La Pitești, OMV Petrom urmează să demoleze ceea ce-a fost… rafinăria Arpechim și să rămână pe platformă doar un depozit de carburanți. La inaugurare, era cel mai modern combinat petrochimic nu doar al României, ci al lumii. Cu toate că, în conformitate cu contractul de privatizare, OMV trebuia să păstreze două rafinării în România, acest lucru nu s-a întâmplat.
Daune ireparabile
Demolarea Arpechim este un caz școală pentru modul în care s-au produs daune ireparabile României. Construcția acestui combinat a fost gândită integrat pe vremea comunismului. Nu greșim atunci când spunem că unitatea respectivă era o perlă a industriei petrochimice autohtone. Partea de rafinărie producea combustibilii pe care-i cunoașteți, în timp ce partea de petrochimie producea o grămadă de compuși pentru industrie. Prin anii ’90 era o bătălie pe granulele fabricate acolo, adică materia primă din care se producea folia agricolă. E vorba despre acei polimeri care apăreau în… teza de doctorat a Elenei Ceaușescu. De asemenea, tot Arpechimul producea aproximativ 80% din bitumul necesar asfaltării șoselelor țării. Ghiciți de unde se cumpără bitumul acum!
Însă, dincolo de produsele comercializate direct, Arpechim producea materia primă pentru Oltchim, celălalt colos al industriei autohtone, combinat care s-a dovedit a fi, până în deceniul unu al secolului XXI, coloana vertebrală a județului Vâlcea.
Industrie pusă pe butuci!
Închiderea Arpechim a fost o operațiune acceptată cu suspect de multă ușurință în anul 2011 de către Guvernul Boc. Cu Arpechim pusă pe butuci, Oltchim a rămas fără etilenă și propilenă, materiile prime utilizate pentru producția de PVC și polioli, adică produse responsabile cu peste 60% din cifra de afaceri a combinatului vâlcean. Așa a fost condus spre faliment Oltchim-ul și, printr-o operațiune specifică, au fost anulate aproape zece procente din PIB-ul României.
Nici județul Argeș nu stă grozav decât pe hârtie. Dacă studiind participarea la PIB și la exporturile României am putea trage concluzia că acolo avem de-a face cu o economie solidă, în realitate județul e monoindustrial, dependent într-o proporție colosală de Dacia și, în cazul unui accident, riscă să se transforme într-un deșert. Chiar dacă Dacia a fost o privatizare de succes – probabil singura din România – situația actuală a industriei auto în general și a companiei Renault în special ar trebui să ne dea de gândit. O prăbușire a companiei Dacia ar genera un dezastru economic în Argeș. Acum, România e importator net de combustibili finiți. Despre produsele petrochimice nu mai are sens să discutăm. Exportăm petrolul pe care încă-l mai avem pentru a importa benzină și motorină. OMV a justificat închiderea Arpechimului deoarece „nu are deschidere la mare și lucrează cu țiței din import”. Dar rafinăria OMV de la Viena are deschidere la ocean? (va urma)
38 Comentarii
Aloe Vera
Vremile-au trecut, locul ar fi bun pentru un aeroport .
Anonim
Cred că nu îți dai seama ce vorbești….😬😡
Anonim
Ca sa ce sa plece Romanii di tara
Anonim
Ba,pentru un rezidențial și un mare mall. Acolo vor sta pensionarii si șomerii arpechimului la un capucimo și un shopping. Bravo noua!
Anonim
Un aeroport în capul tău!
Antonio
Loc de cimitir pt vaccinati, unde sa-i ingroape pe toti daca nu acolo?
Anonim
Se ridica alta in…Ungaria la Tisaujvaros!!!
Tara a fostului imperiu!!!
Anonim
Se demolează ce a mai rămas din ea! Ne dă UE!
