Vorba „banul vorbeşte, câinele latră” se potriveşte cel mai bine când ne referim la prăduirea pădurilor. Pentru că în faţa banului nu stă niciun lemn pe picior (nedoborât). Sânul ţării – cum poetul îi spune pădurii – reprezintă pentru guvernele României obiect de troc politic. În ultimii ani, silvicultura noastră a cunoscut o politizare fără precedent, ceea ce a dus la o scădere a profesionalismului în structurile Regiei Naţionale a Pădurilor. Indiferent de cine s-a succedat la putere, au urmat epurări de personal calificat, din motive strict politice, de multe ori până la nivel de şef de ocol şi chiar de pădurari. Specialiştii rămaşi în acest sector au sfârşit prin a face concesii, mergând până la o păgubitoare complicitate cu cei interesaţi să obţină rapid un profit cât mai mare pe seama pădurii.
Prin urmare, de câte ori merg pe valea Argeşelului în sus, văd cât de aprigi suntem în a prădui pădurile. Imaginile cu pădurile puse la pământ mă fac să plâng. Şi sunt cuprins de intropatie. Prăduitorii şi-au cumpărat maşini de mare tonaj ca să transporte cât mai multă masă lemnoasă – pentru că aşa se numesc acum falnicii noştri copaci. În satul meu natal, ţăranii cei mai prosperi sunt cei care se ocupă cu exploatarea pădurii. Ei dispun de vile, maşini de teren, copii făcuţi poliţişti sau preoţi. Aproape că nu este anotimp în care aceşti parveniţi să nu facă excursii la Viena, Paris, Veneţia. Ţăranul acesta nu e vreun personaj al lui Caragiale, ci este eliberat din cărţile lui Eugen Ionescu. Nu e un Caţavencu, ci un rinocer. Iar dacă în povestirile noastre folclorice pădurea ocupă un loc central, în realitatea de azi pădurea e un bun de exploatat. Făgăduinţa nemuririi se împlinea într-o geografie mitică sub forma iniţierii prin pădurea deasă şi înaltă ce înconjura palatul unde locuia „Tinereţe fără bătrâneţe”. Astăzi, însă, vechile rădăcini ancestrale ale sufletului nostru au trecut de la respectul faţă de pădure la a o exploata economic. Drept care, tăiem şi distrugem tot ce este util pentru viaţă. Semnăm nişte poliţe pe care nici copiii noştri nu vor fi în stare să le plătească. Ne purtăm de parcă am fi ultima generaţie. Am tăiat pădurile, am dezbrăcat sânul ţării de cea mai mândră podoabă a ei – codrul, cunoscut drept fratele românului. Zi de zi se pierde din frumuseţea codrilor carpatini, în urma exploatărilor despuietoare. În acest moment, în Argeş funcţionează prea multe ocoale silvice private. Privatizarea pădurilor este un dezastru ecologic. Pădurile sunt exploatate după bunul plac al patronilor, cu depăşirea cotei de tăiere aprobate de guvern. Să nu credeţi că patronul din satul meu va tăia cota repartizată de ocolul silvic. El a ştiut să-şi pună oamenii în poziţii cheie, făcându-şi până şi copiii poliţişti chiar în satul său.
Prin urmare, rândurile de faţă sunt, pe de o parte, o chemare la natură, la înălţimile muntoase cu aerul rărit şi tare, de unde drumeţul se întoarce în asprimea asfaltului cu plămânii aerisiţi şi cu gândul însorit. Apoi, aceste rânduri sunt o pledoarie pentru înfăptuirea unor parcuri naţionale din toate pădurile judeţului nostru şi ocrotirea acestor monumente naturale, la care nu se pot gândi ocoalele silvice private.
Aceste ocoale doar se năpustesc asupra codrilor şi exploatează pădurile în devălmăşie. Aşa se întâmplă pe valea râului Argeşel, care a ajuns un fel de vale a plângerii. Prin urmare, dacă mergi prin satele Conţeşti, Davideşti, Vultureşti, Hârtieşti şi vrei să fotografiezi peisajul rămas în urma tăierilor forestiere, vei avea în faţă imaginile urâţite de sărăcia creată de dinţii drujbelor. Mai mult, zilnic vezi cum maşinile încărcate cu lemne traversează aceste sate. Ceea ce-mi dă de bănuit că nu fac un comerţ legal cu lemne nu este viteza cu care circulă maşinile respective, ci ora la care acestea trec prin sate. Astfel, dacă eşti insomniac şi te mai uiţi noaptea pe fereastră, vezi cum trec maşinile încărcate cu lemne ale muscelenilor harnici. Vorba aceea: „Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge”.
