Piteşti. Mulţi şoferi riscă să rămână fără permis. Iată unde greşesc.
Odată cu introducerea noilor semafoare ca parte a unui amplu proiect de sistematizare a traficului auto, unii şoferi sunt neatenţi, ignoră cu bună ştiinţă sau pur şi simplu nu cunosc regulile de circulaţie aplicabile conform Codului Rutier.
O situaţie concretă unde se încalcă, zilnic, regulile, am surprins-o la intersecţia dintre strada Smeurei cu Teilor.
Aici există un semafor care are, complementar, un indicator verde intermitent ce permite circulaţia DOAR pe prima stradă la dreapta care este, atenţie, intrarea Teilor. NU este valabil şi pentru strada Teilor, pe unde mulţi şoferi intră dinspre Smeurei, practic, ignorând culoarea roşie a semaforului sau considerând că verdele intermitent le permite acest lucru.
Florin Popa (foto), purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeş, ne-a explicat cum se circulă corect în această intersecţie şi în situaţii similare, dar şi care sunt sancţiunile posibile.
Precizări semnalizare rutieră semafor str. Smeurei
În imaginile transmise se regăsește semaforul electric montat pe str. Smeurei din municipiul Pitești, în zona intersecției cu str. Intrarea Teilor, care este urmată de intersecția cu str. Teilor (pe direcția de deplasare dinspre intersecție cu str. Nicolae Dobrin către intersecție cu str. Exercițiu).
Sensul de deplasare este prevăzut cu două benzi pe direcția amintită, iar circulația pe acestea este dirijată cu două semafoare electrice destinate traficului auto.
Semaforul care se adresează vehiculelor care circulă pe banda din dreapta este însoțit de o lampă cu semnalizare luminoasă verde intermitent, cu săgeata spre dreapta.
În situația prezentată, conducătorii de vehicule pot efectua virajul la dreapta pe culoarea roșie a semaforului, care este însoţit de o lampă care emite lumină intermitentă de culoare verde sub forma unei săgeţi pe fond negru către dreapta, NUMAI pe prima stradă la dreapta (respectiv Intrarea Teilor). Pătrunderea în intersecție pe culoarea roșie pentru a efectua viraj dreapta către a doua stradă (repectiv strada Teilor), este interzisă.
Conform Codului Rutier (OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, cu Regulamentul de aplicare prevăzut la HG 1391/2006, documente legislative ce stau la baza testării teoretice și practice în vederea obținerii permisului de conducere), indicatorul luminos adițional având în cuncțiune culoarea verde intermitent și săgeată spre dreapta, este valabil pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează, respectiv benzii din dreapta, iar acesta permite trecerea numai în direcţia indicată, iar semnificația indicatorului luminos adițional este aplicabilă doar primei intersecții față de locul în care este montat, respectiv intersecției cu str. Intrarea Teilor.
Situația în care un conducător auto se încadrează pe banda din dreapta a străzii Smeurei, înainte de intersecția semaforizată cu str. Teilor este echivalentă cu preselectarea direcției de deplasare la apropierea de intersecție. În această situație, pentru continuarea deplasării prin schimbarea direcției de mers de pe str. Smeurei spre str. Teilor, conducătorul auto trebuie să respecte semnificația semaforului electric aflat în funcțiune, care se adresează benzii pe care se află. Atunci când semaforul are în funcțiune culoarea roșie, dar conducătorul auto își continuă deplasarea de pe str. Semurei spre str. Teilor, acesta pătrunde în intersecție prin încălcarea semnificației culorii roșii a semaforului electric care i se adresează, abatere care este prevăzută la art. 52 alin.1 din HG nr. 1391/2006, și pedepsită după cum urmează:
-sancționată de art. 100, alin. 3, lit. d din OUG 195/2002, clasa a II-a de sancțiuni, cu amendă cuprinsă între 4 și 5 puncte (580 la 725 de lei) + măsura tehnico-administrativă de reținere a permisului de conducere, pentru suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 zile pentru conducători de autovehicule;
-sancționată de art. 101, alin. 3, lit. a din OUG 195/2002, clasa a III-a de sancțiuni, cu amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte (870 și 1160 de lei) + măsura tehnico-administrativă de reținere a permisului de conducere, pentru suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 zile, dacă se produce un accident rutier cu pagube materiale, pentru conducători de autovehicule;
-sancționată de art. 101, alin. 1, pct. 8 din OUG 195/2002, clasa a III-a de sancțiuni, cu amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte (870 și 1160 de lei) pentru biciclete și trotinete electrice.
ASPECTE LEGALE:
Semnalizarea rutieră, Semnalele luminoase
Articolul 48
(1) Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulaţiei în intersecţii se instalează obligatoriu înainte de intersecţie, astfel încât să fie vizibile de la o distanţă de cel puţin 50 m. Acestea pot fi repetate în mijlocul, deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei.