Anonim
Jale am muncit degeaba ne au tocat mariii vectori …. vai de tine mama Romanie …
Anonim
Au pus tot orașul pe butuci. Am ajuns la mana străinilor, un oraș cu o economie puternica. Sunt interese puternice, la mijloc, dar aceasta Rafinărie a fost mana cereasca ptr mulți oameni, din diferite locații. Cum se face, când vine un străin, ca acest bun al acestui oraș nu mai este bun de nimic. Cei de la putere nu vad nimic, vor s-o facă bucăți. Primarul ptr ce este pus, sa între în jocul lor, la fel ca și ceilalți. Avem nevoie de locuri de munca, nu de demolat și dat la fiier vechi. Nu vrem terenuri pustii, trebuie sa ridicam economia Piteștiului, ca este la pământ. De distrus este ușor. Suntem distruși.
Anonim
Banii vorbesc..primarul si.a luat partea si se face ca nu vede😢pacat
Anonim
Cine a lucrat la Combinat știe cum se transporta țițeiul de la Marea Neagra la Pitești. Este conducta directa din portul Midia.
Anonim
Adevarat sunt chiar 2 una de 20 țoli si cealalta de 14.
Anonim
de 30 ani acest judet este,rosu si ce sa vezi nu au reusit sa salveze nimic,doua centrale electrice,fier vechi,rolast,bere,vin,la fel,ce cuvint au avut,toti rosii din judet,deputati senatori,e de vina boc,mergeti la cluj si dupa aceea vorbiti de el,judetul isi merita soarta,sa ne rugam la sfintele moaste sa nu plece francezi de aici,ca va fi jale
Anonim
Imi place. Foarte adevărat
Anonim
Du-te boule duoa boc
Anonim
Firati-ai dracu de hoti, ati furat tot ce a construit Ceausescu, sa va moara familia in singe, sa fiti blestemati pentru truda poporului
Anonim
Suntem un popor slab. Ne conduc străinii cu politicieni de o calitate execrabilă ușor de cumparat. Ne merităm soarta.
Tell
Sintem un popor de imbecili , timpiti, idioti si corupti si cind nu mai putem face nimic , dam vina pe straini ! Ca si cum , ei ar fi de vina , ca noi ne vindem tara pe nimic !
berger_sschnauzer
Fiind elev la scoala tehnica de CE am lucrat pe santier ca translator cu nemtiiu de la Linde si Lurgi si am prins si explozia din combinat! N8 au venit strainii sa ne rupa combinatul din mina, noi i-am invitat si s-au prins ca suntem gugustiuci, si pe o mina de boabe l-au luat! Ce vpiam noi de la tractoristii rosii care au ajuns la conducere> sa inteleaga ce inseamna industrie si dezvoiltare? Si azi este mult pentru capacitatea lor de intelegere! Restul s-au complacut cu partile sociale, au luat toate cicaturile de la turci, este vreunul care a investit ceva din partile sociale? Acum se rage sus si tare sa ne dea statul! Statul iti da cit sa nu mori de foame si sa-ti stea hoitul pe strada! Restul scoala, munca sunt lucruri uitate pentru majoritatea romanilor, avem buze si putori pe toti peretii, cxa ziare nu pot a zice! Si mai ales cum se f..t si ras…t odraslele politicienilor! Halal tara!
Anonim
Exact.
Anonim
Blestemati sa fiti sa nu va gasiti linistea niciodata ati distrus totul…
Ion
Cine a privatizat Petrom ul? Boc sau puscariasul Nastase, imprastiati numai fake news !
Anonim
Articol naționalist, bazat pe adevăruri trecute, dar și aiureli („exportăm petrol…”).
Combinatele megalomanice nu-si mai au locul în toată Europa. Trebuie gândit altfel…
Tell
Vorbesti timpenii, du-te in sudul Vienei la Schwechat , sa vezi rafinarie , tot a lui OMV, de marime URIASA , Arpecheim e pistol cu apa , fata de aceea , ca suprafata ! Deasemenea si in Antwerpen(Anvers) sau in Olanda.Tu te iei dupa idioti , cum ca avem nevoie de intreprinderi mici si mijlocii ? NU aia asigura puterea unei economii , ci marile firme cu mii sau zeci de mii de angajati !
Anonim
Esti prost rau
Anonim
Cred că județul Argeș este cel mai afectat de (binefacerile)democrației.
ARO dispărut,cimentul vîndut,fabrică de melană dispărută,electroArgeș distrusă,cauciuc,bere,vinalcool,Petrochimia…Sub PSD.
