„Veşnica pomenire! Veşnica pomenire! Veşnica lor…” Sunt cuvintele care s-au înălţat spre cer, laolaltă cu fumul de tămâie, din curtea Colegiului „Zinca Golescu”. Trecuseră câteva ceasuri de când, în biserici, la Sf. Liturghie a fost pusă la inima dreptcredincioşilor minunea învierii fiicei lui Iair. „La învierea unei tradiţii uitate asistăm şi noi acum!”, avea să spună părintele Cornel Dragoş în faţa auditoriului.
Sevastiţa şi Mihail, providenţiali!
La începutul secolului trecut se găseau, printre oamenii prosperi ai vremii, mulţi care îşi donau averile în scopuri nobile. Spre orfelinate, biserici, mănăstiri, aşezăminte sociale. Era anul 1919 când Sevastiţa şi Mihail Vasilescu au decis să îşi pună terenul pe care îl deţineau şi o mare sumă de bani la dispoziţia oficialităţilor locale pentru ridicarea unei şcoli. Aşa avea să apară ceea ce vedem astăzi: Colegiul „Zinca Golescu”, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ ale judeţului. O adevărată „pepinieră” în care, de-a lungul unei sute de ani au crescut din punct de vedere educativ-cultural mulţi elevi care aveau să devină personalităţi ale ţării în diverse domenii de activitate. Se-nţelege, de atunci şi până acum, edificiul avea să cunoască transformări arhitecturale în funcţie şi de numărul tot mai mare al elevilor. Însă începutul a fost cel mai important, iar pe vremea monarhiei, an de an, s-a făcut pomenirea celor doi ctitori. Din 1947, comuniştii nu vedeau cu ochi buni astfel de slujbe. Le-au interzis. Părintele Cornel Dragoş, slujitor al bisericii „Sf. Împ. Constantin şi Elena” din Ştefăneşti este de mulţi ani profesor de religie la Colegiul „Zinca Golescu”. Inspirat de Duhul Sfânt, preotul a avut iniţiativa reluării vechii tradiţii, a pomenirii ctitorilor în ziua prăznuirii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Unde sunt mormintele?
Distinsa Maria Broştescu, director al colegiului, Daniela Luţă, director adjunct, Călina Ionescu, fostă directoare a instituţiei, şi Emil Oprescu, cunoscut profesor de fizică, au participat la slujba de pomenire săvârşită în curtea unităţii de învăţământ. Cei doi preoţi, Cornel Dragoş şi Andrei Cănuţă, ultimul slujitor la parohia Schiau-Bascov, s-au rugat laolaltă cu ceilalţi pentru sufletele celor doi, Sevastiţa şi Mihail, binecuvântată fie-le memoria! Prof. Emil Oprescu, fost inspector şcolar, scrie „Monografia Colegiului Zinca Golescu”, o lucrare cuprinzătoare, bogată în informaţii preţioase pentru întreaga comunitate locală. Deocamdată nu a fost stabilită data lansării cărţii de 500 de pagini, dar în 2021, în ziua de 6 iulie, se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi va fi marcat cum se cuvine momentul, în măsura în care pandemia, cu voia lui Dumnezeu, se va fi sfârşit. Pr. prof. Cornel Dragoş a sfinţit şi placa comemorativă în care sunt încrustate numele celor doi binefăcători. După serviciul divin, preotul a subliniat importanţa pomenirii an de an a ctitorilor cu atât mai mult cu cât, în mod straniu, la ora actuală nu se mai ştie unde sunt mormintele celor doi pentru cuvenita îngrijire a lor. În acest sens, conducerea colegiului şi mai ales autorul monografiei, prof. Emil Oprescu, speră în implicarea primarului Cristian Gentea. Arhiva cimitirului Sf. Gheorghe trebuie cercetată pentru a se da de urma locurilor de veci în care se află rămăşiţele pământeşti. Până atunci, cuviosul părinte Cornel Dragoş va continua să îi pomenească zilnic în rugăciuni, cerând lui Dumnezeu să binevoiască şi descoperirea mormintelor.