Am învăţat de la campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie că politica nu mai are niciun conţinut ideologic real. Această campanie nu a făcut nimic altceva decât să-l prindă în lupta politică pe omul simplu şi uşor de manipulat. Prilej cu care fiecare localitate şi-a avut povestea sa electorală. Iar politica de a-l prinde în luptă pe omul simplu este o poveste de factură cinematografică, nu una ideologică. Afirm ideea aceasta deoarece în unele localităţi argeşene, precum Vultureşti sau Ţiţeşti, în timpul campaniei electorale au fost organizate grupuri de indivizi pitoreşti, recrutaţi din cele mai diverse medii, cu scopul de a perturba orice opoziţie. Găştile unora dintre candidaţi s-au organizat pe echipe; indivizi împărţiţi pe obiective, distribuiţi pe ore. Accentul propagandei politice s-a deplasat de la retorică la spiritul bâtei. La Ţiţeşti, de exemplu, a fost o adevărată revoluţie, victorios ieşind un liberal.
Pe de altă parte, spiritul bâtei vede în violenţă un fel de credinţă, în chibzuială şi onoare un fel de laşitate, în moralitate pretext al lipsei de bărbăţie. Şi cine vrea să acţioneze cu onoare este considerat slab şi nehotărât. Or, cine va înjura mai bine va fi considerat om de încredere, iar cel care i se va opune în mod civilizat nu va fi luat în seamă. De altfel, recentele alegeri se aseamănă cu adevărate scene cinematografice, nu ideologice, care, de cele mai multe ori, caracterizează oamenii mult mai bine, mai exact, decât zeci şi sute de tratate politologice. Prin urmare, situaţia în care ne aflăm are drept cauză criza morală, nu numai criza economică. Tot repet această idee, încât risc să devin o flaşnetă cu melodii stereotipe. Cine ar trebui să reprezinte instrumentul de compresiune sau de rectificare a instinctelor egoiste procedează tocmai invers. Sursa atitudinilor provocatoare se află chiar la nivelul cel mai înalt al puterii noastre politice. Cum să ne explicăm altfel gestul unui lider argeşean important de a-şi propune „anima” candidat (pupila) pentru a ocupa o funcţie politică la nivel de judeţ. Iată cum un sistem politic se umple de crize şi îşi are elementele drept scene socio-dramatice de factură cinematografică!
Cândva, prin anii ’30 ai secolului trecut, Eugen Ionescu spunea că partidele ne despart, iar angoasele ne unesc. Aceste partide, care ne întorc capul când într-o parte, când în alta, nu urmăresc altceva decât puterea pentru interesele personale ale membrilor lor. S-a ajuns ca în Argeş, de exemplu, la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri să fie pus, chipurile după examen, un învăţător. Nu am nimic cu învăţătorii, dar dacă tot nu li se plăteşte naveta celor rămaşi în învăţământ, de ce nu s-ar pune unul dintre ei la Drumuri? La fel, fiind găsit de ANI incompatibil, un fost primar şi-a pus cumnata să candideze în locul lui (Vultureşti).
Un negustor ambulant este acum ditamai consilierul local într-o localitate cu pretenţii urbane (Mioveni). Exemplele de acest gen ar putea continua la nesfârşit. Iar românii au ales, pentru că au avut de unde. Pe unii dintre candidaţi am avut posibilitatea să-i întâlnesc cu totul întâmplător şi dezinteresat şi mărturisesc că am fost neplăcut surprins când am constatat că aceştia provin din ospătari, pieţari, afacerişti de carton, şpăgari etc. De ce toate acestea? Pentru simplul motiv că, în anumite medii, se consideră că violenţa şi agresivitatea, şmecheria şi minciuna ţin de valoarea omului. Din astfel de medii sunt recrutaţi cei care răspund astăzi de administrarea localităţilor noastre. Dar şi de învăţământ şi sănătate. În aceste localităţi nu există partide, ci găşti. Impresia generală este că societatea merge cu paşi repezi spre dezintegrare. Vechile concepţii despre viaţă şi om se năruie, se destramă credinţe cu care am trăit şi de care ne-am lăsat orientaţi în existenţa noastră ani de-a rândul. Aceste credinţe, prefăcute în pulbere, reduc la palide manifestări onoarea, demnitatea, cinstea, adevărul.
