Pulsul şcolii argeşene a fost luat, ieri, la „Subiect de presă”, emisiunea postului local de televiziune „Antena 1” Piteşti. La „consultaţiile” oferite de realizatori (Cristina Munteanu şi Mihai Golescu) s-a prezentat, în platou, inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu.
Şcoala e sigură
Dincolo de frământările iscate de obţinerea avizelor de la pompieri pentru siguranţa la incendii, în toate unităţile de învăţământ din Argeş lecţiile şi întreg procesul educativ se desfăşoară în condiţii bune şi foarte bune, a spus din capul locului invitatul emisiunii. Referindu-se la Şcoala Nr. 19 „Matei Basarab” Piteşti, care n-a primit autorizaţie de securitate la incendiu pentru noul corp, construit cu fonduri europene, şeful Inspectoratului Şcolar Argeş a dat asigurări că sub bolţile modernei instituţii elevii şi profesorii sunt în deplină siguranţă. Dumitru Tudosoiu a explicat că avizul nu poate fi obţinut din pricina unei uşi neconforme (nu respectă noile reglementări) şi că aceasta nu poate fi înlocuită întrucât timp de cinci ani nu se poate interveni asupra obiectivelor construite cu bani de la UE.
Autorizaţiile ISU, greu de obţinut
La „Subiect de presă”, Dumitru Tudosoiu a arătat că procedura obţinerii avizelor de la pompieri contra incendiilor este greoaie şi costisitoare. Bunăoară, în Argeş sunt doar doi experţi cu parafă care „construiesc” dosarul necesar obţinerii autorizaţiei ISU, iar unul dintre aceştia nu mai poate lucra la „foc automat”, fiind pensionar. Pe lângă „frâna” birocratică pusă de lipsa experţilor, mai există şi problema resursei financiare, întrucât pentru achiziţionarea şi montarea sistemelor e nevoie de sume cu multe zerouri…
Primarul greşeşte, directorul plăteşte
Administraţia locală este cea care asigură infrastructura şcolilor. În anul de graţie 2017 n-a dispărut de pe „harta” unităţilor de învăţământ veceul din fundul curţii. În „catalogul” şcolii argeşene figurează şi primari cu mai multe mandate în spate care n-au fost în stare, nici la ora actuală, să aducă o sursă de apă lângă o grădiniţă, pentru ca unitatea respectivă să primească, la 11 septembrie, avizul sanitar. În ecuaţia… lipsurilor, când primul gospodar al localităţii greşeşte amenda unică este plătită nominal de… directorul şcolii sau grădinţiei neconforme din punct de vedere al DSP sau ISU.
Mulţi profesori, puţine posturi
Lăsând la o parte aceste aspecte ce ţin şi de lucrul în echipă, în Argeş clopoţelul a sunat… liniştitor în cele 201 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, însemnând 506 şcoli, grădiniţe şi licee de sine stătătoare ori structuri. Chit că noul an şcolar a început cu „mici probleme”, privind încadrarea resursei umane, întrucât avem mai mulţi profesori decât numărul de posturi disponibile. Nouăţile au fost aduse, după cum bine ştiţi, de… lipsa manualelor şcolare pentru clasa a V-a, compensată printr-un compendiu, şi de probele orale de la bacalaureat care, în 2018, încep mai devreme (în luna februarie).
Meditaţii interzise
Emisiunea a abordat şi un subiect sensibil, legat de pregătirea suplimentară a şcolarilor. Realizatorii şi invitatul din platou au conchis că meditaţiile date elevilor de către profesorul de la clasă ar trebui să fie interzise prin lege, pentru a evita eventualele discriminări pe care cadrele didactice le-ar putea face între copii.
5 Comentarii
ITIC
„Şcoala e sigură
… Dumitru Tudosoiu a explicat că avizul nu poate fi obţinut din pricina unei uşi neconforme (nu respectă noile reglementări) şi că aceasta nu poate fi înlocuită întrucât timp de cinci ani nu se poate interveni asupra obiectivelor construite cu bani de la UE.”
Aşa se întâmplă când locul inginerului este luat de un individ care o are mai mult cu alergatul decât cu tehnica. Nu degeaba se spune că fuga este ruşionoasă dar este sănătoasă. Din păcate este sănătoasă pentru şef, că pentru copiii în acest caz este dăunătoare.
