Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de însuşi preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, a anulat sancţiunea disciplinară pronunţată de CSM împotriva unui judecător piteştean, care anul trecut l-a jignit pe Florin Iordache, ministru al
Justiţiei la vremea respectivă.
Afirmaţii jignitoare
Este vorba despre Ioan Fundătureanu, judecător la Curtea de Apel Piteşti, care la începutul anului 2017 a postat pe contul său de Facebook afirmaţii critice la adresa ministrului Justiţiei de la acea dată, Florin Iordache.
„Numirea acestei slugi în fruntea acestui minister sensibil este o palmă dată magistraţilor oneşti şi juriştilor profesionişti. Nici că se putea o propunere mai bună în noua eră Dragnea, pentru Ministerul Justiţiei, precum acest sculer matriţer de Caracal, pe numele său Florin Iordache. Mai rar un monument de incompetenţă şi impostură precum acest ipochimen”, scria atunci judecătorul cu pricina.
CSM, sesizat de Inspecţia Judiciară
Aşa cum v-am informat la momentul respectiv, postarea de pe reţeaua de socializare a atras atenţia Inspecţiei Judiciare, care a înaintat către CSM o acţiune disciplinară. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a hotărât, în iunie 2017, sancţionarea judecătorului Ioan Fundătureanu cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe cinci luni.
Considerându-se nedreptăţit, magistratul piteştean a atacat decizia CSM la Înalta Curte şi completul condus de Cristina Tarcea, ea însăşi membră a CSM, i-a dat câştig de cauză.
Sancţiunea, neîntemeiată
„Admite recursul declarat de Fundătureanu Ioan împotriva Hotărârii nr. 20J din 14 iunie 2017, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.11/J/2017. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, respinge acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului (…) judecător în cadrul Curţii de Apel Piteşti, ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în hotărârea instanţei supreme.
Sub protecţia legii
În motivarea deciziei publicată zilele trecute, judecătorii ÎCCJ au argumentat că afirmaţiile lui Ioan Fundătureanu intră sub protecţia legislaţiei privind libertatea de exprimare.
De altfel, în urmă cu vreo două săptămâni, însăşi Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curţi, afirma public că, în timp ce judecătorii care au folosit metafore în discursul public sunt cercetaţi disciplinar, nu se întâmplă acelaşi lucru şi în cazul politicienilor.
„Dacă un judecător şi-ar permite să adreseze unui politician invectivele pe care ei le adresează magistraţilor, oare ce s-ar întâmpla? (…) Sunt absolut de acord că trebuie echilibru din toate părţile. Nu vreau să uitaţi că sunt judecători care şi-au permis să folosească metafore în discursul public şi au fost supuşi unor proceduri disciplinare. Nu îmi aduc aminte ca în altă parte a societăţii să se fi parcurs măcar o procedură disciplinară”, afirma Cristina Tarcea în şedinţa de plen a CSM.
În ceea ce ne priveşte, apreciem atât curajul judecătorului Fundătureanu de a aduce critici unui înalt demnitar, chiar dacă limbajul folosit depăşeşte întrucâtva limitele normalului, cât şi al judecătorilor ÎCCJ, care au anulat o sancţiune împotriva unui magistrat.
Este, dacă vreţi, o dovadă de respectare a libertăţii de exprimare consfinţită de Constituţie.
În altă ordine de idei, se pare că instanţa supremă nu a asimilat postarea pe reţeaua de socializare unei afirmaţii făcute în spaţiul public, ceea ce a cântărit în luarea deciziei de respingere a acţiunii disciplinare exercitate de CSM.
6 Comentarii
Goargăș
Hai să fim serioși! Nu poți compara un politician cu un judecător la libertatea de exprimare. Jufecătorul Fundătureanu a folosit un limbaj de atac la persoană care nu-i face cinste. Suntem orbi, ia mai citiți ce a scris: slugă, sculer matrițer, monument de incompetență și impostură, ipochimen. Este judecător nu #rezistent cipat și se exprimă, cel puțin impardonabil, despre ministrul Justiției. În numele libertății de exprimare, consfințită de Constituție, eu spun că Fundătureanu este un necioplit și nu m-aș considera în siguranță să fiu judecat de el.
Goargăș
Erată: judecătorul nu jufecătorul…sau poate nu merită titulatura…
Anonim
Tu ești probabil purtătorul de cuvânt al acelui politician retardat și ai același IQ ca și el !
În sfârșit…IQ este ceva ce te depășește !
Goargăș
Nu intru în polemici cu proștii!
Goargăș
Stimate domnule Val Nicolau, dacă sunteți de acord cu anularea sancțiunii, dumneavoastră, in calitate de jurnalist (serios, așa cum vă știu eu) de ce nu folosiți un limbaj similar în ziar sau pe contul personal de F.B.? Știți de ce? Pentru că sunteți, cumva, in serviciul publicului, conștientizați acest lucru și, deși nu sunteți plătit de la bugetul statului, realizați că ,,nu se cade”. D-aia!
george
Are dreptate d-l Goargas,.Un judecator ce foloseste asemenea epitete,dovedeste doar ca ele i se potrivesc pe deplin chiar lui insusi.