Anonim
numitul ..ca domn nu poate fi ,nu se vorbește nimic ? Inca e in funcție …trebui sa o inchida si pe cea de la Ploiești.psss nu vorbiți!
ddadsadas
Ce nu face romanu sa isi umple burta. Vinde tot, o vinde si pe ma-sa
Anonim
Tot ce distrugeți o sa va coste scump,o sa ajungeți toți în sapă de lemn!
Anonim
In ziua de azi este normal, așa știu eu, că tot ce-i românesc (îmi pare rau că zic asta) dispare (e distrus).
Anonim
Ce sa va fac dacă votați ce nu trebuie,in 1990 când au fost alegeri libere lumea nici nu vroia sa audă de Ion Rațiu …
Acum decât culegem ce s-a semănat atunci
goldan gheorghe
Cand a vandut Combinatul Siderurgic Galati, Nastase a spus ca a scapat economia de o gaura neagra, care, inghitea subventii de la stat de zeci de milioane. Combinatul era capusat din toate partile, de politicienii locali si centrali care aveau afaceri cu metale, basca ce se mai fura de catre galatenii angajati sau care locuiau prin imprejurimi. Asa ca a dat combinatul cu 6 sute de milioane $. Cam putin, indienii au scos in primul an profitul de 6 sute de milioane $, dupa ce au taiat toate capusile din jurul si din interiorul combinatului. Cred ca acelasi lucru s-a intamplat peste toata industria romanasca, inclusiv cea chimica, a fost capusata pana la falimentare de afacerile politicienilor. E de comedie privatizarea Oltchim facuta de Dan Diaconescu, fostul otv-ist. Asa s-a privatizat si Rafinaria Onesti, care a fgost vanduta la fier vechi, Teromul de la Iasi, o alta mandrie a industriei de fire si fibre sintetice, etc… Probabil austriecii au constatat ca nu pot stopa scurgerile/furturile din Arpechim, care il fac nerentabil, si au hotarat sa-l demoleze, pentru-ca terenul valoreaza mai mult decat daca ar vinde combinatul. Probabil e mai profitabil sa construiasca acolo decat sa produca.
anonim
pai pnl este devina el a distrus tara lume numai votati pnl si usr
Anonim
Rafinăria de la Viena nu are ieșire la ocean, e clar. Dar are la Dunăre, care are la mare, care are la ocean… care are. Noi nu mai avem.
Cat
O sa dați de dracu ,vi se ia munca și nu puteți face nimic , o sa trăiți disperarea asa cum a fost la Onești și Dărmănești. Atunci se mai putea pleca afară ,acum și afară este rău. Nu cred ca sunteți capabili sa evaluați cât rău va aduce lipsa combinatului .
West
Sa faca un Mall sa moara pensionarii de ciuda in Chinuri
Anonim
imi pare rau pentru Pitesti. Nu am lucrat acolo dar sunt tot petrolist. Iar rafinaria din Austria nu este chiar imensa cum s-a exprimat cineva . Dar Austriecii au ce au cu romanii. Pentru ei Transilvania este un „must”. Romanii trebuiau eliminati din concurenta Noi aveam industrie petrochimica si specialisti in toate domeniile ce deservesc o industrie petrochimica pe cand ei aveau un mare zero, o rafinarie. Oricum, noi ne plangem dar nu putem face nimic, Fata de cei de la conducere noi suntem mult mai multi dar grija zilei de maine ne face sa nu fim uniti. Divide et impera a fost principiul dupa care s-a condus Romania dupa 1990. Multe partide prin lege asta ca sa deruteze populatia sub pretextul democratiei ca daca erau 3 partide nu era democratie, permisiunea de a crea partide etnice, revenirea in tara a tuturor spionilor si tradatorilor abia alungati si vanati in alte timpuri. Demo;atorii de economie au plecat din Romania cu saci de bani dar si odihniti si relaxati pentru ca au avut putina treaba. Conducerea Romaniei si conducerile intreprinderilor au oferit pe tava industria tarii. Ar fi multe de zis dar conteza un singur lucru. Sa formam un partid de etnie romana, sa ne unim, nu numai in vorbe ci in fapte.