Pe deasupra domnule şef de Inspectorat nu cunoşti care este diferenţa dintre AVIZ şi AUTORIZAŢIE şi în mare parte induci în eroare publicul.
Deci privitor la „… Dumitru Tudosoiu a explicat că avizul nu poate fi obţinut din pricina unei uşi neconforme „, trebuie precizat că:
– AVIZUL se obţine înainte de începerea lucrărilor de construcţii
– AUTORIZAŢIA se obţine după realizarea lucrărilor şi constă inclusiv în verificarea îndeplinirii condiţiilor din AVIZ.
Din păcate, la conducerea instituţiilor din Argeş ne confruntăm tot mai des cu un analfabetism funcţional.
Poate domnule Golescu, ar fi fost bine să faceţi o masă rotundă cu tema „Parandărătul şi sifonarea banului din educaţie”, sunt sigur că domnul Şef de inspectorat este mai priceput în acest domeniul decât cel referitor la avize şi autorizaţii PSI
Practic, toţi şefii de instituţii, inclusiv cel de la educaţie, cunosc a „ceti”, dar nu înţeleg nimic.
Domnule şef de instituţie nu are rost să intrăm în discuţii, normativele pe care trebuie să le respecte clădirile publice sunt prevăzute în normativele europene, care nu au fost inventate degeaba, ci doar pentru siguranţa publicului.
Partea aceea cu multe zerouri consumate pentru binele poporului, te rog să mai tai din ele. Ele există, dar se regăsesc în altă parte şi anume în buzunarele Sistemului Mafiot (numai în educaţie se scurg sub diverse forme de parandărăt, peste 50% din sume).
Marilena
Bani europeni + nerespectare norme europene= INFRACTIUNE
, cu consecinţa returnării fondurilor europene
Şeful I.S.J. comunică public, că s- au folosit bani europeni, cu încălcarea normativelor în vigoare, cu rezultat clădiriile construite funcţionează în ilegalitate punând în pericol viaţa copiilor, dar nu face nimic pentru sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie .
Poate, cu ocazia aceasta D.N.A.ul se autosesizează şi vom avea un interviu adevărat.
Mihai
De curând dl. Manu a fost la Şcoala Căteasca şi a lăudat magementul cu bani europeni.
Ce a uitat dumnealui să spună este că, construcţia şcolii începută în 2008 cu fonduri europene, a fost într- o totală ilegalitate, nerespectându- se legislaţia şi normele în vigoare.
Construcţia a început în 2008 fără AVIZ la incendiu.
Construcţia a fost dată în folosinţă în 2012 fără să fie terminată şi fără să aibă AUTORIZATIE la incendiu, punându- se în pericol viaţa educabililor şi a angajaţilor.
Pentru faptul că s- au cheltuit fonduri europene fără să se respecte legislaţia în vigoare, atât individul Manu cât mai ales capul de la ISJ Arges trebuiau să sesizeze organele abilitate ale statului.
Dar, pe de altă parte, nu este normal ca indivizii să sesizeze organele abilitate, că ar rămâne partidul fără bani şi nici cei implicaţi nu ar mai avea cu ce să meargă în ţări străine la cucu- bau.
Visul oricărui politician de Argeş, schimbăm legea, luăm doar banii de la Uniunea Europeană şi să fim scutiţi a justifica cum i- am cheltuit.
Anonim
Multi profesori?Si atunci cum este posibil ca la Sc Ion Pillat sa lipseasca profesorul de matematica la 10 zile de la inceperea sxolii?(cel din anii anteriori s-a pensiona)LA CLASA A-8-A NU ESTE PROFESOR DE MATEMATICA!!!!!
Ileana
Răspunsul este simplu: „Reclama este sufletul comerţului.”
Şi posturile din învăţământ sunt o marfă care se poate comercializa pe un preţ mai mic sau mai mare.
Dacă facem reclamă că sunt multe cadre didactice şi posturi puţine, principiul cerere şi ofertă duce la creşterea şpăgii.
Cine are interesul ca preţul să crească?
Singurii care câştigă din această reclamă sunt comercianţii de posturi, care nu se regăsesc în altă parte decât la I.S.J. şi pe la emisiuni precum cea pe care aţi redat- o dvs.
Probabil că dl Golescu nici nu şi- a dat seama de reclama gratuită pe care o face altora.