# 300 de familii de la blocurile din Ştefăneşti ar fi afectate de oprirea apei curente. Din pricina datoriilor enorme, furnizorul a dat un ultimatum! Pentru respectivii, apa este practic singura utilitate de care beneficiază. Nu sunt branşaţi la termoficare şi nu au nici gaze!
Din diverse cauze, în ultimii doi ani liniştea din oraşul Brătienilor a fost tulburată de mai multe scandaluri iscate între diverse „forţe” ori persoane. În ultimul timp, părea că dezbinarea a dispărut. E însă doar liniştea dinaintea unei furtuni anunţate cât de curând…
Cu mâna întinsă
Unele dintre blocurile în care locuiesc mulţi romi arată jalnic. Faţade distruse, acoperişuri prin care plouă, pereţi jupuiţi. Bieţii oameni, fie bătrâni, fie familii cu o droaie de copii, duc un trai marcat de lipsuri. Condiţiile de viaţă sunt precare. Baia şi toaleta sunt comune; una, maximum două pe un palier cu peste zece locuinţe, în fapt, cămăruţe unde abia au loc un pat, o masă şi o vitrină.
Imobilele respective nu sunt racordate la sistemul termic şi nici la gaze. Fiecare se descurcă aşa cum poate, încălzind apă la un mic aragaz pe butelie ori vara la… soare. Majoritatea celor care vieţuiesc în aceste blocuri ar muri de foame fără ajutoarele sociale primite ori fără alocaţiile copiilor. Aşteaptă sprijinul statului şi, în cele mai fericite cazuri, capul familiei munceşte şi aduce bruma de bani necesară pâinii cea de toate zilele. Locatarii blocurilor 6, 12, 13, 15, 16 primeau subvenţie pentru plata apei curente; era mană cerească. Fostul primar Dorin Bărbuceanu luase hotărârea ca primăria să plătească 50% din costul facturilor de apă. Dar…
O primăriţă fermă
Locatarii acestor blocuri „sociale”, unde 80% dintre ei sunt proprietari, plătesc apa în sistem „pauşal”, fără contor individual. Fire milostivă, Ioana Jenica Dumitru, actualul edil-şef, este impresionată de situaţia anumitor cazuri sociale, însă i s-a părut nedrept faţă de ceilalţi 15.000 de locuitori ai Ştefăneştiului ca primăria să acopere jumătate din cuantumul facturilor. Astfel, în aprilie 2018, primăriţa sprijinită de Consiliul local a hotărât: cei de la blocuri să-şi achite integral facturile! E posibil ca toţi cei afectaţi (peste 300 de familii) să nu o mai voteze. „Mi-am asumat acest preţ electoral, dar o fac spre binele celorlalţi cetăţeni. Era corect să folosim banii acelora, din buget, pentru a acoperi jumătate din costul apei? Era moral faţă de ei? Nici la mine acasă nu-mi achită cineva 50% din ce-am consumat…”- a reacţionat aleasa urbei.
Viziune sumbră
Oamenii însă nu s-au înghesuit să-şi achite datoriile. Iar ele s-au acumulat ajungând în prezent la peste 200 milioane lei (vechi). Toma Coreţchi, om cu experienţă în administraţia locală, fiind mulţi ani salariat la primărie, crede că s-a ajuns la punctul terminus: „Cei de la Apă-Canal, pe bună dreptate, nu mai au răbdare cu noi. Datoriile cresc, nici nu a venit factura pentru luna martie; e o situaţie foarte gravă”. Acelaşi administrator ne-a spus că furnizorul de apă l-a avertizat că la 1 mai apa va fi oprită! Dl Coreţchi are o viziune sumbră: „Va fi dezastru. Cele 300 de familii nu vor mai avea apă să bea, să gătească, să se spele. Toaletele, şi aşa insalubre, vor deveni focare de infecţie…” Tot el prevede şi… reacţia oamenilor: „Vor merge în curtea primăriei şi va vedea toată ţara alt scandal! Va fi revoltă…”
Intervine… primăriţa!
Vom vedea ce va fi. S-ar putea însă ca salvarea să vină tocmai de la… primăriţă. Ioana Jenica Dumitru ne-a asigurat că va avea o discuţie cu şefii de la SC Apă Canal 2000 pentru a obţine o păsuire de câteva săptămâni, timp în care locatarii să-şi plătească datoriile… Şi pentru că oamenii cer revenirea la vechiul sistem de plată, cu subvenţie, primăriţa spune: „Voi chema cetăţenii la o discuţie. Va fi o consultare, o dezbatere pe care o voi programa de urgenţă. Deşi timpul e scurt până la 1 mai, vom face o consultare generală ca să stabilim dorinţa tuturor locuitorilor acestui oraş.” Cert e că în zona „blocuri” din Ştefăneşti tensiunea creşte…
4 Comentarii
Vronski
Vai de capul acelor oameni amărâți! După ce că nu au condiții decente, acum li se mai taie și apa! Primărița să se ocupe mai mult de ei, sunt neajutorați, cum să-i lăsați doamnă, fără apă? Cred că s-ar putea reveni asupra deciziei și primăria să pună 50 la sută din factura aiai de aproape trei sute de milioane de lei vechi. Ar fi prea mult pentru un oraș cum e Ștefăneștiul plin de vile de lux și multimilardari? Primărița ar putea trăi fără apă la dânsa acasă și dacă ar mai avea și copii mici, ce-ar mai face? Sunt oameni foarte săraci,m gândiți-vă la ei, oameni buni!
Sultanul
Sunt de acord, să fie ajutați acești oameni din blocurile respective. Pirmărița să se gândească așa: dacă ar fi avut bani, nu și-ar fi plătit consumul de apă? Să fim umani doamnă primara, acum inainte de Pasti!
NIR
Chiar asa ? … Sunt saraci ? … Dar, de ce sunt saraci ?! … De prea multa munca ?!
Lucifer
Dl Corețchi n-are nicio vină, e o situație grea în care se află primărița pentru că doamna e de stânga dar în privința facturilor de apă pentru blocurile pline de cazuri sociale parcă ar fi de extremă-drepta, așa mi se pare. Nu îi e milă de acdei cetățeni, cei mai săraci ai Stefăneștiului?