Protest, ieri, în Piaţa Vasile Milea, acolo unde aproximativ 40 de persoane au acuzat autorităţile centrale de nepăsare şi lipsă de onestitate faţă de persoanele cu dizabilităţi şi aparţinători cărora le-au promis bani de la Guvern. Au aruncat în schimb responsabilitatea în curtea primăriilor care trebuie să suporte din bugetul local aceşti bani.
La Piteşti, de exemplu, cheltuielile cu asistenţa socială vor ajunge în acest an la circa 20 milioane lei, cheltuieli care anul trecut nu existau.
„Au fost promisiuni şi au rămas doar vorbe în vânt. Ne-au minţit pe faţă. Salariile vor trece prin bugetul primăriei, nu se mai alocă nimic de la Guvern, iar primăriile sunt cum sunt (sărace), abia dacă îşi pot îndeplini obligaţiile lor de zi cu zi. Asta înseamnă că noi rămânem fără sprijin financiar, având în grijă persoane care au mare nevoie de ajutor şi care necesită cheltuieli de mii de lei pe lună!” – a spus unul din protestatari.
În Piaţa Milea, au venit părinţi independenţi din tot judeţul, dar şi reprezentanţi ai unor asociaţii pentru sprijinul persoanelor defavorizate (Asociaţia Nova, de pildă), adulţi şi copii. Am aflat că o terapie pentru un copil cu probleme poate ajunge şi la 3000 – 4000 lei lună. Nu mai socotim medicamentele, hrana şi dispozitivele speciale (încălţăminte, proteze). Salariul de care beneficiază însoţitorii este de 1165 lei net. Făcând o socoteală simplă, realizăm că alocaţiile şi toate bonusurile care vin în sprijinul un copil, pe an, nu depăşesc salariul lunar al unui demnitar.
Ca o paranteză, aşa se întâmplă şi în învăţământ, când raportăm suportul financiar per student faţă de costurile pentru un infractor încarcerat la puşcărie.
Şi nu e doar problema banilor, ci sunt şi găuri legislative – susţin protestatarii.
“Vrem nişte legi care să nu mai lase loc de interpretare şi să fie respectate. Mi s-a întâmplat să mă duc cu legea în mână la primărie şi să-mi spună că nu e obligatoriu să o aplice, că nu scrie nicăieri că e obligatoriu. Noi am vrea ca plata ajutoarelor socială să nu fie lăsată doar în sarcina primăriilor. Nu au fonduri suficiente. Dacă şi până acum erau probleme, de acum ce va fi? Dacă ei au impresia că aici e gaura, că noi mâncăm banii, atunci să ne termine de tot. Practic, îi condamnă la moarte pe aceşti oameni!” – au mai spus protestatarii.
Pe lista dizabilităţilor sunt incluse afecţiuni precum Sindrom Down, autism, tetrapareze, parapereze, diverse deficienţe locomotorii ş.a.m.d. – practic tot ce presupune a avea un handicap care nu permite desfăşurarea unei activităţi normale în şcoală sau în câmpul muncii.
2 Comentarii
Anonim
„Noi am vrea ca plata acestor ajutoare sociale să nu fie lăsată doar în sarcina primăriilor. Nu au fonduri suficiente…Practic, îi condamnă la moarte pe aceşti oameni”, a sintetizat , justificat,”obiectul” protestului un participant la acțiunea din fața Prefecturii.
Neîncrederea oamenilor vine din experiența lor amară, de multe ori tragică de-a dreptul, cu…”practicile” funcționarilor care, în ansamblul lor, alcătuiesc ceea ce noi toți numim „Primărie”! Guvernul ştie bine ce „se întâmpă” în realitate , dar în mod cinic ,în cazul de față, chiar inuman, preferă să se derobeze de o obligație înscrisă în Constituția României, şi în orice „lege a omeniei”, transferând-o „comunităților locale”, care,şi dacă ar fi „Sfinte” ,nu au destui bani… şi pentru „oamenii cu…dizabilități”(handicapați, cum îi numesc cu dispreț de înălțimea/mărimea amețitoare a salariilor lor, plătite tot de cetățeni /comunitate) !…
Anonim
Guvernul știe doar să ia de la cetățeanul simplu pentru a face salarii mari și pensii speciale la parlamentari, polițiști, servicii, etc.
Privitor la respectarea Constituției de către Statul Român, este ca și inexistentă.