În concluzie, semnalul de alarmă pe care îl trag aici nu este numai o preocupare de călător îndrăgostit de pădurile noastre, ci şi o argumentare ştiinţifică întru ocrotirea faunei şi florei distruse sistematic. Mai mult, acest semnal este şi împotriva despăduririlor care au adus alunecări de pământ, inundaţii şi tulburări în economia fenomenelor atmosferice. Şi cât de frumoase au fost (şi mai sunt încă) plaiurile noastre argeşene! Iar după cum ştim, în trecut pădurile erau primitoare numai pentru oamenii locului. Aşa au fost ele pentru români, adăpost şi prietenoase. Drept care, oamenii şi-au croit poteci prin pădure pentru a deschide poarta unei salvări. Dar potecile pe care le-au croit şi le-au străbătut ei cândva s-au dovedit astăzi că au fost cărări spre nicăieri.
11 Comentarii
ION
Principiul de bază al mafioților din statul român
La muncă înapoi, la prăduit înainte.
Anonim
Ocupația de bază a primarilor, polițiștilor, angajaților Ocolului Silvic Mihăești , etc. este transformarea în bani a pădurilor statului.
Pe scurt organele (statului) care ar trebui să supravegheze avuția statului și sunt plătite regește pentru acest lucru sunt tocmai cei care fură la greu avuția care le- a fost dată pentru a fi protejată.
Pentru depistarea infractorilor de mai sus metoda cea mai simplă pentru omul de rând este de a depista BMW-urile s.a cu valori de peste 50.000 Euro bucata în care umblă indivizii mai sus menționați , soțiile, copii acestora și nu în ultimul rând amantele, ca să nu mai vorbim de case, vile și apartamente de sute de mii de euro.
Din păcate în aceste furturi sunt implicați și majoritatea angajaților serviciilor de informații care au competență pe această zonă. Dar, vorba ceea lor le strică ceva miere?
Anonim
Este interesant de aflat câți bani iau ca șpagă din jaful pădurilor (și nu numai) șefii Poliției Prefectul, președintele Consiliului Județean, și nu în ultimul rând șefii serviciilor de informații din județul Argeș.
De asemenea la fel de interesant este și ce sume ajung la capii interlopilor din ministere, inclusiv la miniștrii în cauză.
Din păcate acesta este adevăratul Stat paralel, care funcționează cu angajați din cadrul Statului român.
Anonim
Sânul țării se găsește în stadiu de metastază finală.
Anonim
Îmi place expresia lemn pe picior. Din păcate i-am tăiat pădurii picioarele.
Anonim
Coziile de topor sunt direct responsabile de dispariția lemnului pe picior
Copacul demn
Oare cine sunt cei care au rupt sutienele și au lăsat descoperit sânul țării?Cum sa nu sune frumos”lemn pe picior”?Pai cum sună sintagma „Codrul e frate cu românul”.Romanul a privit codrul că pe o mare de oameni uniți sufletește.Astazi și frații se despart și se ucid asemenea celor ce taie picioarele copacilor ,dezvelind sânul patriei mame.La cât de sensibil e autorul mă mir că nu și-a ales că titlu”Sânul patriei”.Oricum a scris cu suflet și asta poate se transmite.
Anonim
Sutien rupt?
Păi ăsta nu-i cumva viol?
Oare interesează pe cineva că ăsta-i viol?
Se pare că nu.
Anonim
Pe la Rucăr cum o fi?
Anonim
Totul este bine și frumos ca-n palmă, cu excepția câtorva buturi.
Când dă soarele zici că te-au cotropit căldurile din București.
Dacă vrei să stai la umbră, te așezi lângă primarul Dulamă (cel mai bogat om (și securist) din Argeș) și- ți va merge bine.
Puiu
Conform melodiei: „La umbra nucului bătrân”.