(2) Semnificaţia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificaţia semnalelor luminoase se limitează la banda sau benzile astfel semnalizate.
Articolul 49
Pe lămpile de culoare roşie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate săgeţi de culoare neagră care indică direcţiile de deplasare corespunzătoare acestora.
În acest caz interdicţia sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcţia sau direcţiile indicate prin aceste săgeţi.
Aceeaşi semnificaţie o au şi săgeţile aplicate pe panourile adiţionale ce însoţesc, la partea inferioară, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.
Articolul 51
(1) Semnalul de culoare verde permite trecerea.
(2) Când semaforul este însoţit de una sau mai multe lămpi care emit lumină intermitentă de culoare verde sub forma uneia sau unor săgeţi pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicată, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului.
Articolul 52
(1) Semnalul de culoare roşie interzice trecerea.
(2) La semnalul de culoare roşie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat.
(3) Atunci când semnalul de culoare roşie funcţionează concomitent cu cel de culoare galbenă, acesta anunţă apariţia semnalului de culoare verde.
11 Comentarii
pitestean
semafor dubios,un mare handel,la fel si logica interpretarii lui,unde au mai vazut luminatii tehnicien,asemenea dirijare?
Vlad
O soltie tampita a unor incapabili. Probabil pus ca si capcana pentru viitoare norma de amenzi. Cata lume se incadreaza pentru Intearea Teilor venind din Trivale de era nevoie de un astfel de semafor? Chiar si desenatea benzilor in acea intersectie te indeamna sa treci pe rosu la acel semafor.
Alt pitestean
Intersent semafor este cel de la intersecția exercitiu cu smeurei, unde ai obligatoriu la dreapta la culoarea verde, iar la culoare rosie ai intermintent verde la dreapta
Anonim
Acel semafor nj trebuia montat!! Ca si multe sltele din Pitești! Ele nu sunt montate pt a fluidiza trsfic! Ele sunt montate pt a fi factura lucrarilor umflata si proportional si șpaga!!de asta este nebunia asta cu semafiare! Intr.un an o sa fie oprite semafoarele inutile! Dar….factura a fost pkatita, șpaga luată…..toata lumea fericită!
Anonim
Sunt de aceiasi parere. Actualul primar i-a luat de proști pe pitesteni. Votati-l din nou peste 2 ani!
Anonim
E vrăjeală inchipuita, așa este și CL Bascov cu N. Bălcescu, nu se respectă presemnalizarile de pe carosabil, fără a exista indicatoare legal instalate,nu e obligatoriu.
Anonim
Simplu. Pe semafor cât și pe asfalt sunt săgeți care indică direcția de urmat. Când este roșul, pe direcția înainte nu poți. E roșul. Doar prima la dreapta de pe prima bandă poți. Îți face cu ochiul semaforul. Verde intermitent. Dacă în acel moment iese vreo mașină de pe acea stradă și … poc. Nu ai pus-o. Fereasca sfântul să fie cu morți.
La un moment dat, am văzut mașina școlii de șoferi care a trecut pe roșul. De pe prima bandă, înainte, ignorând culoarea roșie a semaforului. Acelui înstructor ar fi trebuit să i se retragă licența, pe baza acestei filmări.
Sănătate dragilor și sărbători fericite.
Anonim
Anonim, tu știi că prima la dreapta este sens unic ? De unde să iasă mașină, din capul tău? Verde intermitent este pentru toate direcțiile la dreapta , fapt care îl poți vedea prin săgețile de pe carosabil. În rest, dacă și tu vezi, ca domnul purtător de cuvânt, mai multe intersecții acolo, și nu doar una, este cazul sa va predați amândoi permisele.
Anonim
E foarte bine pus semaforul. E bine explicat modul cum trebuie circulat, dar ultima mașină care trece este una de școală și se pare că trece tot pe roșu. Dacă nici instructorul nu știe ce să mai zic…… .
Anonim
Tot „respectul” pentru cine a gandit „marea semaforizare” din Pitesti…..gandita cu orice, dar nu cu capul….semafor dupa semafor, iar caz aberant pe depozitelor: ai banda si semn care te obliga dreapta, in intersectie semafor cu sageata doar la dreapta care are atasat si intermitent. Cand este rosu, functioneaza si intermitentul. Cum procedam?
Alt caz aberant: iesirea de pe Dumbravei: banda si semn la dreapta si la fel semafor+intermitent cum procedam?
Domnilor politisti de la rutiera, ne dati o explicatie?
Anonim
Păi dacă au făcut școala on-line, ce explicație să dea?