Dar oferiţi-ne prilejul ăsta! Nu stă în intenţia noastră să discredităm ce merge bine în judeţul ăsta, dar din păcate nu prea merge. Faceţi să meargă şi vă aplaudăm cu toate cele o sută de braţe ale lui Buddha. Nu răspândim discordia între membrii PSD, dar ne dorim să lucraţi cu oameni care au sânge în instalaţie. Să-i puteţi propune şi la minister! Noi nu ridiculizăm tradiţiile, le apărăm, aşa cum apărăm şcoala şi cultura. Ne place ordinea, autoritatea, valoarea pe care, cum bine vedeţi, le şi promovăm în ziar. Suntem curioşi dacă vor fi cititori care să vă propună la un premiu de excelenţă, că, dacă o fac, noi le dăm curs şi vă dorim succes. Mai ales să puneţi în operă câteva dintre propunerile de mai sus.
4 Comentarii
Valentin
Domnul Manu nu are nicio treabă publica, numai personala
Jonny
Asta cam asa e!
Puiu
Daca ati intors editorialul de la tipar pentru a redacta aceasta scrisoare, atunci iritarea dumneavoastra este evidenta.Eu asteptam demult o interventie a Domniei Voastre, si in mai multe randuri, pentru ca derapajele erau evidente si „omul puternic” si ziarul „Argesul” aveau interventii scurte si timide.Spre deosebire de dumneavoastra, eu nu cred ca mai avem oameni puternici in Arges si nu vreau sa mai traim tot pe spinarea inaintasilor.
Actualii conducatori s-au departat atat de mult de Bratieni si Golesti, incat in cel mai scurt timp vor uita ca au fost.
Ceea ce v-a bucurat pe dumneavoastra, in alegerea lui manu, m-a nemultumit pe mine, prin faptul ca era doctor si provenea chiar din locul pe care dumneavoastra il laudati.Aveam cel mai bun exemplu negativ in persoana altui doctor, fost primar general al Capitalei.Nu-mi fac iluzii nici in privinta faptului ca ar fi fost trai pe noi cu Adrian Nastase presedinte. Poate prin prisma faptului ca era chiar mai arogant ca doctorii nostri. Va dau dreptate in ceea ce priveste caracterizarea scurta a politicienilor de care ati amintit aici, cu bune si rele. Categoric exista persoane valoroase in Arges care ar schimba optica prioritatilor in judet si care nu s-ar gandi la interesle personale, sau nu numai, dar nu se implica. Nu cred ca o sa aveti bucuria sa-l laudati pe manu pentru realizari si nici sa-i mariti reputatia chiar daca ati facut-o din diplomatie.Vor fi multi care vor sustine participarea la premiul de excelenta adomului manu, ca doar yesmanii nu dispar prin deratizare, dar nu si domniile voastre pentru ca nu veti avea motive!
Mihai
Aceasta nu e scrisoare deschisa, aceasta este o cerere oficiala de solicitare sponsorizare si intrare in gratii de la CJ Arges. Daca nu era dl Nicolescu, dl Badea exista? Putea dl Badea sa faca microhidrocentralele?Sa fim seriosi! Chiar asa de orbi sa fim toti??!!