Prin urmare, mulţi dintre foştii primari care au participat la alegerile din 5 iunie au fost realeşi. Putem spune că avem deja de-a face cu sintagma sociologică „primarul et comp”. Deci nu vom ieşi nici de data aceasta din lumea dominată de interesul personal şi raportată la ceea ce este într-un fel important pentru fiecare în parte, nu pentru societate. Urmăriţi-le viaţa acestor politicieni şi veţi observa, cu puţine excepţii, că aceasta este goală, stearpă şi fără sens. Ei au distrus credinţa în lumea viitoare a celor care sunt astăzi copii. Şi dacă în sufletul idealiştilor de altădată a mai rămas măcar cenuşa unui sentiment de onoare, de cinste, de onestitate, de mândrie sufletească, îşi vor mărturisi singuri, în adâncul conştiinţei lor, că adevărul este dat de iluziile noastre de acum un sfert de veac. Dar câţi au mai rămas dintre aceştia? Nici eu nu ştiu care este răspunsul. De altfel, cum pot să răspund când unii dintre foştii mei colegi fac sondaje de opinie şi manipulează lumea.
Gheorghe SAVU
16 Comentarii
Cassiudio
Oare unde vom ajungecondusi de cei fara niciunfel de pregatiresau experienta in guvernare fie si la nivel local? Cred ca exact unde suntem.
Dora
O analiza buna postelectorala.
TILICA
Toate grupurile şi grupuleţele care înconjoară candidaţii la Primărie au în comun structura unui grup MAFIOT.
Politicienii, de la mic la mare, de la lipitor de afişe până la şefi (inclusiv de inspectorat de învăţători) au un singur gând să devalizeze STATUL.
Statul fiind la rândul lui de tip mafiot stă cuminte, rabdă şi se lasă furat de Mafioţii Statului.
Drept urmare de ce să nu avem şef la drumuri un învăţător care ne- a dovedit că este capabil la furat, aceste aptitudini fiind dezvoltate de pe băncile şcolii.
ION
Vorba lui Eminescu
Nefiind stăpân care să-i ţie în frâu, ei îşi fac mendrele şi vă sărăcesc, creându-şi locuri şi locuşoare, deputăţii, primării, comisii şi multe altele pe care voi le plătiţi peşin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai şi dezbracă, după ce voi i-aţi înţolit… De aceea, alungaţi turma acestor netrebnici, care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu ştiu nimic şi vreau să vă înveţe copiii… n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi voiesc să vă economisească pe voi toţi.
Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti
Valentin
Alegerile locale din Arges au consacrat un nou stapan al inelelor, in persoana lui Ion Georgescu. Acest politician mediocru, care face din pavarea strazilor si amenajarea florilor principalul sau argument politic, va face si desface lucrurile in judetul nostru. Dar nimeni nu se intreaba ca lucrarile de amenajare a orasului Mioveni nu sunt scoase la licitatie. Deci, o lucrare inseamna o supralicitare de…euro.
COMI
Valeca e slab,fara carisma
Adi Rosu
Campulungul are primar, are un nou primar vechi. Revenirea domnului Liviu Taroiu la conducerea orasului naste nelinisti. Avand mostenirea proiectelor nefinalizate de primarii PNL acesta incepe mandatul cu o datorie pe care trebuie sa o plateasca, iar plata se va face tot pe spinarea cetateanului prin marirea taxelor si impozitelor. Va fi un inceput de mandat greu, iar fara o echipa adevarata Campulungul va fi acelasi oras fara viitor , anost , in care omul se bucura ca poate sa traiasca si ziua de azi . Trebuie sa avem putintica rabdare sa vedem echipa cu care va porni la drum. Daca oameni vor fi alesi pe emotii atunci viitorul va fi neguros. Dar sa asteptam. A.R.
