În 2012, România avea centrale pe cărbuni de circa 5.350 MW, ponderea acestora în acoperirea consumului de energie fiind de 40%. Acum, România mai are 2.500 MW în centrale pe cărbuni şi este dependentă de importurile de energie. „România devine astfel un caz aproape unic la nivel european în care statul şi-a sabotat de unul singur sectorul strategic al energiei, închizând centrale fără a pune nimic în loc.
Datele publice de pe site-ul Transelectrica, transportatorul naţional de energie, mai arată că în următorii doi ani alte centrale pe cărbuni ar trebui scoase din funcţiune, astfel ca la nivelul anului 2024 capacitatea totală a acestor unităţi să ajungă undeva la 2.000 MW. Din 38 de grupuri pe cărbune câte funcţionau în 2011, anul acesta mai merg doar 13.
Acest exit din cărbuni fără a pune nimic în loc a subminat statutul de exportator net de energie al României în ultimii trei ani. Practic, România și-a sabotat sistemul energetic!
Învestiţiile din partea de eoliene şi solare, unde România are acum un portofoliu de generare de circa 4.300 MW, s-au făcut fără unităţi de stocare sau de echilibrare, astfel că independenţa zilnică a alimentării cu energie a României depinde de cum bate vântul.”, transmite fostul consilier județean Vasile Mihăilescu.
Un Comentariu
Anonim
Aici aveti perfecta dreptate,in patrimoniul primariei Pitesti ,au fost 3 centrale ,dar toate acum sunt fier vechi .Fostul celebru primar Pendiuc a vindut la fier vechi CET Sud II pe
1700000 dolari si din acesti bani a construit si o fintina cintatoare in oras ,Urmatorul primar a dus la fier vechi si CET Gavana iar CET SUD I este o ruina ,avea o putere instalata
de 125 MW,ce minti bolnave si acum ne miram de ce energia electrica este scumpa,polonezii nu au distrus nimic si acum merg in plin cu centralele pe carbune.
Asa se intimpla cind pe acesti locali nu-i intereseaza decit propriile interese,ne meritam soarta .