Majorările de salarii şi pensii, dar şi bunul mers al unor afaceri au făcut ca România să înregistreze creştere economică. Se pare însă că guvernanţii au ajuns la fundul sacului şi, nemaidorind să apeleze la bănci pentru împrumuturi, s-a orientat către banii populaţiei pe care a început să îi atragă cu certificate de trezorerie pentru care oferă dobânzi uriaşe în raport cu ceea ce oferă băncile. Goana după bani prin acest mecanism nu a avut în 2018 efectul scontat, Guvernul atrăgând doar jumătate din suma preconizată. Executivul insistă însă şi în acest an cu programul „Tezaur”.
Citeşte şi:
ECONOMII la BĂNCI: mai bine STAI ÎN BANCA TA!
Emisiune de certificate
De exemplu, pe 4 februarie Finanţele au lansat o nouă emisiune de certificate de trezorerie. Dobânzile practicate (neimpozabile!) sunt de 4% pentru certificate cu scandenţă la 2 ani, 4,5% pentru cele cu scandenţa la 3 ani şi 5% pentru cele pe cinci ani. Costurile în procesul de subscriere sunt zero, nu există plafon, iar titlurile emise pe 4 februarie pot fi cumpărate până pe 22 februarie de la Finanţe Argeş şi subsidiarele acesteia din judeţ, până pe 21 februarie la oficiile poştale de la oraşe şi până pe 20 februarie de la oficiile poştale din mediul rural. Sunt eligibile persoanele fizice cu vârsta peste 18 ani. În caz de deces, titlul de proprietate se transmite moştenitorilor. Emiterea titlurilor va continua pe tot parcursul anului 2019, iar în fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni. Statul are, aşadar, foame mare de bani, nu glumă! Dar are şi de unde să ia, cel puţin aşa arată datele oficiale.
Are balta peşte!
Aşadar, ce aflăm din cel mai recent raport al Băncii Naţionale a României privind comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial? Că… balta are peşte! Astfel, în luna decembrie a anului 2018 argeşenii aveau în bănci 4,7 miliarde lei (bani noi) în depozite şi lichidităţi. De unde? În special pe seama creşterilor de salarii din sectorul bugetar, dar şi a pensiilor, precum şi din transferurile în ţară ale celor care lucrează peste hotare. Doar 1,8 miliarde lei erau în bănci în valută, restul fiind rulaţi în moneda naţională. 3 miliarde lei din suma totală din bănci era deţinută de populaţie. Faţă de ianuarie 2018, valoarea totală a banilor deţinuţi în bănci de către argeşeni a crescut cu mai mult de 650 milioane lei (bani noi). Aşadar, cum să nu vrea statul să atragă banii în circuitul propriu?
Riscurile şi avantajele certificatelor de tezaur
Titlurile „Tezaur” par, la o primă vedere, investiţia perfectă. Dobânda este mult mai mare decât în cazul oricărui depozit bancar, iar garanţia statului face ca acest instrument de economisire să fie extrem de sigur. Totuşi, există şi riscuri despre care guvernanţii nu vorbesc. Unii economişti susţin că inflaţia va face ca persoanele care aleg acest instrument de investire să aibă numai de pierdut. Cele mai mari vulnerabilităţi ale instrumentului de economisire sunt exact acele restricţii pe care un cumpărător instituţional de titluri de stat nu le are. Astfel, în cadrul programului titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează.
4 Comentarii
Anonim
Prea mult „venin” din partea unor ziarişti contra unor măriri de salarii şi de pensii pt. cei mai prost plătiți salariați şi pensionari din UE , care au fost şi sunt cei din România ! (Sigur, indemnizațiile/salarile „speciale” deranjează şi chiar trebuie „criticate”!)…Dar a combate „otova” măriile, de dragul Companiilor multinaționale, a Băncilor străine, a intereselor economice a unor state „neocolonialiste”contemporane arată fie neînțelegere a „fenomenului”, fie rea intenție şi „manipulare” din partea mass-media româneşti, acaparate de marile Trusturi străine, oricum, ANTIromâneşti ! Articolul de mai sus este nu doar antiGUVERN, dar şi antiromânesc !
Anonim
Maririle se duc in prețuri!
Geo
In acest articol doar se atrage atentia ca maririle de venituri de la buget fara acoperire economica sunt reteta sigura pentru dezastru pe termen lung. Nimic altceva. Nu stiu de unde ati vazut Dvs venin.
Cat despre venituri… Nu uitatica avem cel mai ‘de lux’ pensionar din UE, fostul sef de penitenciar cu pensie de zeci de mii de euro. Sau poate ca Dvs sunteti acela.
Anonim
Au fost vremuri când şi eu credeam că în România se trăieşte rău, cu cele mai mici salarii şi pensii din Europa (şi undeva chiar la coada lumii contemporane!) datorită exclusiv conducătorilor politici ! N-o mai cred! Românii o duc cel mai rău în privința salariilor şi pensiilor datorită concetănilor (colegi de muncă, vecini etc.), datorită lipsei de educație civică şi morală (corupției morale), lipsei oricărui respect pt. cel mai capabil şi merituos ca tine, lipsei de justiție socială şi lipsei de omenie! Din punct de vedere civic, e jale mare !!! … N-am cum să „traduc” suficiența unor „ghiftuiți” sau pur şi simplu ignoranți sau „idioți”,de-a dreptul (cozi de topor) care pt. orgoliul lor de slugă scoasă/ băgată în fața celorlalți, se cred ceea ce nu sunt …
Dvs. , d-le Geo , vă credeți ce , ştiind că mințiți (deci, cu bună Ştiință !)? …