Andrei
Am putea spune, simplificând, că suntem oglinzi pentru ceilalţi, iar ceilalţi pentru noi, şi acţionăm, în consecinţă, după cum ne percepem,. Neexcluzând conceptele de putere, de dominaţie, intrinseci vieţii, putem realiza că acţiunile unora sunt după cum s-au reflectat în oglinzi. Numai că oglinzile sun diferite. Su mai clar, reflectatul nostru este în ganduri. Când reflectatul devine dinamic, putem să-i spunem meditaţie, suport pentru corecţie, control.
Referitor la „credinţa în lumea viitoare a celor care sunt astăzi copii”, sper să reveniţi cu analize.
Samir
Îmi place
Nicu
Mie nu-mi place deloc
Savu Gheorghe
Da, domnule Andrei, aceasta credinta e totul, atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri. Or, ce sa intampla astazi in societate, ce se intampla cu sistemul de selectie a valorilor, ajungandu-se sa se creada ca o valoare in sine este si cum te imbraci, toate acestea nu-mi dau sentimentul ca am ce transmite mai departe copiilor mei. Nu mai facem distinctie intre cultura si civilizatie, nu mai stim ca valorile sunt ale culturii, iar normele sunt ale civilizatiei. Amestecam concepte, semne, idei; nu avem disciplina dialogului, dar nici pe cea a scrisului. Or, daca batista din buzunar este un semn cultural, gestul de a ma sterge la nas este un semn ce tine de civilizatie. Dar pot sa port batista in buzunar si sa nu ma sterg la nas. Pot sa conduc o masina de ultima ora, dar sa vorbesc la fel ca un barbar etc. Este vorba aici de o intalnire intre civilizatie si barbarie. Intalnire pe care o resimtim cu totii zi de zi. Drept care, pot spune cu toata convingerea ca noi am trecut din barbaria comunista direct in civilizatia vest-europeana fara nicio pregatire. Sutem ceea ce a scris ieri in Sagetatorul un scriitor pe care-l apreciez foarte mult despre un alt scriitor, deci suntem, caracterial vorbind, niste lichide diluate. Marturisesc faptul ca ma bucur mult de comentariile dvs. Si le citesc pe toate cu mare atentie. Va multumesc tuturor!
MARIN
Noi cu noi ;i ei cu ei.
Bineînţeles ei pe banii noştrii.
VASILE
Este interesant de văzut dacă Şeful ăl mare de la Drumuri şi Poduri judeţene Argeş, domnul învăţător Bogdan Udroiu, va cere decontarea navetei şi dacă aceasta va fi achitată în calitate (şi la nivel de) de învăţător sau de şef de district- nivel plantaţie nde negrii.
De asemenea rămâne de văzut cine îi va deconta naveta pe ruta Mioveni- Colibaşi o dată pe lună:
– Generalul Tudosoiu Dumitru şeful peste învăţători
– Boss-ul Georgescu protectorul de la Mioveni
– sau chiar şmecherul Udroiul de la Drumuri
Victor Viorel
Domnule Vasile, aveti dreptate!
FLORIN
«Această campanie nu a făcut nimic altceva decât să-l prindă în lupta politică pe omul simplu şi uşor de manipulat»
Nu doar această campanie, ci toate campanile de până în present, dar şi în viitor au avut, au şi vor avea rolul de a manipula marea masă a populaţiei, atât la nivel naţional cât şi global cu obiectivul final al transferului energiilor naturale şi sociale şi al averii de la cei mulţi şi indisciplinaţi în mâinile celor câţiva avuţi, auto-disciplinaţi şi responsabili. Pentru a obţine predictibilitatea totală a economiei, elementele clasei de jos trebuie aduse sub control total. Aceşti câţiva avuţi, foarte avuţi, care nu se mai satură sărăcuţii de ei – caracterial vorbind – conduc lumea din umbră, socio-economico-politic.
Fiecare campanie este repetarea la nesfârşit a aceleeaşi piese de teatru, dar cu alţi actori, uşor pigmentate cu ştiri bine regizate servite sub forma unui sandwich gratuit tuturor credulilor disponibili. În cele din urmă, câştiga cine este programat, cine trebuie!
Savu Gheorghe
Domnule Florin, asa este, dar abia de acum am inceput sa-i cam cunosc pe cei care sunt alesi si pe cei care aleg in Arges, pentru ca un sfert de veac am mancat paine prin alte meleaguri. Va multumesc pentru cele scrise.